Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-22 15:00:00

Rushdie nem jelenik meg India legnagyobb irodalmi fesztiválján

Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra

Két orvlövészt fegyverzett fel az indiai maffia, hogy „kiiktassa” Salman Rushdie regényírót. Legalábbis erről értesült a Sátáni versek szerzője, aki emiatt nem ment el a dzsaipuri irodalmi fesztiválra.

Félti életét Salman Rushdie, a Sátáni versek szerzője. Az indiai származású brit író bejelentette, nem jelenik meg India legnagyobb irodalmi fesztiválján, mert fél a radikális muzulmánoktól, akik ellenzik részvételét a Dzsaipurban pénteken elkezdődött eseményen. Ahogy a hasonló jellegű rendezvények, ez az öt napig tartó könyvvásár is kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a szerzők közelebb vigyék műveiket az olvasókhoz, miközben számos konferencián és felolvasóesten is részt vehetnek az érdeklődők. Rushdie mégsem él e lehetőségekkel.

 


Nyugtalanító történet

A nyolcvanas évek végén megjelent Sátáni versek megírását Mohamed próféta élete inspirálta. A mű megjelenése azonnal széles körű tiltakozást váltott ki, mert a muszlimok istenkáromlásnak minősítették egyes részeit. Az első ország, amelyik betiltotta a könyvet, India volt, míg Iránban már főbenjáró bűnnek minősítették megírását. Ruhollah Khomeini ajatollah, a perzsa állam vallási vezetője kiközösítette és halálra ítélte az írót, akinek könyve azóta is számos kiadást ért meg, népszerűsége máig töretlen, egyes kritikusok szerint pedig egyenesen a szólásszabadság jelképe. (Két kiátkozott sztár titkos filmje - Tabutémák, blaszfémiák)

A benne leírt történetet a muszlimok többsége azonban nyugtalanítónak találja és nem fogadja el. Sok muszlim tanító arra hivatkozva ellenkezik a leírtakkal, hogy a mű történelmileg valószínűtlen és gyengén dokumentált. Ezek közé tartoznak az Uttar Pradesh államban működő Darul Uloom Deobandi Egyetem tanárai is, akik azt követelték az indiai hatóságoktól, hogy ne adjanak beutazási engedélyt Rushdie-nak.


Iszlamisták bölcsője

„Nem engedhetjük, hogy az író, aki istenkáromló írásaival világszerte megsértette a muszlimok érzéseit, indiai földre lépjen” – mondta Maulana Abdul Qasim Nomani, az egyetem egyik illetékese.

A százötven éve alapított keményvonalas felsőoktatási intézmény az iszlamista gondolkodás bölcsője. Több ezer imám végzett itt, akik később főként Ázsiában, de Európában és az Egyesült Államokban is terjesztették a konzervatív iszlám tanokat.

A 64 éves Rushdie, aki 2007 óta résztvevője a dzsaipuri fesztiválnak, az egyetem felhívására reagálva korábban a Twitteren közölte, nem igaz, hogy csak vízummal utazhatna haza, szülőföldjére. Az író az elmúlt években háborítatlan vendége volt a rendezvénynek, s idén 1981-ben megjelent legjobb művéről, a világhírű Az éjfél gyermekei című regényéről tartott volna előadást. Az író ugyanakkor részt vett volna az angol nyelv „elindiaiasításáról” tartott kerekasztal-beszélgetésen.


Beindult a maffiafőnök

A The Times of India szerint két ugyancsak elismert író, a brit-indiai Hari Kunzru és az Egyesült Államokban élő indiai Amitava Kumar végső elkeseredettségében a Sátáni versekből kiragadott részletek felolvasásával tüntetett Dzsaipurban a Rushdie távolmaradását kiváltó okok ellen.

Egyik pénteki Twitter-üzenetében Rushdie azt írta, szomorú, hogy nem lehet Dzsaipurban. „Azt hallottam, a maffiafőnök Bombayben felfegyverzett két orvlövészt, hogy »kiiktassanak« engem” – közölte az író.

A balközép irányultságú Kongresszus Párt által irányított indiai kormány még nem szólalt meg az ügyben. A következő hetekben nagyjelentőségű tartományi választásokat tartanak Indiában, ahol a muszlim közösségek szavazatai kritikus és fontos szerepet játszanak majd.


Hargitai Mátyás
fotó innen
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.