Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-18 21:05:00

Krisztushívő rocktörténet

Pokolba az ördöggel: a keresztény metál

A nyári fesztiválszezonban számos magyar és külföldi metálbanda lép fel Magyarországon. A legtöbb ilyen stílusú keresztény együttest meglepő módon éppen a keresztények támadták.

A keresztény vagy white metal a metálzene azon válfaja, ahol a zenészek hívők, és fontosnak tartják a kereszténység üzenetét eljuttatni a közönség felé. A keresztény metál kifejezés 1984-re keltezhető (a doom metal Trouble zenekarhoz köthetően), s létrejöttében a ’70-es évek gospel zenekarai, ún. Jézus muzsikái, valamint hippi romantikája a meghatározók. Önálló kiadókkal (a Pure Metal Records volt az első; R.E.X. Records, Intense Records), sajtótermékekkel rendelkeznek (1985-ös alapítású Heaven’s Metal Fanzine).


A white („fehér”) jelző a black metallal való oppozícióból származik (a Trouble-t kiadó Metal Blade marketingjelzőjeként), a black ugyanis jellemzően a lét „sötét oldal”-ával foglalkozik, s szimbólumkészletében előkelő helyen áll a keresztény sátán-kultusz (megannyi formája, elképzelése). Üzenő jellegéből fakadóan a szövegek dominálnak, semmint a zene.


Báránybőrbe bújt farkasok

A legsikeresebb, nevet szerző előadó a ’80-as években az amerikai glam rock Stryper zenekar volt (To Hell with the Devil – Pokolba az ördöggel című albumuk 1986-ban 2 millió példányban fogyott el, és Grammy-díjra is jelölték), akik Bibliákat osztogattak az előadásuk alatt. Érdekes módon őket (is) keresztény oldalról támadták, így a tv-evangelista, Jimmy Swaggart. Szerinte a keresztény metálosok báránybőrbe bújt farkasok, mint ahogy 1987-ben megjelent könyvének címével is kifejezte ( Religious Rock n’ Roll – A Wolf in Sheep's Clothing, azaz Vallásos Rock n’ Roll – Farkas a bárány bőrében).
 


A jelenleg futó keresztény érzelmű metál bandák közül a legnépszerűbbek: Extol, As I Lay Dying, a Norma Jane, Balance of Power, Jacobs Dream, vagy a P.O.D.. A metál műfaján belül a thrash alműfajban – amit a sebesség, a gyors, és komplex gitárriffek használata, az agresszív ének (sokszor üvöltés), technikás, az intenzív dobmunka, a duplalábgép sűrű használata, valamint a gyakori tempó és ritmusváltások, és a műfaj nevét is adó tört ritmusok gyakori alkalmazása jellemez – igen kedvelt a Seventh Angel. A death metal alműfajban – melynek szembetűnő stíluselemei a lehangolt gitárokon játszott, erősen betorzított, disszonáns gitárriffek és a mélyhangú hörgés hagyományos éneklés helyett – pedig sokan a Mortification-t bírják.
 


Furcsán hangzik, de keresztény black metal – azaz a metál egyik legextrémebb változata, melyben gyakori a keresztény világ megvetése – is létezik. A black metal zenei tradícióit hordozó keresztény érzelmű és szövegvilágú zenekar: a norvég Horde, vagy a svéd Admonish az északi pogány, sátáni szövegvilágú, gonoszkodó bandákkal szembehelyezkedve alkotta meg unblack metal sítlusát.


Simon Péter

Kapcsolódó: Metálkereszténység: gitárt karokkal

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.