Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-20 18:00:00

A kormány nem tud beavatkozni

Megint kizárhatják a Fradit az NB I-ből

Döbbenetes változás állt be a Ferencváros életében: McCabe tulajdonos távozik, és Kovács klubelnök után Gerstl vezérigazgató is lemondott. A focisták végelszámolást kértek, és megint NB II-es csapat lehet a Fradiból.

Viharos hét áll a Ferencváros mögött: Kovács Miklós klubelnök életszerűnek nehezen nevezhető indoklás után – megnövekedett üzleti elfoglaltságaira hivatkozva – mondott le, ám annyira azért mégsem lesz elfoglalt, hogy ezzel együtt elnökségi tagságától is megvált volna. Sajtóhírek szerint inkább menekült a leváltás elől, mert a klubbal szponzorációs szerződésben álló cége tízmilliós nagyságrenddel tartozik a Ferencvárosnak.


Végelszámolás: a vég kezdete?

A cunami három nappal később újabb áldozatot szedett az Üllői úton, ugyanis a rendkívüli közgyűlésen Kevin McCabe hivatalosan is közölte, meg kíván válni a futballszakosztálytól, az ingatlanok sorsa még kérdéses. Szándéka teljesen érthető, vagyis nem akarja a havi nagyjából százmilliós veszteséget a továbbiakban finanszírozni.

A focistákat működtető zrt. végelszámolást kezdeményezett önmaga ellen, de ezt nem fogadta el, azaz megvétózta a vállalkozásban öt százalékos tulajdonrésszel rendelkező anyaegyesület, a Ferencvárosi Torna Club. Erre fel Alexander Gerstl, a focisták vezérigazgatója mondott le azonnali hatállyal. Nem ért egyet a tulajdonos elképzeléseivel, másfelől nem látja garantáltnak a jövőbeni működést – üzente.


Ki kellett volna zárni a Fradit


Van viszont, aki kifejezetten örült annak, hogy a Fradinak nem sikerült végelszámolást kezdeményeznie önmaga ellen. Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi-és Sajtóbizottsága vezetője szerint ezzel az azonnali kizárást érte volna el a klub.

– Nagyon jó, hogy a klub nem fogadta el a focisták végelszámolásra vonatkozó javaslatát, mert ebben az esetben teljesen világos, hogy mi következett volna. A szabályok egyértelműen leszögezik, hogy akár csődeljárás, akár felszámolási eljárás, akár végelszámolási eljárás alá esik egy csapatot működtető gazdasági társaság, akkor az a gárda elveszti NB I-es indulási jogát. Ezt nem csak az MLSZ licencszabályzata, a sporttörvény, de még a bajnokság kiírása is egyértelműen rögzíti. Ha a Fradiban elfogadták volna a javaslatot, akkor meg kellett volna vonnunk az indulási jogot. Márpedig a magyar futball a Ferencváros nélkül nem ér annyit, mint vele. MLSZ alkalmazottként csakis semleges lehetek, de ebben az esetben kivételt tehetek: nagyon nem örülnék, ha megint a másodosztályban szerepelne a klub – mondta Borbély. Speciel a Fradi még ilyen viharvert állapotában is a legnépszerűbb magyar csapat, amit egy korábbi cikkünk szavazása is bizonyít.

Az Origo egy másik vonulatot tisztázott a héten, ugyanis McCabe korábban meglebegtette, hogy a politikának kellene megmentenie a Fradit. Ezzel mintegy angolosan, de azt üzente: ha a Videoton állami hirdetők révén százmilliókat, míg a Debrecen 10 milliárdot meghaladó összegben stadionépítési támogatást kap az államtól, akkor szerinte a Fradi is megérdemelne hasonlót.


A kormány nem fogja megmenteni

– A magyar kormánynak nincs sem jogi lehetősége, sem pedig szándéka beavatkozni egy sportszervezet, egy gazdasági társaság életébe, tevékenységébe – közölte az Origóval a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága arra a felvetésre, hogy a kormány tervez-e valamilyen lépést tenni a Fradi megmentéséért.

Kétségtelen, a jövő nem kecsegteti a Fradi-drukkereket semmi jóval. Az agónia elkezdődött, és a legrosszabb forgatókönyvre is van esély. A jelenlegi nagyjából százmillió forintos hiány annak ellenére néhány héten belül drasztikusan növekedni fog, hogy a labdarúgók már januári fizetésüket sem kapták meg.

Kubatov Gábor, az FTC elnökségi tagja az MTV Sport7 című műsorában elmondta, megkérte Kevin McCabe-et, hogy a futballcsapat nyugodt értékesítése érdekében még egy hónapig vállalja annak finanszírozását. Ha nem sikerül rapid módon új tulajdonost találni, a Ferencváros már a tavaszi szezont sem biztos, hogy a legmagasabb osztályban fejezi be.

S. V. A.

Fotó: ulloi129.wordpress.com


 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.