Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-07 06:00:00

Judás lett Leonardóból

A Milan-tábor nem bocsát meg

Egykoron bálvány volt Milánó piros-fekete felén, ma gyűlölt ellenség. Mit tett ezért a brazil Leonardo? Leült a városi rivális, az Inter kispadjára. Megátkozták érte, úgy tűnik, nem is hatástalanul.

A brazil játékosként négy teljes szezont töltött el a Milannál (Olaszországban nem szerepelt más csapatban), 102 meccsen 22 gólt szerzett, s még pályafutása végén is visszatért a csapathoz. Nem csoda, hogy rajongtak érte a szurkolók. Éppen ezért nagy volt az öröm a piros-fekete hívek között, amikor 2009-ben kiderült: ő lesz a csapat új mestere. Aztán a világbajnok dél-amerikai kedvenc éppen szeretett klubja kispadján tapasztalhatta meg, hogy az edzői szakma mennyi buktatót rejteget; egy botlásokkal teli szezon és némi vita után, tavaly nyáron elköszönt tőle a klub mindenhatója, Silvio Berlusconi.


Leonardo elhagyta a „családját”

A brazil állás nélkül maradt, igaz a munkanélküliség csak néhány hónapig tartott. December közepén ugyanis már tisztán látszott, hogy Rafa Benítezzel nem megy a városi rivális Internazionalénak, s a kék-feketék felvették a kapcsolatot Leonardóval. Már a tárgyalásokról szóló pletykák is megrengették a Milan vezetőit és drukkereit; a legtöbben hitték, hogy a szeretett Leo nem fogja elvállalni a posztot.
„Leonardónak múltja van a Milannál, majd másfél évtizeddel ezelőtt került ide, s azóta hozzánk tartozik – mondta a klub alelnöke, Adriano Galliani. – A nálunk töltött időnek köszönheti, hogy megkapta az olasz állampolgárságot, s bár edzősködése idején akadt némi nézeteltérése Silvio Berlusconival, ilyesmi egy családban előfordul. Számomra elképzelhetetlen, hogy ő legyen az Inter edzője.”


Újragondolták az Utolsó vacsorát

Márpedig december 24-én bekövetkezett, amit Galliani úr nem tudott elképzelni: Leonardo aláírt a gyűlölt riválisnál. A Milan szurkolói azóta várták az április 2-át, a városi derbi dátumát, azt a napot, amikor ők a lelátón, a csapat pedig a pályán mutatja meg, hogy mi jár az árulóknak. Leonardo valószínűleg felkészült lélekben, ám a San Siro látképe őt is meglepte. A Milan ultrái Leaonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményét gondolták újra: a lelátón kifeszített óriási drapérián az apostolok és Jézus Milan-színekben pompázott, egyedül Júdáson volt az Inter kék-fekete színkombinációja. Hogy senki ne érthesse félre a műalkotást, alatta hatalmas felirat virított: „GUIDA INTERISTA” („INTERES JÚDÁS”).

Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájával üzentek a mai Leonardónak, a felirat: Interes Júdás...

Egy másik transzparensen kicsit részletesebben is üzentek a brazilnak: „Leo vigliacco ingrato dal nostro passato per sempre cancellato” („Leo, te hálátlan gyáva, akit örökre kitöröltünk a múltunkból”).


Fogott az átok: kedden jött a BL-fiaskó

A túlcsorduló érzelemnyilvánítások egész sorát láthattuk a lelátón, a Milan-tábor szabályosan megátkozta egykori kedvencét. S a latinos temperamentum a pályán is működött. Egyes források szerint Gennaro Gattuso, a Milan ikonja a csapat vezető gólja után az Inter kispadja felé indult, s csak annyit üvöltött oda Leonardónak, „Merda”, amit inkább nem fordítunk magyarra, de az egyik legnagyobb sértés Olaszországban. A Milan simán nyert 3-0-ra, de a piros-fekete híveknek ez csak részlegesen elégítette ki a bosszúvágyát. „Átkunk továbbra is fog” – állt a meccs másnapján az egyik legnagyobb Milan-fórumon, és láss csodát, az Inter kedden a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén, hazai pályán kapott ki 5-2-re a német Schalkétól…

 

M. B.

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.