Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-01-07 13:46:00

A rossz emberek nem állatbarátok

Az állatvédő C.S. Lewis

A nemrég megfilmesített Narnia bemutatója után új tanulmány jelent meg C.S. Lewis-ról, mely a keresztény ember állatokért vállalt felelősségtudatára hívja fel a figyelmet.

„Az elemzés megmutatja nekünk, hogy C.S. Lewis mélyen elkötelezett volt az állatok iránt, és felelősséget érzett irántuk” – üdvözölte Christine Gutleben, az Amerikai Állatvédő Liga (The Humane Society of the United States) egyik vezetője Gerald Root, neves C.S. Lewis-kutató a minap megjelent tanulmányát. Az illinois-i Wheaton College-ban tanító és nemrégiben a brit író műveiben a gonosz szerepét vizsgáló Root most 26 oldalon keresztül az állatokat vette górcső alá. Ehhez elsősorban az 1963-ban elhunyt író irodalmi, teológiai műveit, valamint levelezését használta fel.


Ravasz, mint a róka

Életrajzi sztorikban sem fukarkodik a tanulmány.

 

C.S. Lewis Oxford melletti háza állatkertre hasonlított, annyira sűrűn lakták a kutyák és a macskák – olvasható a lelkészképzésben is aktív amerikai professzor írásában.
„Míg a szomszédok csapdát állítanak fel az egereknek, mi etetjük őket” – idézi Root az író egyik levelét.

George Sayer, Lewis tanítványa és életrajzírója pedig beszámol egy történetről, mikor mesterével az erdőben sétálgattak, és egy kimerült rókát pillantottak meg. Az állat eloldalgott, ám nemsokára megérkeztek az utána kajtató vadászok. Az író segítőkészséget színlelve az ellenkező irányba terelte a vadászokat, mondván: a róka arra menekült.


Harap-e az allegória?

„Minden élőben Isten termékeny teremtő ereje bontakozik ki, és csillan meg” – vélte Lewis, külön figyelmet szentelve az állatoknak. Jó példa erre a Narnia krónikái című regényfolyama, amelyben Narnia birodalmát értelemmel és személyiséggel rendelkező, és beszélni tudó állatok lakják. Fő karaktere Aslan, az oroszlán.
Itt és más műveiben a jó és pozitív emberszereplők mind állatbarátok. Viszont a rosszak bántják őket: a Narnia első részében, A varázsló unokaöccsében a gonosz Andrew bácsi például tengeri malacokon kísérletezik.
 


 

 

 

 

 


  Részlet a Narnia krónikáiból

 

Az állatok fájdalma, a velük való élet a bolygón, az állatokért vállalt emberi felelősségtudat – ezek Root szerint a C.S. Lewis-t leginkább foglalkoztató témák e tárgyban.
Az író az állatok védelmére felhívó eszméinek tárgyalása során csupán még egy apró kérdés merül még fel: vajon C.S. Lewis műveiben valóban mindig állatokról van szó, amikor állatokról van szó? Szabados Ádám blogjában a minap éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy Lewis allegóriákról, megszemélyesített állatok és emberek együtteséről értekezett.

I.L.


Kapcsolódó anyagok:

http://mindennapi.hu/cikk/kultura/c-s-lewis-a-narnia-iroja-a-megtert-ateista/2010-12-16/766 

http://mindennapi.hu/cikk/kultura/a-narnia-kampany/2010-12-09/695


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.