Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-08 08:00:00

Gondoskodnak a rájuk bízott emberekről

Megtisztít a bűntől a tehénvizelet?

A magyarországi Krisna-tudatúak szentként tisztelt tehenei is veszélybe kerülhetnek, ha földjeik az új egyházi törvény miatt visszaszállnak az államra. De mi is valójában a szent tehén-kultusz?

A szent tehén kultuszát az Észak-Indiába úgy 4 ezer évvel ezelőtt benyomuló, szanszkrit nyelvet beszélő árja népcsoport hozta magával, miként a púpos indiai szarvasmarhát, a zebut is, mely nem ugyanattól az őstől származik, mint az Európában honos szarvasmarhafajták. A tehén tiszteletét átvette a később kialakuló új vallás, a brahmanizmus, illetve annak modernizált változata, a hinduizmus is.

Egy hindu számára a tehén maga az élet. Szent a teje, a belőle készült vaj, túró, és szent a vizelet, amely – hitük szerint – számos betegség gyógyírja. De szent még a tehéntrágya is, mely a száraz területeken a legfontosabb tüzelőanyag (évente több millió tonna fát váltanak ki a trágya eltüzelésével). A hindunak még halálában is nagy szüksége van a tehénre. A hagyomány úgy tartja, ha egy hindu valamely rokona halála után tehenet ajándékoz egy bráhminnak (szent embernek), az elhunyt a tehén farkába kapaszkodva át tud kelni a földet és az eget elválasztó hatalmas folyón. A halottat tehén vontatta szekérrel vitték a máglyához, ahol a halottal együtt a tehenet is elhamvasztották.


Az emberiség anyjai

Az a hindu paraszt, amely büszkélkedhet egy tehénkével, odaadóan gondozza és védelmezi, amikor az állat megöregszik, állatmenhelyre küldi, vagy vele együtt meghal ő is. Indiában több ezer állatmenhely működik, melyeket a dzsaina és a hindu közösségek adományaiból tartanak fenn. Ide bárki beadhatja megöregedett tehenét, és azok életük hátralevő napjait kifogástalan bánásmódban élhetik le. Indiában közel 400 millió tehén él. A szabadon kószálók soványak, és mindig éhesek. Az erdőkben és városokban szinte bármit megesznek, ami az útjukba kerül a papírtól kezdve az ételmaradékig. Ennek ellenére, vagy épp ezért, még a vizeletnek és a trágyának is tisztító, fertőtlenítő hatást tulajdonítanak, ezért ezek bizonyos keverékben való elfogyasztása megszabadítja a hívő embert bűneitől.


Krisna kedvenc állatai között. Kép innen.

„A vegetáriánus szemléletmódú közösség a tejükért gondozza ezeket az állatokat. Ez az élelmiszer fontos táplálék minden ember számára. Tartalmaz minden létfontosságú vitamint és fehérjét, forrón fogyasztva pedig segíti a finom agyszövetek kialakulását. Templomi konyhánkon számos édességet, illetve joghurtot, házisajtot készítünk belőle" – olvasható a Tehénvédelem című, a Krisna-völgy honlapján fellelhető ismertetőben. Ugyanott a hinduizmushoz tartozó Krisna-hit, a vaisnavizmus szarvasmarhákra vonatkozó hittételeiből is idéznek.

Az általuk is követett Védák ugyanis hét személyt említenek az emberiség anyjaként: a szülőanyát, a dajkát, a papok feleségét, a lelki tanítómester feleségét, a király feleségét, a földet és a tehenet. Az a közös bennük, hogy mindannyian gondoskodnak a rájuk bízott emberekről. A Krisna-völgybeli tehenészet különlegessége, hogy hazai fajtákkal dolgoznak: a tejelő példányok a magyar tarka, az ökrök java pedig a magyar szürke fajta tagjaiból kerül ki.

Márton Félix

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.