Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-04 07:00:00

A keresztény édesanya megrendítő harca csecsemőjéért, akiből sztár lett

Abortuszellenes reklám az NFL-döntőben

A Super Bowl, az amerikai futball profi ligájának (NFL) fináléja rendre rekordokat dönt az Egyesült Államok televíziózásában. A tavalyi döntőben egy abortusz-ellenes reklám körüli vita borzolta a kedélyeket az USA-ban.

Több mint 100 millió néző az Államokban, ez elég indok ahhoz, hogy a reklámozók ne sajnálják a hirdetésükét elkért horribilis összegeket. A Super Bowl ugyanis rendre az esztendő legnépszerűbb tv-s produkciója Amerikában, így nem csoda, hogy nem olcsó mulatság a kereskedelmi szünetekben (a sportág jellegéből adódóan akad ilyen bőven) a képernyőre kerülni. Akadnak olyan mamutcégek, amelyek számára presztízs megjelenni ilyenkor a televízióban, ám szintén a Super Bowl sajátossága, hogy ilyenkor nem a már ismert, sokszor látható spotokat vetítik le, a nagy napra illik egyedi filmmel előrukkolni.

A 2010-es NFL fináléban a New Orleans Saints és az Indianapolis Colts találkozott Miamiban, a Sun Life Stadionban, ám már a felvezetés idején elvonta a figyelmet a sportról egy különleges reklámfilm körüli vita.

A „Focus on the Family” („Középpontban a család”) nevű evangéliumi keresztény egyesület ugyanis egy abortuszellenes reklámmal jelentkezett. Ráadásul a film abszolút köthető a sportághoz, hiszen egyik főszereplője, Tim Tebow az amerikai futball egyik legnagyobb tehetsége, aki azóta, a 2010/11-es szezonban már be is mutatkozott az NFL-ben, a Denver Broncos csapatában. A reklámban Tim édesanyja, Pam Tebow meséli el történetét arról, hogy fia születésekor a Fülöp-szigeteken ténykedtek misszionáriusként. Amikor áldott állapotba került egy fertőzés miatt erős gyógyszereket kellett szednie, így a méhlepény nem tapadt meg rendesen. Az orvosok úgy vélekedtek, hogy a szülés nem csak a magzat, hanem az édesanya életét is veszélyeztetheti, ezért abortuszt javasoltak, amit a keresztény édesanya a kockázatokat is vállalva határozottan elutasított. Tim pedig megszületett, sőt szépen fel is cseperedett, hiszen 192 centis magassággal, 110 kilósan lett NFL-játékos, miután az egyetemi bajnokságban az egyik legnagyobb sztárnak számított.

A nem túl látványos, ám határozottan ötletes reklámfilmet levetítették a finálé egyik szünetében, pedig néhány nőszervezet tiltakozott ez ellen. Külön csavart jelentett a történetben, hogy a 2010-es Super Bowl-t közvetítő CBS egy meleg társkereső internetes portál reklámját elutasította, mondván a film nem felel meg a csatorna színvonalának, ráadásul nem bíznak a kezdő vállalkozásnak számító hirdető cég anyagi hátterében, azaz nem látják biztosítottnak, hogy fizetnek a reklámért. Néhány meleg szervezet tiltakozott, a CBS-nél azonban nem foglalkoztak tovább az ügyel.

Tim és Pam Tebow reklámfilmjét ráadásul pozitívan fogadták az amerikaiak, egy felmérés szerint a sportoló megítélésének jót tett a nemes ügy melletti kiállás. Vasárnap újra Super Bowl döntőre készül Amerika, s a nézők a meccsen kívül a reklámokat is nagyon várják. Tim Tebow a 2011-es, dallasi finálé idején nem tűnik fel a képernyőn. Legközelebb játékosként szeretne szerepelni a sportág legnagyobb ünnepén.

Betiltott bibliaversek

A mélyen vallásos Tim Tebow egyetemi karrierje idején gyakran festett a szeme alá bibliai idézeteket. Egy fontos mérkőzésen például a „John 3:16” felirat szerepelt az arcán, s a meccset követő órákban a legismertebb internetes kereső rendszerben több tízmillión néztek utána az idézetnek. Az egyetemi bajnokságban a 2010/11-es szezontól betiltották a hasonló üzeneteket, s verdiktet „Tebow-szabályként” ismerik a sportág rajongói.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.