Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-03 14:16:00

Muszlim etika: a kölcsönszerződésekben tilos a kamat

Az iszlám bank keresztény szemmel

Töretlen lendülettel növekszik a globális pénzügyi rendszer egy jelenleg még kicsiny kezdeményezése: az iszlám bankrendszer. A fejlődés nem csak Európát és a klasszikus kapitalizmust állítja válaszút elé, de a különböző vallások képviselőit is.

Az iszlám bankolás az utóbbi években került reflektorfénybe. A Moody's hitelminősítő idén nyáron publikált elemzése szerint a zömmel arab országokból irányított pénzintézetek mérete idén átlépi az ezermilliárd dolláros határt, és további évi 20 százalékos növekedés várható. Ez azért is tűnik szédítőnek, mert közben a klasszikus kapitalista bankrendszer növekedése igen lassúnak ígérkezik.

Mára az összes globális pénzügyi csoport rendelkezik iszlám ágazattal, korábban ez elsősorban a muszlim országokban végzett tevékenységet jelentette, majd az egyre növekvő bevándorlók igényeinek kiszolgálása került a középpontba. A válság azonban ebben is új korszakot nyitott: Nyugat-Európában egyre több nem muszlim cég és magánszemély keres iszlám finanszírozást, többnyire azért, mert a többi bank egyszerűen elzárta a pénzcsapot. Sőt a költségvetési hiányok nyomása alatt egyes európai kormányok is felismerték, hogy növekvő állampapír-kibocsátásukra éppen a muszlim befektetők jelenthetik a lehetséges megoldást.

Ahol nincs is kamat

A saría alapelvei miatt az iszlám pénzügyi szolgáltatások eltérnek az általunk megszokottaktól, ám a legtöbb terméknek mégiscsak van iszlám megfelelője. Lakáshitel például a kamatszedés tilalma miatt nem létezik, de egy lízingszerű konstrukcióban – melyben a bank megveszi a kiszemelt ingatlant, majd részletre, magasabb áron továbbértékesíti – az ügyfél majdnem ugyanazt a szolgáltatást kaphatja.

Sokan kívánatosnak tartanák az iszlám bankolás térnyerését a válság által megtépázott pénzügyi rendszerünk újjászervezésében. Ugyanakkor, amint a Világbank egy friss tanulmánya rámutatott, a gazdaságtudomány ma még nem tárta fel ennek a speciális szegmensnek a sajátosságait. A számok ugyan azt igazolják, hogy a muszlim bankok visszafogottabb stratégiájuk miatt stabilabb tőkehelyzetűek, azaz "válságállóbbak" voltak a mostani krízisben, de a legtöbb pénzügyi mutatóban nem látható jelentős különbség a többi piaci szereplőhöz képest – leszámítva persze a már említett gyors növekedést. Ráadásul a tavalyi dubai miniválság kis híján az iszlám pénzügyi rendszert is megrengette.

Terrorbankok? Iszlamizálók pénzcsatornái?

Az Egyesült Államokban is megvetette lábát az iszlám bankrendszer, akadnak, akik a terrorista csoportok pénzelésének veszélyforrását látják a terjeszkedésben. Európa több országában is attól félnek, hogy az iszlám bankolás a dzsihád új formája, egyfajta „trójai faló”, ami veszélyeztetheti az európai szabadságjogokat. Nem meglepő módon a keresztény egyházaknak is vannak fenntartásaik.

Az angliai Keresztény Jogi Központ (Christian Legal Centre) és a Kersztény Nemzetféltés (Christian Concern for our Nation) nevű szervezetek például hevesen szót emeltek az iszlám bankolás térnyerésének állami támogatása ellen. Más keresztény vélemények szerint ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű, hogy a muszlim bankárok távolabb állnának a bibliai elvektől, mint a klasszikus kapitalisták. A kamatszedés korlátozásának, az uzsora tiltásának vannak bibliai alapjai, és sokáig része is volt a keresztény etikának. Mi több, az erkölcstelennek tartott – köztük a pornó- vagy éppen az alkoholiparba való – befektetések tiltásával sem nehéz azonosulni.

Muszlim bankok a Biblia mérlegén

Az angliai Jubilee Centre nevű agytröszt szerint az iszlám bankolás félig teli pohárnak tekinthető a Biblia mérlegén. Bár a kamatszedés korlátozása és a kockázatok tisztességes elosztása bank és ügyfél között üdvözlendő, ám a biblikus bankolásnak ennél többről kell szólnia, és a pénzügyi tevékenységeknek végső soron személyes emberi kapcsolaton alapulva, mi több, azokat erősítve kellene működniük. Dél-afrikai keresztények egy csoportja ennél is továbbment: példát vettek a muszlimokról. Tavaly úgy döntöttek, hogy Manna Bank néven megalapítják a világ – legalábbis szerintük – első keresztény bankját.

Mindeközben már a muszlimok között is akadnak, akik tartanak a nyugati kapitalizmus és az iszlám összefonódásától. A vallásrendszer több befolyásos vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább a nyugati bankok termékfejlesztői diktálják az új iszlám pénzügyi szolgáltatások kialakítását. Ezt a folyamatot így a muszlim vallástudók már nem is tudják kellő mértékben ellenőrzésük alatt tartani.

Végső soron az sem kizárt, hogy a nyugati kapitalizmus fogja "megtéríteni" az iszlám pénzügyeket. A piac törvényszerűségei a vallási ellenérzések ellenére is működnek: az iszlám pénzügyi rendszerek a még fennálló jogi akadályok és társadalmi ellenérzések lebontása nélkül is töretlenül fejlődnek. Egyes feltörekvő piaci befektetési alapokon keresztül a megtakarításokkal rendelkező magyar olvasók már most is részévé válhatnak az iszlám pénzügyi rendszernek – akár tudtuk nélkül is.

Gy.G.

Az iszlám bankrendszer főbb alapelvei
- Kamatszedés tilalma
- Etikátlan befektetések tilalma
- Spekulatív tranzakciók tilalma
- Szerződéses bizonytalanság tilalma

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.