Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-12 17:21:00

Gaudi szerint Vonával nincs min vitatkozni

Farkas Flórián: csökken a cigányság lélekszáma

A Jobbik-elnöknek a cigány népszaporulat visszaszorítására vonatkozó kijelentéséről kérdeztük az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagjait. Íme.

A Fidesz bizottsági tagja, egyben az Országos Roma Önkormányzat új elnöke, Farkas Flórián szerint Vona Gábornak a cigány népszaporulat visszaszorítására vonatkozó kijelentése a Jobbik gondolkozásmódjának helybenjárását mutatja. Az ORÖ elnöke úgy véli, a felvetés sem szakmailag, sem morálisan nem értékelhető. Farkas, aki a roma támogatások kifizetését is felügyeli, kiemelte: a cigány népesség létszáma csökken Magyarországon. (Kerestük Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt is, de hivatalos külföldi útja miatt nem tudtuk elérni.)

Lendvai Ildikó az MSZP Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja úgy véli, a roma integráció egyik kulcsa valóban az iskola, de a Jobbik szeme előtt nem a színvonalas és emberséges, befogadó oktatás lebeg, hanem a szülőktől elszakító „javítóintézet”. A Jobbik „szaporulatot korlátozó” javaslata Lendvai szerint színtiszta rasszizmus, hiszen nem a szociális vagy kulturális körülmények, hanem a származás bűnösségét vallja. Különösen riasztónak véli Lendvai, hogy egy magát olykor kereszténynek nevező párt hirdet irgalmatlan, embertelen, a szolidaritást és a részvétet nélkülöző elveket.

Gaudi-Nagy Tamás, a bizottság jobbikos tagja nem kívánta kommentálni Vona Gábor beszédét. Csupán annyit mondott lapunknak: nincs min vitatkozni Vona Gáborral.

A bizottság LMP-s tagja, Szabó Tímea kérdésünkre hangsúlyozta: Vona szavai mögött szavazat-maximalizáló szándék áll. Úgy véli, Vona Gábor sem gondolja komolyan, hogy ez megoldás lehet. Uganakkor  felháborítónak tartja, hogy egy politikus a XXI. században ilyet ki mer mondani.

 

Idézet  Vona Gábor évértékelőjéből
„El kell érni azt is, hogy a cigányság népszaporulatát lelassítsuk és normális, az ország stabilitását nem veszélyeztető szintre szorítsuk vissza. Most várok egy pár másodpercet, amíg a Népszava tudósítója magához tér a hallottak okozta sokkból, és betelefonál a szerkesztőségébe, hogy megvan a címlapsztori! És akkor megismétlem, igen, a cigányság népszaporulatát le kell lassítani. Most akkor diktálok a Népszavának, mégse legyen belőle sajtóper. Vona Gábor nem azt mondja, hogy sterilizálásra, meg koncentrációs táborokra van szükség, amit ilyenkor a lapok össze szoktak hazudozni, csak azt, hogy a cigányság népszaporulata az indokoltnál nagyobb, méghozzá nem azért, mert ez náluk kulturális jelenség, nem. Azért, mert a hibás szociálpolitika erre neveli őket, a megélhetési gyermekvállalásra”.

 

-mi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Audi
  • Botrány: külföldieket dolgoztat az Audi
  • Lázár szerint szimbolikus, ha nem Audival járnak
  • Audi, Samsung, Tesco a magyar cégek TOP 10-es listáján
  • Állami milliárdok az Audinak: hosszabb távon csapdához vezethet
  • Hasít a kormány kedvenc multicége
  • Magyar cigányok a pápánál
  • Bővülhet az Audi: visszavonulót fújtak a zöldek
  • Gyurcsány Sukoróhoz hasonlította az Audi-beruházást
  • Természetvédők szerint törvénysértő az Audi győri beruházása
  • Nyolcmilliót szív el minden új autóipari munkahely

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.