Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-08-11 10:32:00

"Mi közünk hozzád, Isten Fia?" Mt.8,29.

Mikor a disznó(ságo)k fontosabbak az embernél...

Amikor a túlsó partra, a gadaraiak földjére ért, két megszállott ment elé, akik a sírboltokból jöttek elő, és nagyon veszélyesek voltak; annyira, hogy senki sem tudott miattuk végigmenni azon az úton.
És egyszerre felkiáltottak: "Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket?"
Tőlük távolabbra volt egy legelésző disznónyáj, azért ezt kérték tőle az ördögök: "Ha kiűzöl minket, küldj a disznónyájba."
Ő pedig ezt mondta nekik: "Menjetek!" Akkor azok előjöttek, és belementek a disznókba. És íme, a meredekről a tengerbe rohant az egész nyáj, és beleveszett a vízbe.
A pásztorok pedig elfutottak, bementek a városba, és elhíreszteltek mindent, azt is, ami a megszállottakkal történt.
Akkor azután az egész város kiment Jézus elé, és amikor meglátták, kérték, hogy távozzék el határukból.
Máté evanéliuma 8,28-34.
 


fotó: innen 

Az úton senki sem mert elmenni, oly kegyetlenek voltak. A kegyetlenséget hordozóknak mi köze lenne a kegyelmet hozóhoz? Mi közünk hozzád Jézus, Istennek Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket? A szeretet mindig idő előtt gyötri meg a szeretettel szembeszállót. De a szeretet nem tud várni, ha kegyelmet hozott. A kegyelem így találkozik a kegyetlenséggel, Isten nem kegyetlen a kegyetlen iránt. Engedd meg, hogy a disznókba menjünk! Megengedte. Erre megkérik: távozzon határukból. Nem véletlen, Gadara jelentése: fallal körülvett. Mi emeli a falat? Az, hogy ha itt maradsz, elpusztul a vagyonunk. Mert a disznók fontosabbak, mint az emberek. Két kegyetlen ember kegyetlenségénél nagyobb kegyetlenség egy ártatlan disznónyáj elpusztítása. Maradjanak inkább kegyetlenek! Elküldik, a disznó fontosabb a gyöngynél, az embernél: tapossák csak meg! Az ember van a szombatért? Pedig a kapernaumi ház nem volt fontosabb a bénánál, barátai inkább a tetőt is megbontják, csak gyógyuljon az ember.

Ajánlott igeszakasz: Mk 2,1–12

forrás: Fénysugarak - CE-Union
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.