Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-02-09 08:56:00

"Ekkor lement Abrám Egyiptomba, hogy ott tartózkodjék" (I. Mózes 12,10.)

Álmegoldásaink tárháza

Amikor az általunk kizárólag JÓ-nak ismert Isten akadályokat gördít utunkra, azonnal meginog a hitünk, a belé vetett bizalmunk, s ha a keresztény PC-ben ez megengedett volna, azonnal szóvá is tennénk, hogy elhagyott bennünket az Úr, sőt nincs is. De az egyszerű szalon-keresztény ehelyett halkan elindul a saját útján.

 "Ekkor lement Abrám Egyiptomba, hogy ott tartózkodjék." Nem úgy tűnik, mintha az az Isten vezette volna Ábrahámot Egyiptomba, aki korábban megjelent neki, és megerősítette ígéretét. Még fontosabb azt megjegyeznünk, hogy a kifejezés, amelyet a Szentíró használ, arra enged következtetni, hogy Ábrahám hosszabb távú berendezkedéssel számolt Egyiptomban.
Ábrahám tehát elhagyja az Ígéret földjét, és ennek csak egy magyarázata van, amit Luther Márton így fogalmazott meg: Szem elől tévesztette az igét.
Nem hitből fakadó döntést látunk, hanem a nehéz körülmények által kiváltott hitetlen menekülést.
Ez a helyzet már magában hordozza Ábrahám következő döntését is. Egyiptom határához érve egyre inkább erőt vett rajta a félelem. Egyiptomban jövevény lesz, idegen, aki semmilyen joggal nem bír, akit semmiféle törvény, vagy polgárjog nem véd. Kínzó gondolatoktól gyötörve így fordult feleségéhez:

"Ha meglátnak az egyiptomiak, azt mondják majd: Ez a felesége! És engem megölnek, téged pedig életben hagynak.
Mondd, hogy a húgom vagy, hogy jó sorom legyen a te réveden, és életben maradjak általad."
(1Mózes 12,12-13.)

Mit tesz a félelem a hit példaképével! Aki elindult, nem tudva, hova megy, akinek Isten azt ígérte, hogy nagy nép származik belőle, az életét félti. Ahogy nem számol Istennel, a Sátán kezd el számolni ővele. Félelmében feleségét is kész feláldozni, csakhogy magát mentse.
Egyetlen négyzetméternyi terület, ahol nem Isten az Úr az életünkben, ahol a saját véges lehetőségeinket számolgatjuk ahelyett, hogy Isten végtelen lehetőségeiből merítenénk elég arra, hogy a félelmeink felnövekedve átvegyék az irányítást az életünk felett. A félelem látványos terveket alkothat, éles logikával, sőt, sokszor kegyes érveléssel.
Befogadtad Krisztust, követőjévé lettél, és anyagilag ellehetetlenültél? Krisztusra bíztad, ki lesz a jövendőbelid, és úgy tűnik, azóta még a fű se nő körülötted? Követted Jézust, megbocsátottál, és még ellenségesebbek veled szemben? Elkezdtél tizedet fizetni és nem várt kiadások zúdultak rád? Elindultál egy ígéretén és úgy látod, messzebb vagy a beteljesüléstől, mint bármikor? Elcsüggedtél, feladtad vagy épp fellázadtál?
Egy jó hírem van mára: lehet a kísértőnek nemet mondani! Ne engedd a bizalmatlanságot a szívedbe! Ne engedd megkérdőjelezni Jézus Krisztus ígéreteit, hanem hívd Őt be a kísértéseidbe, a megoldhatatlannak tűnű, elkeserítő területeire életednek. Ő tud és akar segíteni!

 

Lovas András

forrás:
Ábrahám, Harmat Kiadó, 2002.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.