Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-26 17:45:00

Új kormányzati szabályozás a GMO területén

Továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása - hangoztatta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az államtitkár jelezte: az elmúlt hetek eseményei nyomán a kormány hétfőn döntést hozott arról, hogy a GMO, illetve a génszennyezett vetőmagok alkalmazásával összefüggésben új hatósági bírságolási módra teremt lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetőmagokat alkalmazók, illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak. Emellett a kormány a GMO–szennyezés által érintett gazdálkodók kárát megtéríti és magára vállalja, hogy a felelősökkel szemben maga lép fel jogi úton.

A kormány határozott arról is, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása mellett a GMO-szabályozás területét újra kell gondolni. Ennek a szabályozásnak a tervezetét várhatóan már az ősszel megtárgyalhatja az Országgyűlés. Az államtitkár hozzátette: a gazdálkodók a kárigényüket szeptember 30-ig nyújthatják be.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc–felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére válaszolva közölte: a génszennyezési ügyben érintett gazdálkodók lényegében teljes kártérítésre számíthatnak
A tájékoztatón a helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a génszennyezés mintegy 5 ezer hektárt érint jelenleg Magyarországon, és már mintegy 1.400 hektáron semmisítették meg a szennyezett növényi kultúrát. A vizsgálatok hatékonysága érdekében a laboratóriumi kapacitást megduplázták. Így várhatóan a jövő hét elejére sikerül végezni a még mintegy 80 feldolgozásra váró minta vizsgálatával is.

Bognár Lajos közölte: a magyar vizsgálóhelyek minősítettek, azaz eredményeik hitelesek. Eddig a vizsgálatok során 15 pozitív mintát találtak a szakemberek. Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta: a megsemmisítés vetőmagok esetén a fajtatulajdonos, míg a növényi állomány esetén a gazdálkodó kötelezettsége. Hozzátette: a mostani génszennyezési ügyben fajtatulajdonosként a Monsanto és a Pioneer cég érintett. A kártalanítás mértékéről a sajtótájékoztatón jelenlévő kormányzati tisztségviselők még nem tudtak tájékoztatást adni, mivel a kárfelmérés folyik.

Bognár Lajos közölte: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) vizsgálatot indít a dinnyemizéria miatt. A Magyar Dinnyeszövetség ugyanis jelezte, hogy gyanúja szerint két áruházlánc beszerzési ár alatt értékesíti a dinnyét. Megerősítette, hogy újra indult a magyar zöldségkivitel Oroszországba. Kovács Zoltán ehhez hozzátette, hogy a magyar termelők bejelentett becsült kára mintegy 3 millió euró, ennek az összegnek várhatóan a felét téríti meg az Európai Unió. Az orosz hatóságok a németországi hasmenésjárványra hivatkozva június elején tiltottak meg az uniós országokból származó zöldségimportot.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek GMO
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Emberi vér génmódosított rizsből?
  • GMO-mentesség: egyhangúlag mellette
  • Új bogárfaj jelent meg, és GMO-s kukoricát eszik
  • Génmódosított élőlények: akcióban a GMO csoport
  • A világot bekebelező cég bűnlajstroma
  • Varga Mihály a Monsanto-val tárgyalt
  • Többmilliós bírság jár majd a génmódosított vetőmagért
  • Tudatosan szennyezték GMO-val a magyar földeket?
  • Harc a GMO ellen: ezerhektárnyi kukorica megsemmisítve

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.