Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2012-01-01 10:05:00

Az anyaság titka

A pásztorok sietve elindultak, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk.(Lukács 2, 16-19)

Mennyivel szebb volna, ha születendő gyermekük édesapja és egész családjuk Isten áldásának tekintenék a gyermeket... Fotó: innen

Két vagy három esztendővel ezelőtt egy fogyatékos ember indított bírósági eljárást, amelyben kártérítést követelt azért, hogy egyáltalán megszülethetett. Úgy gondolta, hogy az orvosoknak még a születése előtt észre kellett volna venniük, hogy ő várhatóan sérült lesz, figyelmeztetniük kellett volna anyját, és nem szabadott volna engedniük, hogy világra jöjjön.

Az eset egészen az osztrák Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely kártérítést ítélt meg az illetőnek. A bírósági döntés óriási felzúdulást váltott ki, még az osztrák püspökök is megszólaltak az ügyben, s velük együtt számos közéleti személyiség és szervezet. Azzal mindenki egyetértett, hogy a fogyatékkal élőknek nyújtson segítséget, anyagi támogatást az állam, de azzal már nem, hogy még ezenfelül kártérítést adjanak valakinek azért, mert megszületett. Mindenki így érvelt: egy gyermek születése nem káresemény, hogy kártérítés járna érte, de még egy fogyatékkal született személy születése sem tekinthető káreseménynek.

Mennyire elkeserítő, amikor a fiatal lányok, akár házasságban élnek, akár nem, fenyegető veszélynek élik meg, hogy gyermeket várnak, és meg akarnak szabadulni tőle. Ők valóban „terhesek”, mert teherként élik meg születendő gyermeküket. Mennyivel szebb volna, ha minden várandós édesanya érezné és őszintén mondaná, hogy „áldott állapotban” van. Mennyivel szebb volna, ha ők, születendő gyermekük édesapja és egész családjuk Isten áldásának tekintenék a gyermeket!

Miután a karácsony ünnepe során a betlehemi jászolban fekvő kis Jézust szemléltük, most az ő édesanyjára tekintünk. Mária életéből tanulja meg minden földi édesanya, hogy az anyaság az élet szolgálatát jelenti, hiszen egy új élet adásával válik valaki édesanyává. Ugyanakkor egy életen át tartó szolgálatot jelent az anyai hivatás, amely magában foglalja a gyermekek testi és lelki nevelését.

Jézus Krisztus, segítsd az édesanyákat a gondoskodó szeretetben, a gyermekeket pedig a tiszteletben, hogy kialakuljon, napról napra erősödjön köztük a szeretet, a ragaszkodás, a törődés és a bizalom! Jézus segíts minden nőt, hogy anyaságban, az anyai hivatásban keresse és találja meg élete boldogságát!

 

Horváth István Sándor nyomán

Forrás: Napi evangélium

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.