Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-21 08:25:00

Rendhagyó könyv a dzsihádisták lelki világáról

Mi motiválja valójában a terroristákat?

Hogyan válik terroristává egy törvénytisztelő, középosztálybeli, jól szituált fiatalember? Ken Ballen korábbi szövetségi ügyész öt évet áldozott arra, hogy megfejtse a kérdést.

Ken Ballen nagy fába vágta a fejszéjét, amikor azt vette a fejébe, hogy a terroristák álarca mögé néz. Öt évet áldoztott arra, hogy megértse: mi vezérli az iszlám radikálisokat. Az eredmény egy könyv alakjában öltött testet, amelynek a címe a Szerelmes Terroristák: Az iszlám radikálisok igazi élete (Terrorists in Love: The Real Lives of Islamic Radicals) lett.


Az érem két oldala

Ballen a Voice of America lapnak elmesélte, hogy egyszerű felmérési projektként indult a terroristák személyiségének vizsgálata. A férfi, aki a Terrormentes Holnapért szervezet alapítója és elnöke, csapatával felméréseket végzett a muszlim világban, és ezáltal sok radikális szemléletet valló fiatallal került kapcsolatba.

Ballent teljesen lenyűgözte ezeknek az embereknek a nyitottsága, elmondása szerint megosztották vele csöppet sem hétköznapi élettörténeteiket, beleértve azt is, hogy hogyan kerültek kapcsolatba a radikalizmussal. Sok olyan emberrel is beszélt, akik kiléptek ebből a körből, így megismerhette az érem mindkét oldalát is. Ballen több mint száz radikális nézeteket valló iszlamistát interjúvolt meg, de a könyvében csak hat emberre fókuszált. Elmondta: tisztában van azzal, hogy hat emberen keresztül nem tudja bemutatni a radikálisok motivációit, de jól tudja ábrázolni azokat a szituációkat, ahogyan beszippantja ezeket az embereket a radikális mozgalom.


Létezhet megbocsátás? Fotó innen

Arra a kérdésre, hogy miért a Szerelmes terroristák címet adta a könyvnek az író elmondta: olyan emberek történeteit vetette papírra, akik nem találták a boldogságot. A frusztráció érzését pedig egy olyan szerelembe ölik, amely magasabb szinten áll bármilyen érzésnél: ez pedig az Isten iránt érzett feltétlen szeretet. A megszállottság pedig a radikalizmushoz vezet.


Szerelemből tették

A kötetben bemutatott „szerelmes terroristák” egyike Abdullah Al Gilani, akinek a története a Dzsihád Rómeója és Júliája című fejezetben található. A fiatal szaúdi fiú beleszeretett egy Mariam nevű nőbe, de nem vehetette el feleségül. A nő apja egy jóképű és gazdag udvarlót szánt lányának, aki 30 ezer amerikai dollárt is megadna a frigyért. Ballen elmesélte, hogy a fiúnak nem volt ennyi pénze, csupán 8 ezer dollárt tudott volna adni az imádott hölgyért.

Így tehát Mariam – az apja akaratának megfelelően – egy háromszor annyi idős férfihoz volt kénytelen hozzámenni. A történet sötét oldala az, hogy a nőt sokszor megalázta és megerőszakolta a férje. Abdullah nem tehetett semmit szíve választottjáért, így arra gondolt, hogy inkább meghal a szent háborúban Istent szolgálva, a mennybe jut, ott pedig majd elveheti Mariamot. Így tehát a férfi Irakba ment.

Ahmad Alshayea egy másik szaúdi dzsihádista, aki Irakot választotta. A fiatal férfi nem volt jó kapcsolatban az apjával, ami arra késztette őt, hogy elhagyja családját és hazáját. Ballen Szaúd-Arábiában, egy volt dzsihádistákat rehabilitáló helyen beszélgetett a férfival. Ahmad az írónak elmondta, hogy soha nem találkozott más nővel a családja női tagjain kívül egészen addig, amíg Abu Ghreib-ben egy amerikai női orvos nem vette kezelésbe. Állítása szerint a találkozás sorsdöntő volt számára, és már nem ellenségként tekintett az amerikaiakra. Ez a tapasztalat felnyitotta a szemét, valósággal humanizálta őt.

Ahmadot egy öngyilkos robbantás után vitték be Abu Ghreib-be, csodával határos módon élte túl a saját maga által okozott merényletet. A férfi állítása szerint kiképzői soha nem mondták neki, hogy egy öngyilkos küldetésre megy. Két társával egy járműben utaztak, de a robbanás előtt a másik két férfi kiugrott a mozgó járműből, Ahmad pedig megsebesült. A robbanásban nyolc ember halt meg. Ahmad elmondta, hogy a Korán szerint a dzsihád mártír harcosaként a Paradicsomban ébredt volna fel a merényletet követően, de ennek ellenére egy fehér kórházi ágyon találta magát, egyedül. Ez pedig felnyitotta a szemét, és most már annak szenteli az életét, hogy figyelmeztesse a fiatalokat a dzsihád veszélyeire.

A könyvben Ballen ír Malikról is, aki Mullah Omar, egy tálib vezető spirituális tanácsadója, valamint Zeddyről, aki hivatásos pakisztáni harcos. Ezek az emberek rájöttek, hogy a vallásos dzsihád csoport ugyanolyan korrupt, mint bármelyik másik világi szervezet.

Ballen szerint ahhoz, hogy harcolni tudjunk a terrorizmus ellen, meg kell értenünk ezeknek az embereknek a gondolkodását. Elmondta: értelmeznünk kell a vallási meggyőződésük szerint cselekvő emberek belső monológját, legyen az a valaki keresztény, zsidó vagy hindu vallású. Hozzátette: a legtöbb ember képes a változásra. Ballen azoknak ajánlja a könyvet, akik a médiából áramló felszínes információk mögé valódi tartalmat akarnak, és akik nyitottak arra, hogy megértsék ezeknek az embereknek a valódi motivációját.

 

– mi (forrás: Voice of America)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból
  • Terrorellenes törvényt fogadtak el Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.