Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-02-02 06:57:00

A logó kinézete hatalmas átalakuláson ment keresztül az évek alatt

Az Apple-story: miért pont alma?

A tavaly október 5-én elhunyt Steve Jobs ötlete volt, hogy cége, az Apple a bűnbeesés gyümölcsének nevét kapja, és az is, hogy pontosan így nézzen ki a logó.

Egyesek szerint kósza gondolat vezette Steve Jobs és Ron Wayne alapítókat, hogy az almát válasszák, miután valamilyen pop dalban hallották emlegetni. Mások szerint Sir Isaac Newton inspirálta őket, ahogy egy képen a gravitáció elméletével őt megihlető almafa alatt üldögélt. A harmadik elmélet szerint az alapítók a hetvenes évek közepén pont egy almáskertben dolgoztak, amikor nagyon megfogta őket a tiltott gyümölcs, mint szimbólum. És még egy teória: a megharapott alma tisztelgés Alan Turing matematikus előtt, aki ciánnal mérgezett almával követett el öngyilkosságot. Turingot a számítástechnika egyik atyjának tartják, a színes sávokkal pedig homoszexualitására utaltak volna.

A logó kinézete hatalmas átalakuláson ment keresztül a szivárványszínekben pompázótól kezdve a fekete sziluettesen át a mostani „üveg-témát” megfogó ábráig. Az eredeti, metszetszerű megoldást majdnem azonnal felváltott a Rob Janoff-féle szivárványos alma a harapásnyommal, amely nagyon megtetszett az alapító Jobsnak.


Városi legendák

Mindazonáltal Rob Janoff grafikus kijelentette egy interjúban, hogy a váltakozó elméletek mind csodálatos városi legendák, de valójában az Apple logót azért tervezték ilyenre, hogy a harapásból mindenki láthassa: ez egy alma, nem pedig mondjuk cseresznye. A szivárványszín pedig nem a homoszexualitásra utal, hanem a logó tetszetősebbé tételét segítette. Ez Jobs azon elképzelését mutatta, mely szerint a színes képtől lesz a vállalat emberközelibb.
 


Logó-evolúció. Mindenki láthatja, hogy nem cseresznye. Kép innen.

Az Apple nevet azért is lehetett jó választásnak tartani, mert a telefonkönyvben hamarabb szerepelt, mint a konkurens cég, az Atari. A névválasztás miatt azonban az Apple az akkori Apple Corps. vállalattal – mely a Beatles együttest menedzselte – vérre menő csatákat vívott. 

A bibliai bűnbeesés gyümölcsének tartott alma nemcsak a tiltott tudás, de a tiltott szerelem megismerésének jelképe is. Az örök életet, a feltámadás ígéretét elhozó megváltót is szokás almához hasonlítani. A megromlott világ orvosa ő, s amint a néphit tartja: amit a bűnbeesés almája elrontott, azt szintén az alma teheti jóvá – a Jézust szimbolizáló aranyalma. Az Ószövetségben szerelmi szimbólum is (Énekek éneke 2,3; 2,5), ezért kerülhet az egyházat jelképező jegyes, Mária kezébe több felvidéki templom Madonna-ábrázolása szerint. A bűnbeesés fája és a Krisztus keresztfája közötti párhuzam (a tudás fája gyümölcsének magjából sarjadt az a fa, melyből a keresztet ácsolták) alapján jelenik meg az alma a Krisztus-ikonográfiában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mi

A nyitókép innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.