Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-27 13:32:00

A Fradi jogtalan kizárásától a Hadtörténeti Múzeumig

Ne legyen vicc a klublicensz!

Sok vicces – vagy más szemszögből nézve felettébb bosszantó dolog van a magyar labdarúgásban, de valószínűleg a klublicencek elbírálása a leginkább mosolyfakasztó.

Miközben tőlünk északra, keletre és délre – hogy a kimaradt nyugati irányt már ne is említsük – épülnek az új stadionok, nálunk nevetséges színvonalú létesítményekben is lehet játszani, és az is megtörténhet, hogy egyes klubok szezon közben fizetésképtelenné válnak. Félre ne értsék a dolgot: a klublicenc jó dolog, olyasmi, ami a szurkolók érdekét szolgálhatná, egységessé tehetné a feltételrendszert, azaz segíthetne elindítani az évtizedek óta nagyon mélyen levő magyar focit felfelé. Ehhez képest a licencet a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékesei eddig egyszer sem használták fel arra, amiért egyáltalán bevezették a szabályozást: még soha nem akadályozták meg, hogy létesítményhelyzetében vagy gazdasági hátterében arra alkalmatlan csapat elindulhasson az első osztályban… 

"Utálják a Fradit"

Jellemző az egész rendszerre, hogy eddig csak a Ferencvárost zárták ki az élvonalból, mert a klub nem felelt meg a licencadó testület elvárásainak. Ám a verdikt megszületésének pillanatában is egyértelmű volt ( amit később bírósági ítéletek sora támasztott alá): nem kellett volna 2006 nyarán száműzni a zöld-fehéreket az NB I-ből! Csakhogy az akkori kuszaságban működő MLSZ kompenzált. Három évvel korábban ugyanis ki kellett volna zárni a Fradit az első osztályból, a 2003. májusi FTC-DVSC meccset követő botrány után ugyanis ez lett volna a megtisztulás egyetlen útja. Akkor (szintén jellemzően az MLSZ „fegyelmezési” rendszerére) nevetséges büntetést kapott a Fradi, ráadásul a következő szezonra érvényes pontlevonást később törölték, azaz a ferencvárosiak gyakorlatilag szankció nélkül megúszták a súlyos rendbontást, melynek során Szentes Lázárt, a vendégek vezetőedzőjét is bántalmazták. Valószínű, hogy három évvel később a 2003-as balhéért büntették a Fradit, csakhogy ezzel éppen ellentétes hatást értek el.

Egyrészt nevetségessé tették nem csak a testületet, hanem az egész szövetséget, s miután a bíróság a klubnak adott igazat, erősíthették a szurkolók egy részében amúgy is létező „utálják a Fradit” érzést. Mennyivel egyszerűbb lett volna akkor büntetni, amikor valóban hibáztak az Üllői úton! Az ugyanis egyértelmű, hogy 2006-ban az első osztály mezőnyének jelentős része kevésbé felelt meg a licenckiadás feltételeinek, mint az FTC! 

A licenc-sztori vége?

Azóta mindössze egyszer került licenc-ügy miatt hátrányba magyar klub: a Gyirmót 2009-ben hiába lett bajnok a másodosztályban, néhány dokumentumot késve mutatott be, így a Pápa léphetett feljebb. Egy évvel később a Szolnok viszont megkapta a szükséges papírokat, bár stadionjában nincs a licencfeltételnek megfelelő világítás.

Az MLSZ új vezetése egyértelműen azt tűzte ki célul, hogy licencfronton is rendet tesz a sportágban. Ezen az úton lehet fontos lépés a héten Budapesten megtartott, az MLSZ és az Országos Rendőr-főkapitányság által szervezett konferencia. Az eseménynek a Hadtörténeti Múzeum adott otthont, és neves külföldi biztonságtechnikai szakemberek osztották meg tapasztalataikat a jelenlevőkkel. A téma a pályák környékén tapasztalható erőszak, a huliganiznus megfékezése volt, és a tanácskozás végén Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is jelezte, hogy számos biztonsági feltétel szükséges majd a licenc kiadásához.
Az elmúlt évek bohózatba illő történései után nem lesz egyszerű dolga a megújuló szövetségnek, de a cél egyértelmű: átlátható, egységes klublicencrendszert kell kialakítani, és azt alkalmazni is kell!

Bereczky Attila

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.