Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-16 19:02:00

A vádemelés nem kedvez a görögöknek

Előzetesben marad az IMF vezér

A bíró elutasította a védelem egymillió dolláros ajánlatát. Az ügyvéd szerint DSK ártatlan és azért tett ajánlatot az óvadékra, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhessen.

A vád szerint az első DNS-vizsgálat eredményei bizonyítják a szexuális támadás tényét, és felmerült a gyanú, hogy Dominique Strauss-Kahn korábban is követett el hasonló bűncselekményt.

Az IMF szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolt vezérigazgatója őrizetének meghosszabbítását kérte az ügyész a bíróságtól hétfőn New Yorkban, a vádismertetési tárgyaláson. A vád szerint a szabad lábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy Dominique Strauss-Kahn Franciaországba távozik.

A védelem szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban.
Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon.


Mi történt a Sofitelben?

A New York-i rendőrség közlése szerint az IMF vezérigazgatója egy 32 éves szobalányt támadott meg május 14-én a manhattani Sofitel szállodában. A nő elmondása szerint helyi idő szerint szombaton 13 óra körül történt a bűncselekmény. Azt állítja, Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, s miközben a lakosztály halljában dolgozott, a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából és letámadta. Előbb berángatta a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét leszedni. A nő elmondása szerint végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. A szálloda alkalmazottja könnyebb sérüléseket szenvedett, nevét még nem hozták nyilvánosságra. A szobalány azóta túl van az azonosításon is, több ember közül mutatott rá Kahnra, mint támadójára a New York-i rendőrségen.

Dominique Strauss-Kahnt a John F. Kennedy repülőtéren, az Air France járatán vették őrizetbe. A rendőrség többek közt szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és erőszakos fogvatartással vádolja. Ha mindhárom vádpontban bűnösnek találják, akkor akár 23 évet is kaphat. Strauss önként vállalta a bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatot.

Nem is volt ott?


Dominique Strauss-Kahn ügyvédei azt mondják: bizonyítani tudják, hogy az IMF vezérigazgatója lányával ebédelt abban az időpontban, amikor az ellene felhozott vádak szerint egy szobalánnyal erőszakoskodott a szállodájában - jelentette hétfőn a francia RMC rádió.

Az RMC közlése szerint az ügyvédek rekonstruálták Strauss-Kahn szombati mozgását New Yorkban, és megállapították, hogy a Sofitel szállodát délben hagyta el, miután rendezte a számlát, és visszaadta a kulcsot. A Le Monde francia napilap szerint Strauss-Kahn 12:28-kor fizette ki szállodaszámláját, ezután elment a lányával ebédelni, onnan pedig taxival vitette ki magát a repülőtérre. A CNN hírtelevízió rendőrségi forrást idézett, aki elmondta, hogy a szobalány 13:00 körül lépett be a szállodaszobába.

Az eseményeknek ez a sora azt jelenti, hogy a valutaalap vezérigazgatója már elhagyta a szállodát, amikor a szobalány állítása szerint Strauss-Kahn elkapta őt egy folyosón, betuszkolta a szobájába, és erőszakoskodott vele - olvasható az RMC honlapjára feltett beszámolóban, amely szerint az ügyvédeknek tárgyi bizonyítékaik és tanúik is vannak.


A legérzékenyebb pillanatban történt?

Strauss-Kahn ügyvédje, Benjamin Brafman azt nyilatkozta a Reuters-nek: az elnök letartóztatása jogszerűtlen volt. Strauss-Kahn a tervek szerint az euróövezet pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán vett volna részt hétfőn. A találkozón a tisztviselők a Görögországnak nyújtandó 110 milliárd eurós (155-milliárd dolláros) hitelcsomagot vitatták volna meg. Ennek híján az ország nem tud visszatérni a piacokra, hogy finanszírozza az adósságát a jövő évben.

Az IMF vezér, aki egyébként a francia elnöki posztra is pályázik, tagadja az ellene felhozott vádakat és nem tett vallomást sem. Ügyvédje, Benjamin Brafman elmondása szerint Kahn ártatlannak vallja majd magát. Brafman, akinek nevét a Michael Jackson-féle gyermekmolesztálási perben ismerhetette meg a világ a nagy nyilvánosság előtt kijelentette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy ügyfelük ártatlansága bebizonyosodjon.


