Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-25 18:00:00

Legendás edzők építhetik újjá a magyar férfi kézilabdát

Veszprém, Szeged, Mocsai, Skaliczki

Vékony jégen próbál meg fent maradni a magyar férfi kézilabda, szerencsére sikerrel. Két csapatunk állandó szereplője a Bajnokok Ligájának, s a svédországi vb-n elért hetedik helyével a válogatott is megőrizte helyét az elitben.

A problémák persze a sikerként értékelhető világbajnoki szereplés ellenére megmaradtak. Az elmúlt évtizedben ugyanis a sportág honi zászlóshajói kényszerpályára kerültek, hiszen csak úgy tarthatták meg helyüket a kontinens elitjében, ha keretüket légiósokkal erősítették meg. A jelenkor sportjában másutt is ezt az utat választják, ám Veszprémben és Szegeden nagyon háttérbe szorultak a magyarok, a válogatott meghatározó emberei a kispadra kényszerültek vagy kisebb klubokba kerültek, miközben a nagycsapatok öltözőiben a szerb, vagy a horvát számított a „hivatalos nyelvnek”. Szerencsére még éppen időben jött a változás…

Mocsai, a nemzetközi hírű szaktekintély

Veszprémben Mocsai Lajos színre lépésével fordult meg a tendencia, s bár jelenleg is sok külföldi szerepel a gárdában, lassacskán kezd helyreállni az egyensúly. A 2010/11-es szezonban szereplő Veszprém már nyugodtan nevezhető olyan csapatnak, amely magyar klasszisokra épül – megerősítve néhány külföldi kulcsfigurával. A nemzeti csapat szempontjából pedig nagyon fontos fejlemény, hogy a sportág egyik legnagyobb szaktekintélye, Mocsai Lajos vezeti a válogatottat, amelyben a veszprémi kézilabdázók vezéregyéniségek lehettek.

A veszprémi karmester vezénylés közben                                                      Fotók: mkbveszprem.eu, sportandmedia.com

Az elmúlt nyáron, Szegeden is véget ért a „szerb korszak”, a korlátozottabb anyagi lehetőségek miatt több magyar játékos jut szerephez a Picknél, mint korábban. A kispadra visszatért az az ember, aki 1996-ban a klub történetében először vezette bajnoki aranyéremig a Tisza-parti gárdát.

A korábbi sikeredzővel újra aranyról álmodhatnak Szegeden

Skaliczki Lászlónál nem találhattak volna alkalmasabb személyt az építkezésre, az egykori szövetségi kapitány pedig teljes erővel vette magát munkába. A magyar mag mellé a korábbinál olcsóbb, s tán hasznosabb légiósokat szerződtetett. A változásnak köszönhető, hogy Zubai Szabolcs, Mikler Roland, vagy Lékai Máté rendszeresen BL-meccsen szerepelhet, s az elitligában szerzett tapasztalat már a svédországi vb-n is kamatozott.

Skaliczkinál is szóhoz jutnak a magyar válogatottak                                                                        Fotó: szeged.hu
Szükség is van rá, hogy a magyar mezőnyből kiemelkedő két klubban hazai játékosok szerepeljenek, hiszen az NB I-es mezőny többi együttesében nincs lehetőség a világversenyekhez hasonló hőfokú meccseket játszani. Veszprém és Szeged, Mocsai Lajos és Skaliczki László a garancia arra, hogy a magyar férfi kézilabda megőrizze helyét a világ élvonalában. A vb hetedik hely olimpiai selejtezőt ér, s ha a Svédországban látott morál megmarad, a nemzeti csapatnál nem lehet gond a kvalifikációs tornán sem. Főként azért, mert az addig hátra levő egy esztendőben még nagyon sokat fejlődhetnek a két honi élklubban végre megfelelő szerephez jutott magyar játékosok.
Falusi tornatanító
Fiatalon tette le a névjegyét az edzői pályán Mocsai Lajos, hiszen 28 éves volt, amikor 1982-ben BEK-et nyert a Vasas női csapatával. Aztán alig túl a harmadik ikszen vb-ezüstig vezette a férfiválogatottat, majd egy roppant sikeres németországi szakasz után a női válogatott kispadjára tért vissza, mérlege Eb-arany, olimpiai- és vb-ezüst. A Testnevelési Egyetemen docensként is ténykedő sikeredző 2007 óta irányítja a veszprémi férfi csapatot. A békés megyei Újkígyósról indult el Skaliczki László pályája, a falusi iskolai csapattal nyert Diákolimpiát, innen egyenes út vezetett a szegedi kispadig, ahol megtörve a veszprémi hegemóniát megszerezte a klub históriájának első aranyérmét. Ugyanezt a bravúrt a Dunaferrel is elérte, majd férfi kapitány lett, s az athéni olimpián a negyedik helyig vezette a válogatottat. A négy közé jutás után hangzott el a szájából a később legendássá vált mondat: „Hihetetlen, egy falusi tornatanító csapata az olimpiai elődöntőben”.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.