Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-15 07:00:00

Ha nincs új tulajdonos, a centenárium évében szántják be az angyalföldi focit

Negyedmilliárd mentette meg a Vasast

Új élet kezdődhet az angyalföldi romokon, legalábbis ezt reméli a Vasas ügyvezetője a tulajdonosváltástól. A labdarúgás 250 milliós hiánypótlás folytán menekült meg a felszámolástól, enélkül a hitelezők beszántották volna az angyalföldi labdarúgást.

Az utolsó pillanatban menekült meg az angyalföldi futball, méghozzá akkor, amikor Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke, és Faragó Attila a Híd Akvizíciós Zrt. vezérigazgatója szentesítette a Vasas Futball Kft 99 százalékos eladásáról szóló szerződést. Ezzel a csapat el tudta kerülni a felszámolást, és be tudja fejezni a bajnokságot is.

Markovits (jobbra) és az új focifőnök, Faragó (Fotók: vasassc.hu)

– Lezártunk egy nehéz korszakot, hiszen komoly veszélyben volt a Vasas futballszakosztálya – fedte fel az eleddig nemigen kommunikált valóságot Markovits László Vasas-ügyvezető. – Nem vitatom, szerencse is kellett ehhez, és eszem ágában sincs kisajátítani a sikert. A tárgyalások során sokszor voltam tanácstalan, és egyáltalán nem tűnt biztosnak, hogy sikeresen záródik a történet. Nehézségeinket az okozta, hogy ma a magyar futballban semmilyen befektetés megtérülésére nem adhat garanciát egy klubvezető a leendő partnernek. Ilyeténképp nem üzletfelet, sokkal inkább olyan szponzort, támogatót, mecénást kerestünk, amelyik képes rövid távon a hiány finanszírozására.

Cégfelvásárló az új tulajdonos

A Vasas 99 százalékos tulajdonrészét a Híd Akvizíciós Zrt. vásárolta meg. A futballközegben eleddig teljesen ismeretlen cég indítékaival kapcsolatban Faragó Attila vezérigazgató leszögezte: közvetlen környezete és persze maga is fanatikus labdarúgó-szurkoló, de persze ennél komolyabb érv is szerepet játszott az angyalföldi megjelenésben.

– Nem tartjuk olyan rossz üzletnek a futballbefektetést, hiszen bármerre néz az ember Európában, a foci szinte mindenhol jól működik – vélte. Elismerte, a magyar futball előző évtizedei nem indokolták cége szerepvállalását, ám most megfordult a csillagok állása, és olyanok álltak a sportág mellé, akiknek neve garanciát jelent a továbblépésre. Egyelőre még nem dőlt el, hogy a Vasas felveszi-e az új tulajdonos nevét, az viszont biztos, hogy a cég hangsúlyosan szeretne megjelenni a klub mezén. A Híd Akvizíciós Zrt. cégfelvásárlással, veszteséges vállalkozások feltámasztásával, tanácsadással foglalkozik, ám megítélése a magyar sajtóban – fogalmazzunk úgy – vegyes.

Máris támadják őket, a cég cáfol

A gazdasag.hu weblap az előző héten arról számolt be, hogy „Felfüggesztett adószámú cég vette meg a Vasast”, amiért a klub és a vállalkozás helyesbítésre kérte a honlapot, egyúttal a Vasas saját honlapján cáfolt.

Faragó Attila közleményben cáfolt és helyreigazítást kért

– Tájékoztatunk mindenkit, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adóigazgatósága 2011. január 17-én kelt jogerős határozatával a Híd Akvizíciós Gazdasági Tanácsadó Zrt. adószámának felfüggesztését megszüntette. Tekintettel arra, hogy a felek 2011. február 4-én írták alá az adásvételi szerződést, nem igaz a cikkben az az állítás, mely szerint felfüggesztett adószámú cég vette meg a Vasast – közölte az angyalföldi klub.

Markovits László szerint az ilyen afférok elkerülhetők volnának, ha hozzájuk fordulnának az újságírók, hiszen bárkinek szívesen adnak felvilágosítást a Vasas eladásával kapcsolatos kérdésekre, mert „egy ilyen ellenőrizetlen információ hátrányosan érintheti a klub és a befektető megítélését is.”

250 milliós hiánypótlás

A Vasas ügyvezetője velünk is megosztotta a tulajdonosváltás részleteit: eszerint a 99 százalékos tulajdonjogért egyelőre egy veszteséges futballklubot kapott a vevő. – A focistáknak nagyjából 400 millió forint az éves költségvetése, amit a tévés közvetítési jogokból befolyó összeggel, illetve szponzorok bevonásával próbáltunk ellensúlyozni. De legnagyobb igyekezetünk dacára is 250 milliós hiány volt a büdzsében. Paradox helyzet lett volna, ha épp a Vasas centenáriumi ünnepségén, vagyis fennállása századik születésnapján jelentjük be, hogy a futballszakosztály megszűnt... Az új tulajdonos hosszú távon vállalta a hiány fedezését, vagyis a szakosztály működése évekre megoldódott, és a jelen állás szerint sem a vezetésben, sem a kispadon nem tervez változtatást.

Se pláza, se benzinkút nem lesz

Markovits értetlenül áll azon vádak előtt, miszerint a Vasas ezzel a szerződéssel átjátszotta a Fáy utcai terület jelentős részét egy befektetőnek. A Vasas ugyanis anno egy forintért kapta meg az állami tulajdont.

– Sokan a Vasas-vezetők szemére vetik, hogy könnyű nekik, mert egy forintért vették át a telket az államtól. De erre én azt mondom, hogy mi nem ajándékot kaptunk, hanem gondot vettünk a nyakunkba, mert onnantól minden fenntartási és üzemeltetési költség bennünket terhelt, nem pedig az államot. Ráadásul a Vasas nem tulajdonjogot, hanem vagyonkezelési jogot kapott, vagyis nem is adhatja el a telket, hiszen az továbbra is az államé. Következésképp teljesen kizárt, hogy most az új tulajdonos az állam és a klub hozzájárulása nélkül plázát vagy benzinkutat építhessen a Vasas-pálya helyére.

Mikor lesz új stadion?

Az Illovszky Stadion jelenlegi állapotában nemhogy nemzetközi, de lassan NB I-es meccsek lebonyolítására is alkalmatlan. A teljesen lepusztult építmény mintegy torzóként jelképezi, hogy mi lesz abból, ha valaminek évtizedekig nincs igazi tulajdonosa. Pedig a Vasas jól sáfárkodott a rendszerváltás után a klubra írt javakkal. A pasaréti és a Folyondár utcai bázis is teljesen megújult, miközben egyetlen négyzetméter sem veszett el a sportolók elől a korábbi területből. A labdarúgó akadémia európai nívójú, a tervek szerint a nem is olyan távoli jövőben innen erősít majd a klub. Kérdés, hogy hol és milyen körülmények között fognak majd játszani a focisták. De erre Markovits sem tudta a választ.

– Kiemelt jelentőségű az utánpótlásképzés, 35 ezer négyzetméternyi új pályafelületet építettünk az utóbbi években. Tény, a stadionra már nem futotta, és kétségtelenül ósdi. Felújítása időszerű volna, de ez egyelőre nincs napirenden. Először álljunk lábra, aztán majd az lesz a következő lépés. Hogy mikor? Hát ezt ne kérdezze.



Simon V. Attila

 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust
  • További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.