Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-29 17:58:00

Pekingben a múlt héten több mint 8 millió 200 ezer turista fordult meg

Vitték az iPhone-t, mint a cukrot

Százmilliók indultak vissza szülőhelyükről retúrjegyükkel munkahelyük városába, a maguk otthonába földön, vízen és a levegőben Kínában, miután hivatalosan vége a tavaszünnepet köszöntő szünetnek.

Az idei holdújévi szezonban becslések szerint körülbelül 9 százalékkal többen kelnek útra, mint tették ezt 2011-ben, a nyúl évének kezdetén. Az 1,3 milliárd lakosú országban a január 8. és február 16. közötti időszakban összesen 3,16 milliárd utazásra számítanak, amiből 235 milliót bonyolít a vasút. A menetrend szerinti járatokat szombatra 815 vonattal egészítették ki.

A gonosz szellemek elüldözését, egyben az emberek gyönyörködését szolgáló kisebb-nagyobb tűzijátékoknak az idén csak a fővárosban egy halottja és több mint 200 sérültje volt. Kilencen még mindig kórházi ellátásra szorulnak. Statisztikailag ez 50 százalékkal jobb eredmény a tavalyinál. Pekingben az eldurrogtatott petárdák visszamaradt hulladékából mintegy 184 tonnát gyűjtött össze több mint 5 ezer köztisztaságis. Az országban összesen 2706 - a tűzijátékozók számlájára írható - tűzesetet jelentettek az első hét napban, ezekben öten meghaltak. Az anyagi kár nagyjából 637 millió forintnak felel meg. Tavaly 118 ezer hasonló tűzesetben negyvenen vesztették életüket.

A kereskedelmi tárca összesítése szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest az emberek 16 százalékkal többet költöttek, ami 470 milliárd jüant, vagyis közel 16 és fél ezer milliárd forintot jelent. A hatalmas forgalom állítólag a sok-sok akciónak, árleszállításnak köszönhető.
A beszámolók szerint igen keresettek voltak az újévi aranytáblák, a hagyományos aranyrudak és más aranyból készült, illetve aranyozott sárkánymintás ékszerek. Az arany- és ezüstékszerek forgalmában a főváros legismertebb aranyboltjában, a Caibaiban közel 58 százalékos forgalomnövekedést mértek. Jól fogytak a digitális tükörreflexes fényképezőgépek, a háromdimenziós televíziók és az iPhone 4s típusú telefonkészülékek is.

Pekingben az elmúlt héten több mint 8 millió 200 ezer turista fordult meg a turizmus fővárosi bevételét 3,4 milliárd jüannal (közel 119 milliárd forint) gyarapítva. Sanghajba 3,14 millióan utaztak, a bevétel itt némileg elmaradt el a pekingitől. A jelentésekből kiderül, hogy megugrott a külföldre utazók száma. Dél-Koreát például 45 ezren választották, ami 30 százalékos emelkedés a tavalyi újévi időszakhoz képest. Sanghajból az újév harmadik és hatodik napja között több mint 64 ezren indultak a határon túlra. A tengerparti metropolisz két nemzetközi repülőterén már az első napon 20 ezer ember lépett ki az országból.

Turisztikai szakemberek elmondták, hogy az olyan hagyományos desztinációk mellett, mint Japán, Dél-Korea, Hongkong, Makaó, Tajvan, Szingapúr, Malajzia, Thaiföld és az európai országok, egyre nagyobb igény mutatkozik olyan piacok iránt, mint Sri Lanka, Hawaii, Új-Zéland és a Maldív-szigetek. Míg például 2010-ben a Maldív-szigetekre utaztató országok között Kína a 14. helyen volt, addig 2011-re az első lett.

 

mti
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában
  • Ön internetfüggő? Itt megtudhatja!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.