Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-04 20:00:00

Közönségünknek ma már nem telik új lemezre

Korda György és Balázs Klári

A Baptista Szeretetszolgálat egyik téli Cipősdoboz-koncertjén fellépett Korda György és Balázs Klári is. A népszerű előadóművészeket a házasságról, a pókerről és a vallásos dalokról is kérdeztük.

– Hogy találta meg Önöket a cipősdoboz-akció?

– Balázs Klári: Valamilyen akció minden karácsony előtt meg szokott találni minket. Ezt ne úgy képzeljék el, hogy mi keressük a lehetőségeket, többnyire rengetegen fordulnak hozzánk támogatásért. Jártunk korábban az Ódry Árpád Színészotthonban, ahova elképesztő mennyiségű ajándékot vittünk, csokoládét, déli gyümölcsöket, sőt, az érkezésünk előtt alaposan kikérdeztük a hölgyeket, hogy meg tudjuk lepni őket a kedvenc parfümjükkel… De említhetném a Down-kóros gyerekek javára rendezett árverést is, ahol az általunk felajánlott tárgyakból közel egymillió forint gyűlt össze. Szóval, egyáltalán nem idegen tőlünk mások segítése.

– Jóllehet Önök most egy koncertfellépéssel segítették a Baptista Szeretetszolgálat céljait, szoktak esetleg máskor cipősdobozba rejtett ajándékkal segíteni a rászorulóknak?

– Korda György: Természetesen, bár szerintem nem a cipősdoboz a lényeg. Lehet hűtőszekrénydobozt is kevéssé értékes dolgokkal megtömni, míg egy cipősdoboznál kisebb csomagba is elférhet értékes, az illető számára nagyon fontos ajándék, például mobiltelefon vagy a munkavállaláshoz szükséges laptop.

– Mi alapján döntik el, hogy kiket támogatnak? Vagy mindenhova elmennek, ahova hívják Önöket?

– BK: Két társadalmi réteg fontos nekünk: az idősek és a gyerekek. Az öregeket azért kell megbecsülnünk, mert mindent nekik köszönhetünk – sajnos, sokan hajlamosak ezt elfelejteni. Nincs is annál szomorúbb, amikor egy idős embert magára hagynak. A kicsiket meg azért segítjük, mert tulajdonképpen ők a jövő generáció. Ez a két réteg nagyon fontos, megjegyzem, sokat elmond egy országról az, ahogyan a gyerekekkel és az idősekkel bánik. Korunkat tekintve mi középen vagyunk, ezért kötelességünk róluk gondoskodni, és nemcsak a családon belül, de az egész társadalomban is.

– Fél évszázada éneklik fülbemászó slágereiket, éreznek éneklés közben valamilyen missziót, küldetést?

– KGY: Igyekszünk példát mutatni a privát életünkben, de a színpadon is. A szeretet, a hűség, az összetartozás még a modern világban is fontos értékek.

– Nem gondoltak arra, hogy vallásos dalokat is énekeljenek?

– BK: Több lemezkiadó évek óta mondja, hogy kellene már egy karácsonyi lemezt készítenünk. Ami minket illet, őszintén csodáljuk a mostani fiatalokat, akik különösebb terv nélkül belevágnak az ilyen kalandokba, és nem zavarja őket, ha csak néhány lemezt vesznek meg. Mi arra is gondolunk, hogy a közönségünknek ma már nem mindig telik új lemezre, ezért kicsit óvatosak vagyunk. Sokan meg egyszerűen letöltik a netről a dalokat, amivel anyagi kárt okoznak az előadóknak. Nemrégiben nagyon szépen, ízlésesen feldolgoztuk Gounod Ave Mariáját. Amikor színpadon énekeljük, mi is beleborzongunk a gyönyörű muzsikába. Ezt néhány napja elő is adtuk a Frizbiben, ami talán nem a legjobb fórum volt ehhez a dalhoz, mindenesetre rengeteg gratuláló sms-t kaptunk a műsor végén. Gyurival úgy döntöttünk, ezt nem tesszük fel a netre, de talán később rákerül majd egy karácsonyi lemezre.


„Ízlésesen feldolgoztuk az Ave Maria-t”

– Gyuri a magyarországi póker apostolaként korábban azt nyilatkozta, büszke arra, hogy értelmes elfoglaltságot adott az ifjúságnak. Nem tart attól, hogy az ördög Bibliája egyeseknél szerencsejáték-szenvedéllyé és anyagi csődöt előidéző hobbivá válhat?

– KGY: Emiatt a szülőknek kell aggódni meg a családtagoknak. A szenvedélybeteg ember még lóversenyezni sem tud tisztességesen! Azt figyeltem meg, hogy a függő emberek a kaszinóban 20-30 percenként felugrálnak, és asztalt, játékot váltanak. A Texas Hold’em nem erről szól! Ott a verseny, a sport szeretete a lényeg! Ezért nem is jó a mostani, szigorú pókertörvény, mert így a játékosok illegális, veszélyes klubokba fognak eljárni. Szerintem nem bűnös játék a póker, ennél sokkal veszélyesebb kártyajátékok is vannak. A Texas Hold’emben a szellemi koncentráció és a kitartás a lényeg, nem a szerencsén múlik a győzelem.

– Házasságuk sokak számára példa értékű: van más is, amit a zsidó-keresztény értékvilágból bátran tudnak képviselni?

– BK: Mind a két vallás a szeretetet és a másik megbecsülését hirdeti a házasságban. Nagyon sok jó vegyes házassággal találkoztunk, amelyben a zsidó és a keresztény partner csodásan élt együtt, úgy vélem, ez normális embereknél nem is jelenthet problémát. Anyukám 27 évig élt velünk, nagyon bölcs asszony volt. Kislánykoromban az iskolában kicsúfolták a zsidó barátnőmet, amin én sokat sírtam, és ő így vigasztalt: „Klárikám, ne törődj vele, a két vallás között csak az a különbség, hogy te a katolikus templomban, ő meg a zsidó templomban imádkozik.” Ennél bölcsebben nem lehet elmagyarázni a különbséget egy hétéves gyereknek, megjegyzem, mindkét vallás a szeretetet és a megbocsátást hirdeti. Fontos is a párkapcsolatban a másik segítése és a megbocsátás – persze most nem a durvaságra vagy a félrelépésre gondolok.

– Ezek szerint gyakorolják is a hitüket?

– BK: Lehetünk őszinték? Sajnos, elég ritkán. Amikor hosszabb ideig vagyunk külföldön, akkor nem ritkán szép keresztény vagy éppen zsidó ünnepekbe csöppenünk, emlékszem, egyszer Melbourne-ben nagyon megérintett minket egy vallási fesztivál. Ha kiszakadunk az itthoni környezetünkből, több időnk és energiánk van elmélyedni, és odafordulni a spirituális dolgokhoz.


M. O.

A képeket a Horizont Rendezvényszervező Irodától kaptuk.

Kapcsolódó cikkek:

Finisben a cipősdoboz-akció

A szeretetnek nincs mértékegysége

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust
  • Hillsong-koncert Debrecenben (videó)
  • További cikkek Charity
  • Honnan ered a D. előtag D. Tóth Kriszta nevében?
  • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
  • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
  • Így segítsük a látássérülteket!
  • Vallásos pucér naptárak
  • Tűzifa tízmillióért a szegényeknek
  • Finisben a „cipősdoboz” akció
  • Óvodásokat vertek át a szcientológusok
  • Vásárolj, mert így segíthetsz!
  • Öltözz megint pirosba!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.