Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-21 06:00:00

Tovább gyűrűznek a román–magyar hokimeccs hullámai

Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ

Országos botrányt okozott Romániában a múlt pénteken rendezett román–magyar jégkorongmeccs, amiért a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a magyar himnuszt elénekelték, a románnál viszont némák maradtak.

Bukarestben hatalmas volt a felháborodás, holott aki cseppet is ismeri a viszonyokat, az pontosan tudta, hogy ez fog történni. A csíki hoki az elmúlt évtizedekben mindig is a helyi magyarság jelképe volt. A helyi Sport Club végletekig kiélezett bajnoki döntőket vívott a Steauával, amelyen gyakran sportszerűtlen trükökkel próbálták meg hátrányba hozni a Hargita megyei csapatot.


Ti húszan egy nemzetért

A csíkiaknál sokáig csak magyar nemzetiségű játékos léphetett jégre, s a bukaresti hatalom csapata ellen vívott meccsek spontán tüntetések is voltak egyben. „Ti húszan egy nemzetért!” – állt a Sport Club drukkereinek transzparensén, s minden meccs után felhangzott a himnusz és a Székely himnusz. Mára valamelyest konszolidálódtak a viszonyok Romániában, ráadásul a hokipályán elképesztő a csíki fölény (a csapatot azóta HSC Csíkszerdának hívják), a román élcsapatoknak legfeljebb a tisztes helytállásra van esélyük. Éppen ezért fordulhatott elő, hogy a pénteken pályára lépő román válogatott 24-es keretéből 22-en magyar nemzetiségűek voltak.


A meccsen győzelemre vezették Romániát

S itt mindjárt meg is jegyezhetjük, hogy ezek a srácok a jégen megtették a magukét, hiszen 4-1-re legyőzték a papíron esélyesebbnek tartott magyar válogatottat. A román sportvezetők felháborodása akkor lehetett volna jogos, ha azt látják, „dezertál” a csapat a honfitársak ellen. De nem ezt tették, sőt: remekül küzdöttek! A meccs előtt sajátos módon három himnusz szólt, a román, a magyar, majd a székely. Íme!


Két csapat, három himnusz: ilyen is csak ebben a térségben fordulhat elő…
Forrás: yuotube.com

A meccs végén jött a győztesnek dukáló román himnusz (amelyet nem énekeltek a román válogatott magyarjai), majd a Székely himnusz, amit viszont a magyarokkal együtt igen. Itt látható!


Összenő, ami összetartozik, hogy egy klasszikust idézzünk...
Forrás: youtube

Már Bukarestben is szólt a „maroknyi székely”

A Székely himnusz egyébként szerves része volt a Csíkszereda korábbi meccseinek is, a csapat kilencedik román bajnoki aranyérme után Bukarestben (!) is elénekelték a drukkerek! Nézzék csak!


Így ünnepelték a román fővárosban a kilencedik aranyat
Forrás: youtube.com 
 

Ezek után minimum meglepő, hogy ezen miért lepődtek most meg Romániában, hiszen a forgatókönyv egyértelmű volt. Ezt arrafelé szervezni sem kell! Egyetlen megoldás kínálkozik a hasonló esetek elkerülésére: ha többet nem rendeznek román–magyar hokimeccset. De ekkora őrültséget egyelőre el sem tudunk képzelni! 
 

 

M. B.
Nyitókép:
erdely.ma

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró
  • Megemlékezések Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulóján

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.