Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-04 08:10:00

Szaúd-Arábia egyike azon kevés országoknak, ahol a nők nem vezethetnek autót

Szembemegy az iszlámmal a rijádi uralkodó

A szaúdi nők továbbra sem vezethetnek autót, miközben Rijádban már az uralkodó is úgy gondolja, hogy most már kiléphetnének a férfiak árnyékából.

Újra kell gondolnia a női autóvezetés tilalmát a szaúd-arábiai törvényhozásnak – véli az óvatos reformer képében tetszelgő Abdullah király, aki így szembe megy országa konzervatív – az iszlám vahabita ágát követő – vallásos elitjével, amely már forrong nyilatkozatai miatt. Teszi ezt annak ellenére, hogy a mindenkori szaúdi uralkodónak ők képezik a legfontosabb hatalmi bázisát.


A király nincs egyedül

Mégis, Abdullah már 2005-ben történt kinevezését követően arról beszélt: ahhoz, hogy a társadalom megfelelően működhessen, a nőknek ki kell lépniük a férfiak árnyékából, és nagyobb függetlenséget kell kapniuk. Az országban egyre több a dolgozó nő, akiknek megkönnyítené az életét, ha önállóan közlekedhetnének autóval. A társadalom pedig őket látva lassan hozzászokna a változáshoz.

A 87 éves király nincs egyedül véleményével. Azon túl, hogy a szaúdi nők is az ügy mellett kampányolnak, a törvényalkotó Súra Tanács első embere is hajlandó tárgyalásokat folytatni a kérdésben.


Logikátlan érvek

A másik oldalon viszont Kamal Subhi akadémikus tüzeli a jogalkotókat, nem kevesebbet állítva, mint hogy az autóvezetés végzetes lehet a szaúd-arábiai nők szüzességére. A professzor jelentést készített a Súra Tanácsnak, amelyben azzal érvel, hogy a női autóvezetés engedélyezése növelné a prostitúciót, a pornográfiát, a homoszexualitást és a válások számát, valamint véget vetne a nemzeti hagyománynak, hogy a nők szüzen mennek férjhez.

Női aktivisták viszont azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy ez őrültség. Szerintük logikátlan, ha a Súra ilyen módon akarja őket családi kontroll alatt tartani, vagyis, hogy ne léphessenek kapcsolatba idegen férfiakkal, hiszen így még inkább megnő az esélye, hogy a sofőrökkel mindennapos érintkezésbe kerülnek, azt pedig aligha vizsgálja bárki is: rokon-e az, aki a volánnál ül.


Gyerekként kezelik a nőket. Fotó innen

Szaúd-Arábiában a nők közel felének van autója, de hiába övék a gépkocsi, azt csak a család valamely férfitagja, például a férjük vagy a – felelősségteljes autóvezetéshez akár túlságosan fiatal, még jogosítvánnyal sem rendelkező – fiúgyermekük vezetheti.

A női vezetés tilalmát 1990-ben vezették be az országban, miután mintegy ötven jómódú nő egy tucat autóval végighajtott Rijád utcáin, csendesen tüntetve a nők jogaiért. A nők ugyan ezt megelőzően sem ültek volán mögé a királyságban. A patriarchális szaúdi társadalomban egyszerűen csak az vált megszokottá, hogy a férfiak vezetnek. A történtek után azonban a belügy elrendelte a hivatalos tilalmat.


Felnőttként is gyermekek

A szaúdi nőkkel gyakorlatilag gyerekként bánnak egész életükben, hogy férfi rokonaik gyámkodhassanak felettük, kifogásolta a Human Rights Watch (HRW) emberjogi csoport. A New York-i székhelyű szervezet szerint a szaúdi nőknek engedélyt kell kérniük férfi rokonaiktól, hogy dolgozhassanak, utazhassanak, tanulhassanak, házasodhassanak, vagy akár csak orvoshoz mehessenek.

Ezenfelül az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésük is erősen korlátozott. Mivel a cégeknél a női alkalmazottaknak külön irodahelyiséget kell nyitni, legtöbbször inkább fel sem veszik őket. „Elképesztő, hogy a szaúdi kormány nem engedi meg felnőtt nőknek, hogy döntéseket hozzanak az életükkel kapcsolatban, de már kamaszkorban büntetőjogilag felelősnek tartja őket a tetteikért” – mutatott rá a HRW.

A szaúdi nők személyi igazolványt is csak 1999-ben kaptak először. Addig csak férjük eltartottjaként tartották nyilván a hatóságok őket. Szeptemberben tíz korbácsütésre ítéltek egy nőt tiltott autóvezetés miatt.

 

Hargitai Mátyás

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.