Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-10 21:00:00

A megbocsátás az egyedüli gyógyír

A keresztény és az öngyilkos merénylők

Még mindig a nemzetközi keresztény könyves toplisták kedvence A Hamasz fia című könyv. Az Iszlám Ellenállási Mozgalom egyik alapítójának fia kereszténnyé tért, és a terroristák ellen kezdett harcolni.

Moszab Hasszán Juszef nemcsak képletes értelemben a Hamasz fia. Apja, Hasszán Juszef sejk a Hamasz hét alapítójának egyike és legnépszerűbb vezetője. Moszab, a könyv írója elsőszülött fiúként arra a sorsra rendeltetett, hogy apja nyomdokaiba és szellemi örökébe lépjen. Ehelyett családja és népe szemében árulóvá vált. Ennek a történetét írta le angolul a három évvel ezelőtt megjelent könyvében.

Moszab testvéreivel együtt olyan muszlim nevelésben részesült, ahol a szeretet és az irgalom voltak a legfontosabb elvek. Moszab apja és nagyapja nemcsak hithű muzulmán, hanem a közösség imámja is volt, mindketten olyan emberek, akik mindent megtettek gyülekezetükért, és csak Allah tetszését keresték. Az író szerint azonban az iszlám olyan létra, melynek alsó foka a napi ötszöri ima, a felsőbb fokok a szegények támogatása, iskolák alapítása, a legfelső a dzsihád. A legtöbb muszlim a létra alján áll, a fundamentalisták, akik Allah nevében nőket és gyerekeket ölnek, a tetején, a mérsékeltek pedig középen. Ők azért veszélyesek, mert sokszor maguk sem veszik észre, ahogy egyre feljebb kúsznak a létra fokain.

A palesztin–izraeli konfliktus kapcsán a hírekben is sok szó esik a Hamaszról mint terrorista szervezetről, amely öngyilkos merényletek százaiért felelős. Hasszán Juszef sejk hat társával együtt 1986-ban alapította meg, eleinte polgári engedetlenségi mozgalomként azzal a céllal, hogy mozgósítsák a palesztinokat, és ráébresszék őket arra, hogy szükségük van a függetlenségre. A következő évben kezdetét vette az első intifáda (lázadás), ahol a köveket és Molotov-koktélokat dobáló gyerekekre az izraeli katonák és fegyveres telepesek tüzet nyitottak. Ebben az időben a palesztinoknak még nem voltak fegyvereik. Hasszán Juszef sejket ekkor tartóztatták le először, de már az alig tízéves Moszab is bajba került, mert kővel dobált meg egy izraeli katonai járművet.


Ez volna az iszlám?

A továbbiakban folytatódtak a letartóztatások, a Hamasz pedig egyre keményebbé vált. Fiatal tagjai fegyvert szereztek megölt izraeli katonáktól, és megalapították a Hamasz katonai szárnyát, az al-Kasszám Brigádokat. Az első öngyilkos merényletre 1994-ben került sor, majd egyre több követte. Ezeket a palesztinok mártírakciónak, az izraeliek terrorcselekménynek tartották.
A Jichák Rabin miniszterelnök elleni merénylet után a palesztinok közt is meghasonlás támadt azon, békét kell-e kötni Izraellel, vagy a végsőkig harcolni.

Arafat emberei és a Palesztin Hatóság bebörtönözte a Hamasz vezetőit, Hasszán Juszefet is, és a szervezet több ezer tagját. Moszab akkor vásárolt fegyvert, és nem sokkal később, tizennyolc évesen izraeli fogságba került. Leírja a válogatott kínzásokat, melyeknek alávetették, míg egy nap az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét egyik tisztje hallgatta ki, és rávette, hogy nekik dolgozzon. A fiatal, bosszúszomjas férfi azzal a szándékkal, hogy kettős ügynökként még több izraelit ölhet meg, beleegyezett. Egy másik börtönbe vitték, hogy szabadon bocsátásával ne keltsék azt a gyanút, hogy beszervezték.

Ott szembesült azzal, hogy a palesztin foglyok brutálisabban bántalmazzák egymást, mint az ellenséges őrök. Bárkit bármikor kínvallatás alá vetettek, és a legextrémebb vallomásokat csikarták ki belőle. Ha kollaboránsnak bélyegezték, a családja is kitagadta. Moszab iszonyodva tette fel magának a kérdést: ez volna az iszlám?


Megmentett tömegek és örök szégyen

Szabadulása után nem sokkal Loai, a titkosszolgálat tartótisztje vette fel vele a kapcsolatot. A fiatalember legnagyobb meglepetésére pénzt kapott, végrehajtandó feladatot nem. A továbbiakban is csak anyagi és emberi támogatással találkozott, és Moszab lassan ráeszmélt: egyáltalán nem akarja megölni ezeket az embereket. Mire a Sin Bét jóvoltából elvégezte az egyetemet és diplomát szerzett, már az izraeli titkosszolgálat elkötelezett ügynöke volt. Ez idő tájt kezdett keresztény fiatalokkal barátkozni. A Bibliában olvasottak még jobban átformálták a gondolkodását. Állítása szerint egyetlen célja volt: véget vetni a vérontásnak, amelyet olyan vezetők pénzelnek, akik saját személyüket semmiféle veszélynek nem tennék ki.

Moszab Hasszán Juszef tíz éven át volt a Sin Bét ügynöke. Mint a Hamasz egyik alapítójának fiára, senki nem gyanakodott rá, és jó néhány öngyilkos merényletet sikerült megakadályoznia. 2007-ben a Sin Bét engedélyével az Egyesült Államokba költözött. Akkor már hívő kereszténynek tartotta magát, és ma is azt vallja, az a megbocsátás, amelyet Jézus tanított, lehet az egyedüli gyógyír a Közel-Kelet vérző sebeinek begyógyítására.

Lebilincselő, letehetetlen könyve megérteti velünk az arab–izraeli konfliktus feloldhatatlanságát. Moszab Hasszán Juszef abban a meggyőződésben harcolt, hogy jó ügyért teszi. Mégis népe árulójává lett, apja kitagadta, húgait senki nem fogja feleségül venni, öccsei nem folytathatják a tanulmányaikat, családjára örök szégyent hozott, soha nem térhet vissza Ciszjordániába. Megtérésének híre és leleplező történetei eljutottak hazájába. Most abban reménykedik, a felfedett titkok az ott élő népeket közelebb viszik a helyzet rendezéséhez.
 

Kiss Judit Ágnes

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból
  • Terrorellenes törvényt fogadtak el Kínában
  • További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.