Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-09-19 06:00:00

"Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget." (Zsolt 127:2)

A kísértés előszele

 
Tudsz-e kísértés idején az Úrhoz kiáltani? fotó: innen


Melyek az életedben előforduló legnagyobb kísértések? Melyek azok a területek, ahol a legsebezhetőbb vagy, ahol inkább megalkuszol személyes és hivatásbeli értékeiddel és normáiddal? Sokak számára a harag jelenti az állandóan fenyegető végzetet. A lobbanékonyság kisebb sérelem hatására is tombolásba torkollhat.
Másoknak az igazság elferdítése (leegyszerűsítve: a hazudozás) jelent kísértést, különösen akkor, ha annak eredménye üzleti előny, jó ár vagy egy ügyfél megszerzése.
Megint mások becsvággyal vagy irigységgel küzdenek, soha nem elégedettek azzal, amijük van, vagy amit elértek. A többre vágyás mindig bennük dolgozik. Vannak, akik a szexuális kísértéssel harcolnak, annak sokféle formájában, akár a munkahelyen, akár másutt. Kéjvágyuk kielégíthetetlen.
A minap egy barátomtól hallottam egy angol betűszót, amely segít megérteni, miért tűnnek időnként nehezen kezelhetőknek az életünkben előforduló kísértések. Ez a betűszó a HALT, amely a hungry, angry, lonely, tired szavak kezdőbetűiből áll. Mindegyikük megnehezítheti a maga módján gyarlóságaink kezelését vagy kordában tartását. (Ez az angol szó megállást jelent. Szerk.)
Például, ha éhséget érzek, türelmetlenségem természetes hajlama felerősödik. Autót vezetve
türelmetlenné válok a lassan haladó autósokkal szemben, mert miattuk csak lassan jutok előre. Ha egy étteremben a rendelésemre várok, a késést kevésbé jóindulatúan és megértően tűröm. Meg akarom kapni, amit akarok – éspedig azonnal!
A minap dühbe gurultam egy olyan helyzetben, amelyet semmiképp nem tudtam befolyásolni. Azért éreztem haragot, mert semmit nem tehettem; és átéltem annak a kísértését, hogy ezt a dühömet családtagjaimra zúdítsam.
Valamennyien hallottunk történeteket (többünknek talán van is ilyen tapasztalata) a hosszabb egyéni üzleti úton felébredő egyedüllét érzéséről. Ilyenkor belebonyolódhatunk alkalmi beszélgetésekbe vagy látszólag ártatlan ismeretségekbe, és váratlanul szembesülhetünk nagyon kényes helyzetekkel. Egy különösen kimerítő nap végén, vagy egy bonyolult, időigényes feladat teljesítése után pedig a fáradtságom tehet pillanatok alatt feszültté olyan kapcsolatokat, amelyeket egyébként jól működnek. Mi hát a teendő, ha kísértésekbe botlunk, vagy a HALT egyes állapotaiba kerülünk? Vegyük fontolóra az időt-álló könyv, a Biblia alábbi tanácsait:
Ne tévesszük össze a kísértést a tényleges parancs-szegéssel. A kísértés átélése nem jelent bukást – legalábbis nem önmagában. A kísértés a Biblia által bűnnek nevezett vétek elkövetésének lehetőségeként jelenik meg. Tudjuk, hogy maga Jézus is ki volt téve kísértésnek. „Főpapunk ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együttérezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett – de a bűnt nem követte el” (Zsidókhoz írt levél 4:15).
Kísértésben folyamodjunk segítségért. Ahogy valaki megjegyezte: „bárminek ellen tudok állni, kivéve a kísértésnek.” A kísértésre adott helyes válasz sokszor nem a még erősebb ellenállás. Ismerjük el, hogy gyengék vagyunk, és kérjük Isten segítségét a leküzdéséhez. „Mivel maga is kísértést szenvedett, tud segíteni azokon, akik kísértésbe esnek” (Zsidókhoz írt levél 2:18).
A kísértések tudatos válaszra késztetnek. Egy híres komikus mentegetőzött azzal, hogy „az ördög késztetett az elkövetésére”, amikor gyarló viselkedését magyarázta. Valójában senki nem kényszeríthet bennünket rossz cselekedetre. Mérlegelünk, és eldöntjük, hogy engedünk-e a kísértésnek. „…Mindenki úgy esik kísértésbe, hogy saját kívánsága vonzza és csábítja.“ (Jakab levele 1:14)

 

forrás:  Robert J. Tamas - Monday Manna - KEVE


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.