Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-12-18 12:11:00

A „hideg büszkeség” a múlté

Brit teológus megtérése a homoszexuálisok elleni gyűlöletből

Birminghamből Londonba gyalogol Symon Hill brit teológus. Így vezekel, mert lenézte homoszexuális orientációval küzdő embertársait, s támogatta kizárásukat a gyülekezetből.

„Ég az arcom korábbi magatartásom miatt, amiből most ünnepélyesen megtérek” – tette fel néhány napja az internetre nyilvános bűnbánatának rövid ismertetőjét a neoprotestáns kisegyházhoz (a kvékerekhez) tartozó Symon Hill brit teológus, író és aktivista. A bűn, amiből Hill megtért, nem a keresztény egyházakban „szokásosnak” mondható vétség, hanem a homofóbia, vagyis a homosszexuális életforma bűnével küzdő emberek felsőbbrendű elutasítása. 

Amint azt vallomásában elmondta, miután tinédzserként Jézus követése mellett döntött, hamar megtanulta radikálisan elutasítani a saját nemükhöz vonzódó embereket, mi több, aktívan kampányolt ellenük, azonosítva a bűnt és a bűnöst.

Gyülekezeti elvárás?

Ezt azért találja ma már furcsának, mert Krisztushoz fordulása előtt nem volt különösebb baja a homoszexuálisokkal. Mégis, később tudatosan úgy döntött, hogy homofób álláspontra helyezkedik, részben azért, hogy jobban beilleszkedhessen a gyülekezetbe, ahova csatlakozott. Mint írja, akkoriban elnyomta magában azokat a rossz érzéseit, amelyek a homoszexuális emberekkel szembeni ellenségességet alátámasztó, gyenge lábakon álló érvekkel szemben születtek benne. Mindazonáltal nem hibáztatja a gyülekezetét: ők vezették Krisztushoz, és sok helyes dolgot tanítottak nekik.

„Imádkoztam, elmélkedtem és persze olvastam a Bibliát. Végül arra a meggyőződésre jutottam, hogy a homoszexuálisok iránti megvetés ellentétes Krisztus evangéliumával” –  vallja Hill, aki azt is beismeri, hogy sok embernek okozott fájdalmat; például támogatta, hogy a gyülekezetéből kizárjanak melegségükkel küzdő embereket. Ma már Pál apostollal együtt vallja, hogy egyedül Isten Lelke által lehet hívő életet élni, s nem emberi előítéleteket, hanem Krisztust kell követni. Márpedig Isten vezetésére hagyatkozni sokkal „munkásabb” feladat, mint emberi szokások és elvárások szerint cselekedni.

Megtérése egyik jeleként Hill 2011 júniusában háromhetes zarándoklatra indul. Ennek során Birminghamből Londonba gyalogol, és – miközben többször is bocsánatot kér majd korábbi előítéletes viselkedéséért – arra fogja kérni az útbaeső gyülekezeteket, hogy adjanak neki szállást, s ha gondolják, lehetőséget is arra, hogy elbeszélgessen velük az Isten szerinti szexualitás kérdéseiről. Mint írja, semmilyen meggyőződést nem kíván harcosan képviselni, és nyitott a vitára, s arra, hogy mások az övétől eltérő álláspontot olvassanak ki a Szentírásból.

Sz. B.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.