Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-13 19:35:00

Mégis tüntettek a krisnások

Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

Bár a kormányzati kommunikáció már teljes megbékélésről és okafogyott demonstrációról adott ki közleményeket, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége mégis tüntetett a KIM előtt.

Körülbelül ezer ember és két tehén tüntetett kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolóban. A kormánynak ugyanis sikerült felhúzni az ország legbékésebb egyházát, a Krisna-tudatú Hívők Közösségét. Azért lettek idegesek, mert az egyháztörvény változásai miatt esélyes volt, hogy elvesztik tulajdonjogukat Magyarország legnagyobb biogazdasága, a Krisna-völgy felett. A porbléma ugyan végül megoldódott, a tüntetést azonban mégis megtartották.

A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága beterjesztett egy indítványt az új alkotmánnyal összefüggő módosításokat soroló jogszabály részeként. A módosítás változtatna a termőföldtörvényen, kimondva, hogy a jövő év elejétől hatályos új egyházügyi törvény értelmében egyesületi formába kényszerített egyházak jogutódlással megszerezhetik a birtokukban lévő termőföldek tulajdonjogát.

Az egyházi jogállásukat elveszítő vallási közösségek földtulajdonának ügye akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége bejelentette, portálunk pedig részletes elemzést adott a témáról: békés demonstrációt tartanak az Országháznál, így tiltakozva az ellen, hogy mivel a hatályos szabályozás szerint egyesületek nem birtokolhatnak termőföldet, veszélybe kerül a Somogyvámos határában lévő 270 hektáros Krisna-völgy jövője.

Vörös Szilárd
 

Meglepő: marhák a parlamentnél.  (Fotók: Vörös Szilárd)

Az Országgyűlés júliusban fogadta el az új egyházügyi törvényt, amellyel tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismert el. A többi vallási közösség egyházzá nyilvánításáról a parlament kétharmados többséggel dönthet, de ilyen döntés azóta nem született. Információink alapján több tucat közösség kezdte meg a hivatalos, regisztrációs procedúrát, de érdemi reakciót eddig még nem kaptak a hatalom gyakorlóitól.

A tüntetésen több politikus is részt vett. Lendvai Ildikó és Nyakó István MSZP-s képviselők mellett eljött Schiffer András és Szabó Rebeka is az LMP-ből. A hangulat alapvetően pozitív volt, ahogy a Krisna-völgy sajtósa is elmondta, a nap, a dátum (2011.12.13, 14 óra) és a szentként tisztelt tehenek jelenléte mind csupa pozitív jel volt. A tüntetést végül azért tartották meg, mert már késő lett volna lemondani, ám a jelenlévők így sem örültek kifejezetten az egyháztörvénynek.

 

–mi–

Fotók: Vörös Szilárd

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Megtisztít a bűntől a tehénvizelet?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.