Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-14 06:00:00

A magyar válogatottnak csodát kell tennie a világbajnoki szereplésért

Egerváriék a vb-selejtezők legbrutálisabb csoportjában

Az Eb-selejtezők eredményei alapján egyértelműen kijelenthető, a magyar válogatottnak a legerősebb, legkiegyensúlyozottabb csoportból kell kijutnia a 2014-es, brazíliai vb-re.

A kedden véget ért Európa-bajnoki kvalifikációs csoportkör eredményei alapján számolgattunk egy kicsit, s kiderült, hogy a 2014-es vb-selejtező csoportok közül a D-jelű a legerősebb. Persze ez csak az aktuális formát figyelembe vevő matematika, ám mindebből az derült ki, hogy ez a csoport a legkiegyensúlyozottabb.


Nagyon kemény ellenfelek jönnek

Minden vb-selejtező csoportban összeadtuk, hogy az ott szereplők miként teljesítettek az Eb- kvalifikáció során, tehát az első helyért egy, a másodikért két, a harmadikért három, a negyedikért négy, az ötödikért öt, a hatodikért hat pontot adtunk (a hatodik kalapból kisorsolt csapatokat nem vettük figyelembe, hiszen van ötös csoport is). Így minden csoportra kijött egy helyezési szám, s ezek közül értelemszerűen a legalacsonyabb a legerősebb. (A 2012-es kontinenstorna két rendezője, Lengyelország és Ukrajna nem játszott Eb-selejtezőt, náluk a 2010-es vb-selejtezőn elért eredményeket vettük figyelembe.) Ennek alapján a magyar válogatott csoportja lett a legerősebb 11-es összesített helyezési számmal! (Hogy miként jött ki mindez nézze meg a cikkünk végén található táblázatot!)


Meddig tart az észt csoda?

Ami a mi hatosunkat illeti: nincs irigylésre méltó helyzetben Egervári Sándor szövetségi kapitány. Az egyértelmű, hogy a vb-ezüstérmes Hollandia a toronymagas favorit, hatalmas meglepetés lenne, ha nem az „Oranje” jutna ki egyenes ágon Brazíliába. A második helyért azonban hatalmas tülekedés várható, hiszen négyen is szeretnének odaérni. A törökökkel már meggyűlt a bajunk a 2008-as Eb-selejtezőin, akad miért visszavágnunk. A fellendülés után akadt egy kis holtpont Törökország válogatottjánál, most azonban a németek mögött megszerezték a második helyet, s várhatják a pótselejtezőt. Ugyanerre a feladatra készül a vb-selejtező kiemelésénél még az ötödik kalapba sorolt Észtország is. A balti állam csapata hatalmas meglepetést okozva, Szerbiát és Szlovéniát maga mögé utasítva szerzett jogot a play off-párharcra, s ez az ország históriájának legnagyobb futballsikere. (Egyben növeli a DVSC két sikerének értékét, hiszen a Loki kétszer is búcsúztatta a BL-selejtezőben az észt aranyérmes Levadia Tallint.) Hogy fellángolás-e az észt siker, azt majd az idő dönti el, mi abban bízhatunk, hogy az önállóvá váló balti államok közül eddig egyedül Lettország jutott el rangos tornára (éppen Magyarországot is megelőzve a 2004-es Eb-re), ám a lettek azóta eltűntek a süllyesztőben, esélyük sem volt a kvalifikációra.


Románia túl a mélyponton

Az elmúlt évtizedek legmélyebb válságából próbál kikászálódni a román válogatott, méghozzá egyre sikeresebben. A kilencvenes évek sikerei után a 2000-es Eb-n még negyeddöntőt játszott Románia, azóta viszont a lehetséges hatból csak egy világversenyre jutott ki. A 2002-es vb-selejtezőkön (éppen minket is megelőzve) második helyen végeztek, ám Szlovéniával szemben elbuktak, aztán kétszer csoport harmadikként zárták a kvalifikációt. A 2008-es kontinenstornára aztán simán kijutottak (a hollandokat is maguk mögé utasították), ám az Eb-ről győzelem nélkül tértek haza. A dél-afrikai vb előtt jött a mélypont: Szerbia, Franciaország, Ausztria és Litvánia mögött az ötödik hely. Úgy tűnt, az Eb-selejtezőkre is átmentették rettenetes formájukat, hiszen négy meccs után győzelem nélkül álltak csoportjukban. Az Albánia elleni hazai iksz után Fehéroroszországban is döntetlent játszottak, majd simán kikaptak Párizsban a franciáktól és Zsenicán a bosnyákoktól. A folytatásban aztán összekapták magukat, a hátralevő hat meccsen veretlenek maradtak, de a rossz kezdés miatt esélyük sem volt a második hely megszerzésére, Bosznia-Hercegovina végül hat ponttal előzte meg őket. Az egyértelműen látszik, hogy a román válogatott felszálló ágban van.
Ráadásul a kiegyensúlyozott csoportnak akad még egy komoly hátránya. A vb-selejtezők után a kilenc csoport második közül a leggyengébb mutatóval rendelkező csapat nem játszhat pótselejtezőt, azaz nem mindegy, hogy egy válogatott milyen mérleggel ér oda a második helyre.


A számok nem hazudnak

A 2014-es világbajnoki selejtezők európai selejtező csoportjai, a kiemelés szerinti sorrendben. A csapatok mögött a most befejeződött Eb-selejtezőn elért helyezés, a csoportok mögött az összesített helyezési szám, ez minél kisebb, annál erősebb a csoport. Zárójelben a hatodik kalapból kisorsolt csapatok, ezek helyezési számait nem vettük figyelembe, hiszen nem minden csoportban szerepel hat válogatott. A 2012-es kontinenstorna két rendezője, Lengyelország és Ukrajna nem játszott Eb-selejtezőt, náluk a 2010-es vb-selejtezőn elért eredményeket vettük figyelembe.

A-csoport – 16
Horvátország 2, Szerbia 3, Belgium 3, Skócia 3, Macedónia 5, (Wales 4)

B-csoport – 12
Olaszország 1, Dánia 1, Csehország 2, Bulgária 5, Örményország 3, (Málta 6)

C-csoport – 15
Németország, 1, Svédország 2, , Írország 2, Ausztria 4, Feröer-szigetek 6, (Kazahsztán 6)

D-csoport – 11
Hollandia 1, Törökország 2, Magyarország 3, Románia 3, Észtország 2, (Andorra 6)

E-csoport – 20
Norvégia 3, Szlovénia 4, Svájc 3, Albánia 5, Ciprus 5 , (Izland 4)

G-csoport – 16
Portugália 2, Oroszország 1, Izrael 3, Észak-Írország 5, Azerbajdzsán 5, (Luxemburg 6)

H-csoport – 15
Görögország 1, Szlovákia 4, Bosznia-Hercegovina 2, Litvánia 4, Lettország 4, (Liechtenstein 5)

I-csoport – 15
Anglia 1, Montenegró 2, Ukrajna (rend 2 ), Lengyelország (rend 5), Moldova 5, (San Marino 6)

J-csoport – 15
Spanyolország, 1, Franciaország 1, Fehéroroszország 4, Grúzia 5, Finnország 4.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.