Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-13 06:00:00

McCabe hatalmas Üllői úti bukása sem riasztotta el a magyar focitól

Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa

Legalább 300 millió forintjába került már az Újpest adósságrendezése az új tulajdonosnak, de a belga vevő szerint a klub a saját lábára állhat. Az sem riasztja el, hogy McCabe milliárdokat bukott az Üllői úton.

Az új tulajdonos érkezése óta nagyjából egymillió eurót, 300 millió forintot költött a hányatott sorsú Újpest adósságainak rendezésére: a megszűnés előtti utolsó pillanatban érkező belga Roderick Duchatelet víziója szerint az egyik legpatinásabb magyar futballklub igenis nyereséges lehet, amit az általa Belgiumban felhalmozott szakmai tudás révén be is fog bizonyítani.


Csak alapbért kaptak, de azt is ritkán

Nincs két hónapja (egészen pontosan október 19-én), hogy az Újpest hivatalosan is bejelentette: Roderick Duchatelet lett az FC új többségi tulajdonosa. A korábbi működtető City Budapest közölte, képtelen tovább finanszírozni a klubot, ezért kivonul az újpesti labdarúgásból. Küszöbön állt a Megyeri úti beszántás, ugyanis iparági pletykák szerint a játékosok és a stáb, illetve a beszállítók sem kaptak már hónapok óta teljes fizetést. A tetemes adósság nagyságáról ugyan hivatalosan hallgatott a klub, de százmilliós nagyságrendű kintlevőségről lehetett hallani.


Egymillió euró adósságrendezésre

Duchatelet korábban a Germinal Beerschot társtulajdonosa volt, édesapja pedig a Standard Liegenél vállalt hasonló szerepet. „Tisztában vagyok azzal, hogy a klub nem áll túl jól a bajnokságban, s anyagilag sincs túl jó állapotban, de szeretnénk mihamarabb megoldani minden problémát. Pontos információkat kaptam arról, hogy milyen tartozásai vannak a klubnak, ezeket ígéretem szerint mihamarabb rendezni fogjuk. Bár jómagam alig egy hete hallottam a lehetőségről, a klub múltja és amit az interneten találtam csapatról és a szurkolókról, rögtön meggyőzött arról, hogy érdemes belevágni az üzletbe” – hangzott el az új tulajdonos újpesti székfoglalójában, még októberben. Azóta egymillió euróba (300 millió forintba) került neki a klubbal kötött mélyebb ismerkedés… A tetemes összeg az előző tulajdonosi kör által felhalmozott veszteség rendezésére ment el.


„Nem fog az ölünkbe hullani a pénz”

Az új tulajdonos gyorsan új ügyvezető igazgatót is talált: Filips Dhondt 17 éve dolgozik a belga futballban, megfordult a Cercle Bruges, az FC Bruges, majd a Waregem hasonló posztján, egy évig pedig a 2000-es, belga–holland közös rendezésű Európa-bajnokság központi szervezőbizottságát igazgatta. Szakértelme megkérdőjelezhetetlen, de a magyar futball nála már sokkal dörzsöltebb üzleti szereplőket is simán megvezetett. „A magyar fociról még tanulnom kell, de a futball üzleti részét nagyon jól ismerem. Célkitűzésünk, hogy a klub különböző bevételei révén önálló lehessen. Tisztában vagyok azzal, hogy ez nagyon nehéz feladat lesz, külföldön is az, mert nem fog az ölünkbe hullani a pénz” – idézte az újonc ügyvezetőt az Újpest honlapja, amely a napokban arról számolt be, hogy a társaságiadó-jóváírásból remélt bevétel révén 100 millió forintos stadionfejlesztési projektet hajthat végre a klub.


Hatalmas veszteségeket szenvedett el az Üllői úton – és még nincs vége…
Fotó: ftc.hu

A belga sportvezetők véleménye és magabiztossága kísértetiesen hasonlít Kevin McCabe felfogására. Az angol üzletember néhány éve szóról szóra ugyanilyen felütéssel szállt be a Ferencvárosba. Pénzügyi egyensúlyt, profitot, BL-csapatot és új stadiont ígért. Két év sem telt bele, és milliárdokat veszítve távozott az Üllői útról. A Ferencvárosnak jelenleg a telek visszavásárlására sincs pénze, nemhogy új stadion építésére. Az Üllői úti nyolc hektár pedig McCabe-re száradt, amitől áron alul, csak újabb milliárdokat bukva lesz képes szabadulni. Duchatelet ehhez hasonlót egyelőre még feltételezni is képtelen a Megyeri úton. De nagyon kemény felismerésben lesz része. A magyar futball jelenleg menthetetlen, pénzkidobás benne minden eurónyi invesztíció. Egyetlen megoldás lenne, ha végre a tényleges bevételhez igazítanák a játékos- és vezetői fizetéseket és az egyéb kiadásokat. Kétségtelen, a rendszer összeomlana. De csak innen lehetne újraépíteni.

 

Simon V. Attila

Nyitókép: ujpestfc.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?
  • Fradi, Loki, Puskás: lecsillapodott a stadionépítési láz?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.