Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-28 16:00:00

Egerszegi társa próbál rendet tenni a zavaros ügyekben

Új főtitkár az úszóknál – meddig maradhat Gyárfás?

Leszállóágra került a Magyar Úszó Szövetség, a kormányzat vizsgálja a több száz milliós állami támogatás felhasználását és Gyárfás elnök szerepét.

Cseh Laciék felkészülése veszélybe került, ugyanis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalból (Kehi) kiszivárgott hírek miatt felvetődött: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a vizsgálat befejezéséig nem utal állami támogatást a szövetségnek.


Gyárfás a „vádlott”


A vizsgálat szerint a Gyárfás Tamás vezette szövetség szabálytalanul használta fel a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatását, 350 millió forinttal túllépte a reális összeget, a központi forrásból kapott 120 millióra nem is lett volna jogosult, további 60 millió forintot pedig jogszabályt sértő módon költött el. Gyárfás Tamás elnök cáfolta a vádakat, amelyek egyelőre – fogalmazzunk úgy – informálisak, ugyanis a Kehi még korántsem zárta le a vizsgálatot, csupán a kiszivárogtatással élt (vagy ha nem a szervezet, akkor valaki az apparátusból).


A sportjog most jól jöhet


Szabó Tünde – aki Egerszegi Krisztina mögött örökös másodikként olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmeket nyert – mindezek dacára elvállalta a főtitkári posztot. „Meghallgatásom januárban kezdődött, még jóval az úgy kirobbanása előtt: Deutsch Tamással, egykori kiváló úszótársammal jelentkeztünk a posztra, végül mellettem döntöttek. Hogy elvállaltam volna-e akkor is, ha tudom, mibe csöppenek? Igen, mert nemcsak akkor kell jelentkezni egy feladatra, amikor minden szépen és gondtalanul megy, hanem amikor nehézségek vannak” – derült ki Szabó Tünde szavaiból: elhivatottságát nem kezdte ki az úszóbotrány. A jogász és szakedzői végzettségű korábbi úszónő a Főpolgármesteri Hivatalban betöltött állását hagyta el az úszófőtitkáriért. A jogi pályán kifejezetten sportjogra szakosodott, aminek egyelőre alighanem nagyobb hasznát veszi, mint tréneri végzettségének.
„Azért annyit elárulhatok, magamban feltettem a kérdést: kellett ez nekem? A válasz azonban egyértelműen igen volt” – mondta Szabó, aki a folyamatban lévő Kehi-vizsgálathoz csupán annyit fűzött hozzá: egyelőre még azt sem tudni, „hogy a pénz eltűnt-e vagy sem”. Mindenesetre Gyárfás Tamás elnökkel együtt tud működni, aki ugyan a főnöke, ekképp gyakorolja a munkáltatói jogokat, de szerinte a főtitkári munka annyiban különbözik az elnöki teendőktől, hogy még a vizsgálat sem okoz fennakadást az együttműködésükben. „Az úszók érdekében egyfelé megyünk” – állította Tünde, egyúttal kijelentette: fontos feladata a meglévő szponzorok megtartása.


Borkai az úszók mellé állt


„Annak ellenére is rossz üzenet a vizsgálat, hogy eredményeink vannak, sikeresek vagyunk: remélem, meglévő támogatóinkat nem befolyásolják a hírek. De bárhogy végződik a vizsgálat, ebből a versenyzők semmit sem érezhetnek meg − ebben kifejezetten egységes az úszósport” – szögezte le az új főtitkár, ami azért roppant kényes kérdés, mert a Kehi-vizsgálatot vezető Budai Gyula felfüggesztette az állami források folyósítását, amivel viszont Borkai Zsolt MOB-elnök nem értett egyet, aki kijelentette: az úszók nem láthatják a vizsgálat kárát.
„Ez a pénz a felkészüléshez szükséges, meg kell kapnia a sportágnak” – szögezte le Szabó Tünde, aki elmondta: ellenkező esetben nincs edzőtábor, nincs versenyeztetés, megáll a munka. Ez pedig szerinte a MOB-nak sem érdeke, hiszen a sportág Londonra több éremesélyest tudna a rajtkőre állítani. „Az élet megy tovább, eddig is voltak edzőtáborok, ezek után is lesznek” − volt a határozott főtitkári vélemény.
Annyi azonban a vizsgálat eredményének ismerete nélkül is leszögezhető: Gyárfás Tamás elnök sportági szobra legalábbis inog.

 

- Mi -

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.