Felfordul a világ?

A Nemzetközi Valutaalap a botrány hírére a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezte ki ügyvezető vezérigazgatóvá. Az IMF-nél már azt suttogják, hogy Strauss hamarosan lemond az ellene felhozott vádak súlyossága miatt. A jövő áprilisban esedékes francia elnökválasztásra is rányomja a bélyegét Strauss-Kahn botránya. Az előzetes felmérések szerint a politikus nagy fölénnyel nyerte volna meg Sarkozyvel szemben a csatát, de ezek után bizonyára nem marad versenyben.

Időközben felbukkant egy francia író- és újságírónő is, Tristane Banon, aki egy közel tíz éve történt szexuális erőszak miatt készül feljelentést tenni a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója ellen. Az ügy pikantériája, hogy Banon már 2007-ben, egy kisípolt felvételen elmesélte az incidenst, de akkor anyja tanácsára nem tett feljelentést Kahn ellen.



Jósolt a vezér


A francia Libération lap közlése szerint két héttel ezelőtt az IMF-vezér arról beszélt az egyik újságírónak, hogy Calude Guéant francia belügyminiszter megfigyelteti őt és „egyéb gonosz szándékai” lehetnek. Dominique Strauss–Kahn, becenevén DSK aggodalmának adott hangot, mivel úgy vélte: a nők iránti imádata vagy zsidó származása miatt kelepcét állíthatnak neki.

A Libération újságírójának akkor azt mondta: "(Előkerülhet) egy állítólag autóparkolóban megerőszakolt nő, akinek kifizetnek majd 500 ezer eurót, hogy kigondolja ezt a sztorit." Az állítólagos lejáratókampány részeként a francia sajtó előszedte Strauss–Kahn anyagi helyzetét, ingatlanjait és autóit is felsorakoztatták, de még a kézzel varrt öltönyeit is nagyító alá vették mondván: túl drága holmikban jár az IMF–vezér.

A letartóztatás hírére több francia politikus is megszólalt. Állítják: Strauss- Kahn könnyen összeesküvés áldozata lehet, a háttérben buzgó belpolitikai csatározásokról beszélnek. A szexbotrányba keveredett DSK Sarkozy egyik legnagyobb ellenfele lett volna a jövő áprilisi franciaországi elnökválasztáson. Kahn távozása a centrista pártok megerősödéséhez vezethet a választásokon.

Az IMF által kiadott közlemény szerint a szervezet továbbra is teljes mértékben működőképes, a Bloomberg idézi az esettel kapcsolatban Bessma Momani professzort, a kanadai Waterloo egytetem Politikatudományi Tanszékének vezetőjét, aki szerint „a legérzékenyebb pillanatban” érkezett a szörnyű hír”, akkor, amikor az Alapnak a legnagyobb stabilitásra lett volna szüksége.

A 2008-as botrány során (egy magyar származású kolleganőjével került közelebbi viszonyba) Strauss-Kahn valóban félrelépett, az azonban nem valószínű, hogy a nemzetközi szervezetek vezetői soha sem követek el hasonlót; érdekes, hogy ezt az ügyet alaposan megszellőztette a sajtó. Az IMF-elnök akkor bocsánatot kért a munkatársaitól és családjától. Felesége a neves a francia televíziós újságíró, Anne Sinclair. Négy gyermekük van.

Egy másik verzió szerint az IMF-beli kollegák sem szívlelték túlságosan DSK-t, így ők is könnyen állhatnak a botrány hátterében. De felmerült a francia jobboldal, de még a baloldal is mint ármánykodó háttér.


mi, Reuters, Bloomberg, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust
  • További cikkek IMF
  • Portugália bedőlését jósolják
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • Mit ápol Orbán Viktor?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • Őket mentené az MSZP
  • Beteges hiúsága miatt távozzon Orbán?
  • Amiben Lagarde és Fellegi is egyetért
  • Független-e a magyar jegybank? Itt a válasz
  • Ilyen még nem volt: elzárja a pénzt az EU?
  • Tragédia lenne az IMF nélkül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.