Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-12-25 18:00:00

Gyurcsány ellopta

Ha az LMP valaha is sikeres akar lenni az utcai politizálásban, nem engedheti meg, hogy a volt miniszterelnök ellopja a show-t.

Az, hogy péntek reggel ellenzéki képviselőket vitt el a rendőrség, mert a parlament bejárataihoz láncolták magukat, nem csak azt mutatja, hogy Orbán Viktor véleménye az utcai politizálásról nem maradt változatlan az elmúlt pár (nyolc) évben, de remek lehetőség is volt az LMP-nek, hogy aznap esti tüntetését reklámozza. Az „elmúlt időszak legnagyobb tüntetéséről” ugyanis még reggel alig hallott valaki.

Az LMP-nek egyébként is jobban áll az utcai politizálás, tekintve, hogy a parlamenti egyáltalán nem. Az alapvetően aktivista képviselők, úgy tűnik, sokkal ügyesebben láncolják oda magukat bárhova, minthogy a hagyományos módon vegyenek részt a törvényhozásban. Ez látszott abból is, milyen lelkesek voltak képviselőik, amikor a többi ellenzéki párttal együtt obstruálták a Fidesz törvényhozó-gyárát. Az éjszakába nyúló ülésekről feltöltött videókon – amellett, hogy folyamatosan csillogó szemmel emlegették a forradalmat – végre látványosan élvezték is a parlamenti munkát.

Az viszont már nem aktivizmus, hanem hagyományos politika, hogy, ha sikereket akarnak elérni, Gyurcsány Ferencet nem szabad a közelbe engedni. Mert Gyurcsány pénteken ellopta show-t. A CNN, BBC és más lapok nyilván nem arra figyelnek, hogy egy kis ellenzéki párt néhány képviselőjét elvitték a rendőrök, hanem arra, hogy letartóztatták a volt miniszterelnököt egy olyan országban, amely mostanában szinte kizárólag a furcsa hatalomgyakorlási technikáit és dilettantizmusát kommunikálja kifelé.

Ahol kamerák vannak, ott politikusok is, ezért lehet, hogy miután a szocialistákat nem voltak hajlandóak kapásból letartóztatni, ők valahogy mégis a rendőrségi kisbuszban kötöttek ki. Saját elmondásuk szerint elfoglalták a kisbuszt, hogy ezzel „tiltakozzanak”.

Azt, hogy Gyurcsány jelenléte mennyire terhes egy olyan pártnak, aminek egyetlen érdeme, hogy nem politizált az elmúlt húsz évben, érdekes módon egy jobbikos képviselő mutatja meg legjobban. Gaudi-Nagy Tamás mostanában meglepően jóban lett az LMP-sekkel. A Nagy Obstrukció Éjszakájáról készült videók jó részén ott volt a zöldek között. A szelektív jogvédelemről híres képviselő (a 2006-os tüntetések túlkapásainál nyújt jogvédelmet, miközben felszólította a zsidó szervezeteket, hogy az ország rossz gazdasági állapota miatt egy időre mondjanak le a vészkorszak miatti kárpótlásokról) egyből felajánlotta jogi segítségét a kikötözött és előállított LMP-seknek, majd belekezdett egy irdatlan gyurcsányozásba. Volt néhány próbálkozás, hogy az ex-miniszterelnököt hátrébb tolják a színpadon, de az, ha a Gyorskocsi utcában toporogva teljes LMP-frakció elmondja, hogy Gyurcsány sem volt jobb, nem ugyanaz, mintha Schiffer András nyilvánosan határolódna el tőle
 

Zöld karácsonyi forradalom

Az esti tüntetés már más volt. Gyurcsánynak és a frissen szabadult szocialistáknak a színpadon semmi nyomuk, viszont Schiffer András mellett a Szolidarítással népszerűvé vált Árok Kornél is beszélt. Schiffer továbbra sem egy népvezér, bármennyire is az szeretne lenni. A sokat kritizált Orbán Viktor ebben a helyzetben biztosan nem mondott volna el olyasmit, amit csak a tüntető tömeg politológus-szekciója tud értelmezni („Tisza Istvánt megszégyenítően nyomja el a különböző ellenvéleményeket”) és nem szólított volna meg olyan tömeget (sugárvédelemben dolgozó kollégák), amiről a hallgatóság nem tudja, hogy mit gondoljon. Hangsúlyok, tőmondatok és érthető politikai üzenetek. Bármitől is jön tűzbe Schiffer András és Karácsony Gergely, egy többezres tüntető tömeget az atomenergiával és a politológiával nem lehet fellelkesíteni.
 

kerner
Nyitókép innen

A SZUBJEKTÍV ROVATBAN MEGJELENŐ VITAINDÍTÓ ÍRÁSOK NEM FELTÉTLENÜL TÜKRÖZIK A SZERKESZTŐSÉG ÁLLÁSPONTJÁT.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyurcsány
  • Durva kijelentések a DK-kongresszuson
  • Gyurcsány Ferenc megint bohóckodik
  • A szélsőjobbos lapnál baloldali fotós van
  • Indul a Fidesz-Gyurcsány meccs?
  • Mit akar Gyurcsány?
  • Órákon át faggatták Oszkót
  • Górcső alá veszik a Malév privatizációját
  • Demokratikus Koalíció – Út a süllyesztőbe?
  • Sukoró: Gyurcsány előzetesbe kerül?
  • Gyurcsány szerint a börtönt ki lehet bírni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.