Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-28 16:59:00

Durva kijelentések a DK-kongresszuson

A demokratikus ellenzéki szervezetek együttműködését szorgalmazó politikai nyilatkozatot fogadott el a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusa szombaton Budapesten.

A nyilatkozat szerint illúzió abban reménykedni, hogy egy nagy váltópártban jelenhet meg a Fidesszel szembeni politikai alternatíva, ezért az Orbán-kormány elmozdítása és "a jogállam helyreállítása" érdekében a lehető legszélesebb és legszorosabb ellenzéki összefogásra kell törekedniük a demokratikus pártoknak.

A DK a nyilatkozat alapján nem támaszt előzetes feltételeket, csak ahhoz ragaszkodik, hogy az együttműködéshez antidemokratikus, illetve "az önkényuralmi rezsim" kiépítésében és működtetésében résztvevő szervezetek nem csatlakozhatnak. A Gyurcsány-párt a megegyezés kiindulási alapjaként az 1989-es alkotmányra épülő közjogi rendszer visszaállítását javasolja célul tűzni. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke kongresszusi beszédében ugyancsak arról beszélt, hogy a demokratikus ellenzék egyik pártja sem lesz képes egyedül a kormányváltásra. A DK feladatáról szólva azt mondta, a szervezetépítés után a programvita következik; most hozták nyilvánosságra a leendő választási program alapját képező dokumentumot, amelynek széleskörű megtárgyalására szánják ezt az évet.

A DK első kongresszusának sajtónyilvános részében nagyjából kéttucatnyian szólaltak fel a Vissza Európába! elnevezésű programvázlat vitájában. Az irat önkényuralminak bélyegzi Orbán Viktor "rendszerét", és egyebek mellett a "köztársaság helyreállítását", valamint az állam világnézeti semlegességét tűzi célul. Vitányi Iván, a DK tiszteletbeli elnöke - aki 1945 és 1948 között a Magyar Kommunista Párt, majd 1956-ig a Magyar Dolgozók Pártja, 1972-től az MSZMP, a rendszerváltás után pedig az MSZP tagja volt - azt mondta, Magyarország már nem demokrácia, de nem is diktatúra, hanem tekintélyelvű, autokratikus berendezkedésű állam.
Bauer Tamás alelnök - korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő - arról beszélt, hogy a kormányváltás után új alapszerződést kell kötni a szomszédos országokkal, egyoldalú intézkedések helyett így érvényesítve a határon túli magyarok érdekeit.

Debreczeni József közíró, a DK alelnöke - aki az első szabadon választott parlamentben a Magyar Demokrata Fórum képviselője, a 2010-es választáson pedig a párt képviselőjelöltje volt - az 1989-es alkotmányhoz és közjogi rendszerhez való visszatérés fontosságát hangsúlyozta. Bírálta az új választási rendszert, úgy jellemezve: miután a Fidesz saját érdekei alapján határozta meg a szabályokat, "bár lesz meccs", a kormánypártoknak egy futballkapuba, az ellenzéknek viszont egy kézilabdakapuba kell betalálnia, és noha az előbbiek többen vannak a pályán és kézzel is hozzáérhetnek a labdához, az utóbbiaknak kell legalább öt góllal nyerniük a sikerhez.

Gyurcsány Ferenc azon véleményére reflektálva, hogy hidat kell építeni a jobboldali demokraták felé, arról is szólt: demokratikus jobboldal pártpolitikai értelemben ma nem létezik, de bízik benne, hogy Bokros Lajos vezetésével rövidesen megalakul egy konzervatív párt. Debreczeni József beszéde végén kijelentette: amíg Orbán Viktor politikus marad, "nem lesz demokrácia" és köznyugalom Magyarországon. A miniszterelnököt politikai értelemben beteg embernek, gonosztevőnek nevezve képletesen úgy fogalmazott: Orbánt nem Elbára, hanem Szent Ilona szigetére kell száműzni.

A DK-hoz ezen a héten csatlakozó Eörsi Mátyás - korábbi szabad demokrata politikus - elmondta: az vitte rá a belépésre, hogy Orbán Viktor amellett, hogy rosszul kormányoz, be akarja betonozni a hatalmát, ezt a párosítást pedig bicskanyitogatónak tartja. Bírálta a többi ellenzéki pártot, amiért szerinte nem barátkoztak meg a kapitalizmussal, "ökopolitikai zöldségről papolnak" vagy a Fidesz korábbi ellenzéki retorikáját próbálják visszazúdítani a jelenlegi kormányra, "kevésbé tehetségesen". Azt is a belépése melletti érvként említette, hogy Gyurcsány Ferencet aljas támadások érték, illetve hogy a DK tíz képviselője ősszel nem alakíthatott parlamenti frakciót. Ennek oka, hogy a kormánypártok félnek a Demokratikus Koalíciótól, ha pedig valakitől "Orbán Viktor és Kövér László fél, az nekem a legelső szövetségesem" - fogalmazott Eörsi Mátyás. A DK kongresszusa zárt üléssel folytatódik, amelyen a párt gazdálkodási és etikai szabályzatát fogadhatják el.


mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyurcsány
 • Gyurcsány Ferenc megint bohóckodik
 • A szélsőjobbos lapnál baloldali fotós van
 • Indul a Fidesz-Gyurcsány meccs?
 • Mit akar Gyurcsány?
 • Órákon át faggatták Oszkót
 • Górcső alá veszik a Malév privatizációját
 • Gyurcsány ellopta
 • Demokratikus Koalíció – Út a süllyesztőbe?
 • Sukoró: Gyurcsány előzetesbe kerül?
 • Gyurcsány szerint a börtönt ki lehet bírni

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.