Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-14 06:30:00

Karl Erik Böhn feladata a skandináv szemlélet meghonosítása a válogatottban

Görbicz bedobná az időn túli hetest?

Dánia női kézilabda-válogatottja drámai meccsen jutott a nyolcba a brazíliai vb-n, időn túli hetessel egyenlített, majd hosszabbításban gyűrte le Japánt. Görbiczék mikor lesznek hasonlóra képesek?

Tegyük mindjárt hozzá, hatalmas meglepetés lett volna az ázsiai együttes továbbjutása, ám erre komoly esély volt, hiszen Japán az utolsó percekben három góllal vezetett. Veszni látszott a dánok becsülete, ám fantasztikus hajrával sikerült felzárkózniuk, majd Ann Grete Norgaard időn túli hetesével egyenlítettek (19-19), s végül hosszabbítás után nyertek 23-22-re.


Más beleőrült volna ekkora hibába

Nem ez volt az első olyan meccs, amelyen Dánia legjobbjai lenyűgöző lelkierőről tettek tanúbizonyságot. Az 1996-os, atlantai olimpia fináléjában az akkortájt verhetetlennek tűnő Dél-Korea volt az északiak ellenfele. Az Anja Andersen által repített dánok azonban partiban voltak esélyesebb riválisukkal, sőt: a rendes játékidő végén meg is szerezhették volna az ötkarikás aranyat. Anja Andersen azonban elhibázta az időn túli hetest, jöhetett az első, majd a második hosszabbítás. Más összeomlott volna a legendás Anja helyében, őt azonban cseppet sem viselte meg a baki. Sőt, élete legjobbját produkálva végül 37-33-as sikerhez, s ezzel olimpiai bajnoki címhez segítette övéit!


Miért bírják a kiélezett helyzeteket?

Sokszor, sok helyen volt már téma az északi mentalitás, amelyről számtalanszor bebizonyosodott, hogy a tartós sikerek kulcsa. Dániában vagy éppen Norvégiában nem keresnek bűnbakot, ott ki lehet hagyni a sorsdöntő büntetőt, még akkor is, ha emiatt bukik a csapat. Az élet megy tovább, nincs dráma, nincs évtizedekig tartó önmarcangolás, s valószínűleg ennek köszönhető, hogy Dánia legjobbjai az atlantai siker után Sydneyben és Athénban is a csúcsra értek. A 2000-es fináléban éppen Magyarország ellen, abszolút vert helyzetből talpra állva fordítottak. A mieink nem bírták a nyomást, a biztos vezetés ellenére is összeomlottak, míg a vesztésre álló dánok mosolyogva játszottak, és győztek.


A magyarok norvég kapitánya más kultúrkörből érkezett, ami a válogatott hasznára válhat
Fotó: MTI/Kászoni László


Böhn meghonosíthatná itthon is a skandináv mentalitást

Ebben áll a titok, s bízhatunk benne, hogy a magyar együttes norvég szövetségi kapitánya, Karl Erik Böhn megtanítja majd erre a legjobb magyar kézilabdás hölgyeket. Az már eldőlt, hogy Londonban nem lehet ott jövőre a magyar női válogatott, hiszen nem jutott ki a brazíliai vb-re, ám ennek ellenére mégis reménykedhetett az olimpiai selejtezős részvételben. Végül azonban  minden eredmény rosszul alakult számunkra a nyolcaddöntőben. A spanyolok legyőzték Franciaországot, s ezzel elment a hajó. A Böhn vezette magyar válogatottra mostantól csupán néhány Eb-selejtező vár tavasszal, aztán annyi. A kapitánynak majdnem háromnegyed éve lesz arra, hogy Görbiczéknek átadjon valamit a skandináv hozzáállásból, életfelfogásból. Ha sikerül, végre nem lesz többé gond a végjátékkal, és a legjobb magyar játékos nyugodtan áll majd a vonalra az időn túli heteshez. Úgy, mint Andersen. És ez nem lesz mese.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró
  • Megemlékezések Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulóján

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.