Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-24 19:19:00

Kadhafi a drogokat és Oszama bin Ladent vádolja

Líbia: a kórházakban kivégzik a sebesülteket

Ellentámadást indítottak a kormányerők a Tripolitól délnyugatra fekvő az-Závija városában, mivel a tüntetők a fővároshoz közel eső fontos városok elfoglalásával egyre inkább fenyegetik Kadhafi hatalmi bázisát.

Az al-Arabíja arab hírtelevíziónak a hadsereg egy volt tisztje az-Závijából telefonon azt mondta, hogy "nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült". A Kurina című lap szerint a harcoknak a városban 23 halottja és 44 sebesültje van. A lap megjegyezte: a heves lövöldözés miatt egyes sebesültek nem jutnak el a kórházba, mások viszont elviszik sebesült hozzátartozóikat a kórházakból attól tartva, hogy Kadhafi-párti milicisták kezére jutnak.

Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű nem kormányzati szervezet szerint Kadhafi milicistái statáriális gyilkosságokba kezdtek a tripoli kórházakban, kivégzik a sebesült felkelőket. A líbiai vezető a televízióban sugárzott beszédében részvétét fejezte ki az az-Závijában elesett biztonságiak hozzátartozóinak, és azt hangoztatta, hogy a tüntetések Oszama bin Laden terrorista vezér érdekeit szolgálják, ő manipulálja a népet. Kadhafit telefonon kapcsolták, csak a hangja volt hallható. Egyebek között azt állította, hogy az erőszakhoz folyamodó emberek be vannak drogozva.

A kábítószereket külföldi ügynökök terjesztik... Az al-Kaida ügynökei kihasználják a tinédzsereket, a tejeskávéjukba hallucinogén anyagokat kevernek... Ép eszű ember nem csatlakozik a tüntetőkhöz - mondta. A lázadók szerinte "szeretnék megbénítani az országot, bezárni az üzleteket, lezárni az utakat". "Ezt az ép eszű líbiaiak nem engedik meg" - jelentette ki. "Ne hagyjátok, hogy bin Laden az uralma alá hajtson benneteket... vegyétek el a fegyvereket" - szólította fel a lakosságot. Arra kérte az utcákra vonult fiatalok szüleit, hogy "vigyék haza a fiaikat", megelőzve így a polgárháborút. Magáról kijelentette, hogy "csak morális hatalma van", amivel azt sugallta, hogy nem hagyományos típusú államfő, hanem egy népi forradalom vezetője. Az állította, hogy már "1977-ben átadta a hatalmat... A hatalom a nép és a népi bizottságok kezében van", és ő "nem felelős a halálesetekért és rombolásért".

A Kadhafihoz hű erők a hét elején heves ellentámadásba lendültek, miután a vezető ráébredt, hogy ha több nagyváros és Tripolihoz közeli település a felkelők kezére kerül, kicsúszik a kezéből az ország ellenőrzése. A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) nevű keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy "felszabadítja" Tripolit, ahol a líbiai vezető meghúzta magát, és milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik - írta az AP.

Elraboltatta és az állami televízióba vitette egykori protokollfőnökének két lányát Kadhafi líbiai vezető, hogy nyilvánosan cáfolják meg apjuk Franciaországban adott nyilatkozatait - közölte a párizsi emigrációban élő Núri al-Miszmári ügyvédje. "Jelenleg is Kadhafi embereinek kezei között vannak, ami bizonyítja, hogy bosszút akarnak állni" - mondta Frédéric Landon. A volt protokollfőnök Kadhafi erőinek fellépését rendre népirtásnak nevezte, s több ízben beszélt afrikai zsoldosok bevetéséről - jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

Líbia volt igazságügy-minisztere, Musztafa Abdel-Dzsalíl az Expressen című svéd lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy meg vannak számlálva Kadhafi napjai, s az ezredes öngyilkosságot fog elkövetni, akárcsak Adolf Hitler a II. világháború végén. Dzsalíl nemrégiben mondott le tiltakozásul amiatt, hogy a líbiai vezetés erőszakkal lépett föl a tüntetők ellen.


Nemzetközi reakciók

A NATO nem avatkozik be a líbiai konfliktusba - jelentette ki a szövetség főtitkára újságírók előtt kijevi hivatalos látogatásán. Anders Fogh Rasmussen közölte, hogy a NATO nem kapott ilyen értelmű felkérést. Egy ilyen felkérésnek ENSZ-mandátumon kell alapulnia - fűzte hozzá. A főtitkár kijelentette: a líbiai események egyetlen NATO-tagállamot sem veszélyeztetnek, bár a konfliktus hatalmas tömegek menekülését válthatja ki.

Közösen ítélte el az Európai Unió és Oroszország, hogy Líbiában a hatóságok erőszakot alkalmaztak békés tüntetőkkel szemben. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő - számos miniszterének társaságában - Brüsszelben tárgyalásokat folytatott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. Hangsúlyozták azt is, hogy Líbiában biztosítani kell a polgári személyek és a külföldiek épségét. Sürgették, hogy a felek mutassanak felelősséget, továbbá tartsák tiszteletben az egyetemes és az emberi jogokat.

Franciaország szerint a líbiai hatalom által elkövetett erőszakot "emberiesség elleni bűntettnek lehetne minősíteni" és megfontolandó a kérdésnek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé való utalása - jelezte a francia külügyminisztérium. A tárca közleménye emlékeztetett: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart genfi székhelyén, hogy megvitassa azt az európai uniós határozati javaslatot, amely elítéli a Líbiában "jelenleg folyó elfogadhatatlan és tömeges erőszakot". A minisztérium szerint "ezt az erőszakot emberiesség elleni bűntettnek lehetne minősíteni".

Az Európai Unió ennek érdekében egy független ENSZ-missziót küldene Líbiába, hogy kivizsgálja az emberi jogok megsértését és megállapítsa az esetleges bűncselekményeket.
Felelősségre vonásra számíthatnak a líbiai atrocitások elkövetői és elrendelői - mondta a brit külügyminiszter. William Hague a BBC rádió politikai magazinműsorában kijelentette: a líbiai rezsim "súlyos bűncselekményeket" követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány "keresni fogja a módját" a felelősök elszámoltatásának.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak
  • További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.