Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-04-06 17:39:00

Kínai kutatók hamarosan piacra dobnák az új terméket

Génmódosított tehéntejjel helyettesítenék a tápszert

Kínai tudóscsoport emberi géneket épített háromszáz tehén genetikai állományába, hogy azok az anyatejhez hasonló tulajdonságokkal bíró tejet termeljenek.

Az emberi anyatej nagy mennyiségben tartalmaz az immunrendszer erősítését elősegítő, a fertőzések ellen védettséget adó, kulcsfontosságú tápanyagokat, a tehénklónozással foglalkozó géntechnikusok szerint a genetikailag módosított állatoktól nyert tej vállalhatóbb alternatíva a tápszereknél, amelyek a jogos bírálatok szerint kevéssé helyettesítik az anyatejet.


Az anyatejhez közelítve

A kutatók megnövelték az állati anyatej zsírtartalmát, a mutató termékükben 20 százalék körüli, miközben a szárazanyag-tartalmat is közelítették az eredeti anyatej összetételéhez. A klónozók ugyanakkor azt állítják, hogy az így „módosított” állatok fizikailag azonosak a közönséges tehenekkel.

A kínai bejelentés máris feltüzelte a génmanipulációs eljárással készülő élelmiszerek (GMO) ellenzőit. A brit The Telegraph hírt adott a klónozás ellenzőinek és különböző állatvédő szervezetek vezetőinek az „emberihez hasonló tejjel” kapcsolatos, felháborodott nyilatkozatairól, miszerint egyrészt megkérdőjelezhető az ilyen módon nyert táplálék biztonsága, másrészt a géntechnológia hatása is a szarvasmarha egészségére.

A kutatás vezetője azonban hajthatatlan. Ning Li professzor, aki a Kínai Agrártudományi Egyetem mellett működő állami laboratórium vezetője, ragaszkodik ahhoz, hogy a génmódosítással nyert tej ugyanolyan biztonságos, mint a rendes teheneké. „A mi termékünk íze ráadásul erősebb, mint a közönséges tejé” – jelentette ki a professzor a brit lapnak, majd azt is kifejtette, hogy a sima tehéntejből ugyan alapvető tápanyagokat kapunk, de az emésztési és felszívódási problémák miatt ez nem tökéletes élelmiszer minden embernek, a módosított termék viszont igen. A kutató elárulta, hogy néhány felfedezésüket a következő három évben mindenképpen pénzzé teszik, de azzal is számol, hogy tejük esetleg akár még tíz évig nem jut el a felhasználók poharaiba.


Az amerikaiak régóta eszik ezeket

Kína élen jár a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások nemzetközi versenyében, miközben erre vonatkozó szabályai is megengedőbbek az európai törvényeknél. Géntechnológiával előállított élelmiszereket az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban csak rendkívüli biztonsági tesztelés után lehet piacra dobni. Az EU elnöksége március végén még szigorított volna az élelmiszer-biztonsági előírásokon, de a brüsszeli parlament végső döntése értelmében tesztelés után továbbra is forgalmazhatók klónozott állatokból származó élelmiszerek.

Tény viszont, hogy a GMO-élelmiszereket a fogyasztók is fenntartással kezelik, gyakran elutasítják, a zöldaktivisták pedig azt is állítják, hogy az ilyen termékek veszélyeztetik a környezetet, hiszen a módosított növények génjei bekerülnek a vadon élő növénypopulációkba. A tudósok persze mindennek az ellenkezőjét állítják, és azzal is érvelnek, hogy az Egyesült Államokban élők több évtizede fogyasztanak ilyen ételeket.


Veszélyes manipuláció

A brit Királyi Állatvédő Egyesület rendkívüli aggodalommal figyeli a klónozott tehenek sorsát, és főleg azt hangsúlyozza, hogy az ilyen állatok utódai gyakrabban szenvednek különféle betegségekben. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg Helen Wallace, a biotechnológiai kutatásokat ellenőrző brit GeneWatch csoport igazgatója is, aki a géntechnológiával módosított állatoknál tapasztalt halvaszületések nagy számára figyelmeztetett. A GMO-tejjel kapcsolatban hangsúlyozta: ha azt nem vetik alá a gyógyszerekéhez hasonló, komoly vizsgálatoknak, nem tudhatjuk biztonsággal, hogy nem károsítja-e egyes emberek szervezetét. „Nem beszélve az állatok ilyen módon történő tömeges kezelését illetően felmerülő etikai problémákról” – fűzte hozzá Wallace.

A kutatók mégis azt remélik, hogy a génmódosítással előállított „anyatejet” később üzletekben is lehet majd árusítani. Ha pedig az Európai Parlament tíz év múlva is tartja magát jelenlegi elveihez, Ning Li professzor csapata termékével könnyűszerrel juthat be az öreg kontinens jelentős piacaira. Kérdés, hogy kinek lesz majd mersze GMO-tejet adni a gyermekének… Vagy tényleg lesznek a szoptatás helyett inkább a karrierépítést választó anyák, akik boldogan lecsapnak az új lehetőségre?


Hargitai Mátyás
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában
  • További cikkek GMO
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Emberi vér génmódosított rizsből?
  • GMO-mentesség: egyhangúlag mellette
  • Új bogárfaj jelent meg, és GMO-s kukoricát eszik
  • Génmódosított élőlények: akcióban a GMO csoport
  • A világot bekebelező cég bűnlajstroma
  • Varga Mihály a Monsanto-val tárgyalt
  • Többmilliós bírság jár majd a génmódosított vetőmagért
  • Új kormányzati szabályozás a GMO területén
  • Tudatosan szennyezték GMO-val a magyar földeket?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.