Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-10 14:46:00

Már nem tartják indokoltnak a z AIDS-veszély miatti tilalmat

Újra adhatnak vért a homoszexuálisok

A brit szigetvilágban újra adhatnak vért a homoszexuális férfiak, ha előtte egy évig megtartóztatták magukat.

Angliában, Skóciában és Walesben feloldják a homoszexuálisok és biszexuálisok véradásának egész életre szóló tilalmát. Az illetékes minisztériumok beleegyeztek, hogy novembertől adhassanak vért azok a férfiak, akik a korábbi 12 hónapban nem létesítettek szexuális kapcsolatot más férfiakkal.


Rossz vér: akkor ezek a tesztek még nem voltak

A korlátozást 1980-ban léptették érvénybe, hogy az AIDS fertőzésének kockázatát csökkentsék. A kormányoknak bemutatott legfrissebb orvosi bizonyítékok azonban amellett szólnak, hogy a tilalom már nem indokolt. A három ország minisztere elfogadta az érvelést, és azt ígérte, lazítanak a szabályokon. Hamarosan Észak-Írország is döntést hoz majd a kérdésben. A Nemzeti Vérellátó Szolgálat (National Blood Service) minden véradományt megszűr HIV és más fertőzések szempontjából. Van azonban egy „ablak” periódus, amikor a fertőzött már vírushordozó, de a vírus még nem kimutatható. Az Egyesült Királyságban 1980. óta van érvényben a homoszexuálisok véradásának tilalma, de akkor még nem léteztek megbízható HIV tesztek.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb új HIV-beteg azon férfiak közül kerül ki, akik más férfiakkal lépnek szexuális kapcsolatba. Más kockázatnak kitett csoportok – például akik szexuális aktust létesítettek olyan országokban, amelyekben magas a fertőzöttek aránya – szintén nem adhatnak vért egy évig. Az élethosszig tartó tilalmat mind emberi jogi, mind orvosi csoportok aggályosnak tartják, hiszen az orvostudomány fejlődése olyan szűrési megoldásokat hozott, amelyek lerövidítették az ablak periódust, és csökkentették a szennyeződés kockázatát.


Elsöprő többségben szavazták meg a véradást

Más országok is hasonlóan határoztak a kérdésben: Dél-Afrikában hat hónap, Ausztráliában, Svédországban és Japánban egy év szünetnek kell eltelnie a szex és a véradás között. Egy Ausztráliában a múlt év végén közzétett tanulmány szerint a szabályok megváltoztatása nyomán nem növekedett kimutathatóan a HIV fertőzés kockázata az országban.

Az Egyesült Királyság kormányának a transzplantált vér, szövetek és szervek biztonságáért felelős tanácsadó testülete (Advisory Committee on the Safety of Blood, Tissues and Organs) felülvizsgálta a kapcsolódó szabályozást. Egy januári ülésük során azt nyilatkozták, hogy „a bizonyítékok alapján a tilalom fenntartása nem indokolt,” és „amellett szólnak, hogy 12 hónapos átmeneti korlátozási időszak legyen érvényben azokra a férfiakra, akik orális vagy anális kapcsolatot létesítettek egy másik férfival, akkor is, ha óvszert használtak vagy egyéb módon védekeztek.”

Idén a brit Királyi Ápolókollégium (Royal College of Nursing) tagjai elsöprő többségben szavaztak a tilalom megszüntetése mellett.


BBC, mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.