Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-27 06:00:00

A klubnak piaci alapon soha sem kellett megállnia a saját lábán

Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?

A garantált veszteség miatt senkinek sem kellett, ezért az állam vásárolta vissza McCabe-től a Fradi-ingatlanokat. A klubot sokadszor, de alighanem utoljára mentette meg az állam.

Szép karácsonyi ajándékot kapott a Ferencváros, ugyanis a Magyar Közlöny ünnepek előtti száma közölte a zöldeket megmentő kormányhatározatot. Eszerint az állam még az idén ötmilliárd forintért visszavásárolja az FTC-ingatlant Kevin McCabe-től. Az állam az ingatlanegyüttes vagyonkezelését 50 évre az eddig ismeretlen Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe adta.


Ennyiért még soha nem jutott vissza csapat

Kevin Mccabe 2008. áprilisában vette meg a futballszakosztályt és a hozzá tartozó területet. Saját számításai szerint tulajdonosként összesen 9,2 milliárd forintot költött az Üllői úti kalandra, vagyis ennyit emésztett fel az ingatlan megvásárlása, illetve a Ferencváros fociszakosztályának megvétele és működtetése. A szám valódisága nehezen vonható kétségbe, mivel a McCabe-éra alatt a Fradi rendezte milliárdos tartozását, és a teljesítményhez mértem mesés, irreálisan magas jövedelmet biztosított játékosainak. A harmatgyenge NB II-ből ilyen sok pénzért még semelyik csapat nem jutott vissza az első osztályba, paradox módon mégis ez az egyetlen siker a Ferencváros legújabbkori történelmében.


McCabe négymilliárdot veszített rajta

McCabe nagyjából négymilliárdot veszített a bolton, de legalább ki tudott belőle szállni. A Fradi most látszólag ismét a saját kezébe veheti sorsát, de ez csak a látszat. Az állam sokadik segítségnyújtása nélkül már rég megszűnt volna. Amennyiben a Fradira a gazdasági élet törvényszerűségei vonatkoznának, akkor már csak nosztalgiaesteken szerepelhetne, és nem az NB I-ben.


Ezen a pályán eddig az összes tulajdonos elhasalt…
Fotó: focinews.com

A kilencvenes években felhalmozott brutális adósságállományt egyszer már jóváírta az állam, speciel ez akkor nem csak a Fradit, hanem a többi klubot is megmentette a csődtől, a beszántástól. A Torgyán-éra alatt ugyanez megismétlődött, a túlköltekezése, indokolhatatlan bérkiáramlása és eszement gazdálkodása miatt csődközelbe jutott klubot a „legendás” fehér öltönyös politikus mentette meg, a képet árnyalja, hogy ismételten csak közpénzből. Most az állam harmadszor is mentőövet dobott a saját lábán megállni képtelen klubnak.


Paks, Diósgyőr, Kecskemét Pécs: jóval kevesebbel beérik

A kérdés, miért? A Fradi tényleg a nemzeti identitás része? A klub valóban az egyik legismertebb magyar brand az Unicum és a téli szalámi mellett? A válasz: igen. De ha ez még ma is érvényes rá, akkor miért nem kell senkinek? Miért az államnak kell megmentenie? Azért, mert a Fradi ebben az állapotában értelmezhetetlen. Múltja van, jelene kérdéses, jövője nincs. Nincs, hiszen garantált a ráfizetés. Mivel a klubnak piaci alapon soha sem kellett megállnia a saját lábán, ezért soha nem volt felelős a gazdálkodása. Az évenként bevallottan 1,2 milliárd forintot költő FTC a most zajló bajnokság legnagyobb költségvetésű klubjai közé tartozik. Az NB I-ben több olyan egyesület van, amelyik ennek harmadából is kijön. Az eredmények biztos nem indokolják a kiemelt költségvetést, hiszen a Fradi ősszel csak arra lehet büszke, hogy Détári vezetésével elkerült a kiesőzónából. Előtte olyan pénzügyi „mogulok” állnak a tabellán, mint a Paks, a Diósgyőr, a Pécs vagy a Kecskemét.


Felhős az ég az Üllői út 129. fölött
Fotó: focinews.com

Kilencedik helyért a Fradinak nem bért kellene fizetnie, hanem pénzt kérni a játékosoktól a mezért. Az egy-másfélmilliós jövedelmek ilyen közegben legalábbis megkérdőjelezhetők. A költségvetés radikális csökkentése, a kiadások bevételekhez igazítása nélkül esélytelen a klub arra, hogy olyan tulajdonost találjon, mint a Győr, a Debrecen, vagy épp a náluk nagyságrenddel kisebb, de mégis ésszerű keretek között működő Pécs vagy Diósgyőr. Ha ez nem történik meg, nyáron újabb állami tőkeinjekciót igényel az addigra ismét adósságban fuldokló klub. Pedig annak a pénznek a mostani gazdasági helyzetben bőven volna máshol helye. A Magyar Közlöny ugyan nem írta, de ettől még egyértelmű: valóban ez a Ferencváros utolsó esélye.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?
  • Fradi, Loki, Puskás: lecsillapodott a stadionépítési láz?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.