Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-17 13:00:00

Ez a srác tényleg Jézushoz tartozik

A Real edzője Kaká-ról: ha nem játszik is, erőt sugároz

A brazil csillag tavaly szenvedett súlyos sérülést, s még mindig nem biztos a helye a Real Madridban, a szombat esti El Classicót is kispadról nézte. Mourinho mégis ragaszkodik hozzá: ha nem játszik is, erőt sugároz.

Ricardo Izecson dos Santos Leite. Ha ezt a nevet olvassák, valószínűleg nem kapják fel a fejüket, pedig 1982 április 22-én így anyakönyvezték a földkerekség egyik legjobb labdarúgóját, Kakát. A brazil csodagyereket, aki nem csak futballtudása miatt különleges. Kaká a pályán kívül is próbál példát mutatni, főként a fiataloknak, akik szülőhazájában a nyomor és a sűrűn előforduló kísértések miatt gyakran térnek rossz útra, Ahonnan nincs, vagy csak nagyritkán van visszatérés a normális életbe. A 2007-es Aranylabda-győztes pedig nem csak nyilatkozataiban és külső megnyilvánulásaiban vallásos, hanem egész életvitele azt sugallja: ez a srác tényleg Jézushoz tartozik.


Feleségének tartotta meg szüzességét

Az „I Belong to Jesus”, azaz „Jézushoz tartozom” felirat többször volt látható mez alatt viselt pólóján, ám a középpályás tettekkel is alátámasztotta üzenetét. A jóképű, ráadásul igen jól kereső klasszis simán járhatna a pályatársai által kitaposott ösvényen, s tucatnyi csinos modell ágyába is bebújhatott volna. Neki azonban csak egy nő kellett, Carolina Celicó: Sao Paolóban 2005-ben vette feleségül, méghozzá úgy, hogy élete asszonyának tartogatta szüzességét.

Hite a mellére van írva: ha teheti, Jézust hirdeti

Akkor is a számára legfontosabb értékeket tartja szem előtt, amikor élte nagy pillanatait éli meg. Így volt ez a 2007-es év legjobb labdarúgójának járó Aranylabda átvételekor is. – Kivételes volt a szezon, és a kitüntetés csak megkoronázza ezt a valóban különleges esztendőt. Szeretnék mindezért hálát adni Istennek, aki megengedte, hogy ma itt legyek. S köszönök mindent a feleségemnek, a szüleimnek, és csapatomnak, a Milannak is – mondta a díjátadó gálán.


Szellemisége miatt is ragaszkodik hozzá a Real

Azóta már Madridban futballozik Kaká, de a lombard fővárosban örömmel vennék visszatérését, ám José Mourinho, a Real edzője mindenképp ragaszkodik hozzá. „Kaká akkor is fontos számunkra, ha éppen nem játszik – mondta róla a portugál szakember. – Persze a pályán a leghasznosabb, de szellemisége fontos az öltöző hangulatában, szükségünk van rá.” A brazil csillag nélkül 1-1-re végződött szombat éjjel a spanyol labdarúgás csúcsderbije, a Real Madrid–Barcelona meccs, s ezzel a katalánok megőrizték nyolcpontos előnyüket, s gyakorlatilag megnyerték a bajnokságot.

„Jézus vigyázott rám a balesetnél"

A következő bő két hétben azonban még háromszor találkozik a két sztáralakulat, kétszer a Bajnokok Ligája elődöntőjében, egyszer pedig a Spanyol Király Kupa fináléjában. Ezeken a meccseken Kaká is szerephez juthat, hiszen rá Jézus vigyáz. Ezért is lehetett egyáltalán profi labdarúgó, ugyanis gyermekkorában egy rossz mozdulat csaknem véget vetett karrierjének.


Saját maga fedezte fel az értékeket

– Egy deszkáról ugráltunk a vízbe, amikor megcsúsztam, és nagyon megütöttem magam – mesélt már felnőttként a balesetről. – Hatalmas volt az ijedtség, hiszen csúnyát estem, a kórházban derült ki, hogy súlyosan megsérültem: elrepedt az egyik gerinccsigolyám, mégis felépültem. Járhattam volna sokkal rosszabbul is, de Jézus vigyázott rám.

Brazíliában a családok jelentős részénél hatalmas szerepe van a hitnek, így van ez Kaká famíliájában is. Ám a futballista szülei nem erőltették túlzottan a vallásos neveltetést, hagyták, hogy gyermekük maga vegye észre az értékeket. – Tizenkét éves voltam, amikor egyértelművé vált számomra: a hit határozza meg, hogy valami megtörténik vagy sem, s ez azóta is meghatározza az életemet – mesélt hitének gyökeréről Kaká.

A FIFA betiltotta Jézus üdvözlését
A 2010-es, dél-afrikai világbajnokság előtt a FIFA megtiltotta a mez alatti pólókon viselt üzenetek közzé tételét, s erre külön felhívták a brazil szövetség figyelmét. Kakának ugyanis elődei is voltak, a 2002-es vb-n a csapatkapitány Cafú „I love Jesus” feliratú trikót viselt a fináléban.

 

 

 

 

 

 

 

M. B.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.