Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-10-21 11:19:00

Gandhi szembehelyezkedett a vallásával

Hinduizmus - kereszténység: lényeges a különbség

Mahatma Gandhi keresztény elemekkel ötvözte a hindu tanításokat – állítja Noel Sheth, a napokban Budapesten járt indiai jezsuita szerzetes, aki exkluzív interjút adott a mindennapi.hu-nak.

„A hinduizmusnak és a kereszténységnek számos közös tanítása van, a lényeg mégis a különbség, mert a különbségek tükrében tanulhatunk egymástól” – vallja Noel Sheth, az indiai Punei Pápai Szeminárium professzora. A teológus a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán, az Együtt az úton című rendezvénysorozat keretében tartott előadást a minap.

Sheth azért  járja a világot, hogy híveket szerezzen a hindu-keresztény párbeszédnek és Gandhi tanításának. Mahatma Gandhi erőszakmentessége és tanításainak időszerűsége című előadása után életéről és kettős, hindu-keresztény elkötelezettségéről beszélgettünk.


Noel Sheth Budapesten

„Igen is, meg nem is” – válaszolta kérdésemre, hogy katolikus családban született-e; édesapja katolizált, édesanyja szikh maradt. A mély vallásosság azonban közös volt szüleiben, és Sheth atya a hívő családi légkör hatására választotta a papi hivatást. Az ősi India nyelvei és szent könyvei érdekelték; megismerte a buddhizmust, a hinduizmust, és annak dzsainista ágát, valamint erőszakmentes filozófiájának, az ahimszának vallási gyökereit; katolikus teológusként pedig felfedezte a kereszténységgel való közös vonásaikat.

Nyugaton a keresztény vallás elvesztette a társadalmi értékrendet meghatározó szerepét, hogyan tudta a hinduizmus a mai Indiában megtartani tömegbefolyását? - kérdeztem Sheth atyát, aki a választ a 970 milliós indiai népesség 82 százalékát kitevő hinduk vallásának eltérő jellegében látja. „A különböző helyzet a két vallás különböző szemléletéből adódik. A hinduizmus ciklikus világnézet: megsemmisülés és újrateremtődés, halál és születés körforgását tanítja, azt, hogy minden megismétlődik. Ebből következik, hogy isteneik koronként újra és újra megszületnek, mert időnként a hívők közelében akarnak lenni. A hindu istenek olyanok, mint a jó barátok, akik olykor látogatóba érkeznek. Ezzel szemben a kereszténység lineáris világszemlélet, amely szerint az élet egyetlen nagy, közös cél felé halad. Ebből persze az következik, hogy Jézus Krisztus is csak egyszer született a világra. Isten olyan hatalmas, hogy elég volt egyszer közénk küldenie Fiát ahhoz, hogy meg tudja váltani a világot.

Tüntető indiai keresztények

A társadalmat alakító hinduizmusnak azonban léteznek árnyoldalai is: a hindu vallás konzerválta az 1947-es indiai alkotmány által betiltott kasztrendszert, amely felelős a tömegek iskolázatlanságáért, és azért, hogy az ország lakóinak negyven százaléka a szegénységi küszöb alatt, nyomorban él. Noel Sheth erről, és a megoldást jelentő gandhista filozófiáról is szólt. Gandhi erőszakmentes filozófiájának gyakorlásával fel lehetne számolni az idejétmúlt kasztrendszert – állítja a professzor. Az erőszakmentesség az 1948-ban elhunyt jogász és politikus tanításaiban nem pusztán azt jelenti, hogy „nem bántok másokat”. A cselekvő erény és a személyes példaadás fontos eleme az ahimszának. „Mi magunk legyünk a változás, melyet látni szeretnénk a világban” – hangsúlyozta példaképe legfontosabb alapelvét.
 

Indiai keresztények

A szír-malankár egyház – a kétezer éves indiai kereszténység első egyháza – Pál apostol missziós munkája nyomán jött létre. A háromféle rítushoz (latin, szír-malankár és szír-malanbár) tartozó katolikusok lélekszáma 16 millió. Az indiai egyházak a katolikus egyházzal egységben, önálló jogú nagyérsekségekként működnek, 21 érsek, 105 püspök, 14 100 pap, valamint 62 ezer apáca és 3 ezer szerzetes szolgálatával. Kiépült iskolahálózatuk van, és ők működtetik India egészségügyi, illetve szociális intézményeinek (kórházak, orvosi központok, árvaházak, leprásokat és tbc-seket gyógyító, HIV-fertőzötteket kezelő központok, hajléktalanellátók) 5-6 százalékát. A Kalkuttai Teréz Anya alapította Szeretet Misszionáriusai szerzetesközösség az egész világon elterjedt. A hindu fundamentalisták 1990 óta fizikailag is fenyegetik a katolikus egyházakat, a fundamentalista kormány pedig korlátozza működésüket.

Miután fellépett a kasztrendszer ellen, Gandhi szembehelyezkedett saját vallásával. Még az igaz ügy érdekében sem indokolt az erőszak, mert az erőszak mindig erőszakot szül – tanította. Gandhi a britekkel szembeni, erőszakmentes függetlenségi harc során vállalta a börtönt és a kínzást, India 1947-es függetlenné válása után pedig élete kockáztatása árán is törekedett a fegyveres konfliktusba keveredő hinduk és muszlimok kibékítésére. (Életét végül egy hindu fundamentalista lövései oltották ki.)

Az erőszakmentesség dzsainista erényét gyakorló Gandhi számomra krisztusi személyiségnek tűnik; a személyes példaadásra, az igazságért való kiállásra, a szenvedés, a börtön és a mártírhalál vállalására Jézus tanított – vetettem fel.

Ebből a szempontból Gandhi igazi keresztény volt, és nem hindu – mondta Noel Sheth. – A hinduizmusban Isten nem vállalja a szenvedést az emberek helyett. Éppen önfeláldozása teszi Jézust sok hindu szemében vonzóvá, akik egyébként jóval többet tudnak Jézus Krisztus alakjáról, mint a kereszténységről” – tette hozzá.

Honnan? – vetődik fel a kérdés, hiszen Indiában nem tanítják más vallások teológiáját. Ez igaz, de a Bibliát az ország 17 hivatalos nyelvének többségére lefordították; a Szentírás népszerűségének bizonyítékaként Sheth atya a közelmúltban megjelent maráthi fordítást említi, amely 20 nap alatt az utolsó példányig elfogyott.

D. Veszelszky Sára
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.