Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-13 22:00:00

A kommunista szigetországba látogat a katolikus egyházfő

Mit jelent Kubának a pápai látogatás?

A Vatikán sajtószolgálata csütörtökön jelentette be, hogy XVI. Benedek pápa Mexikóba és Kubába látogat jövő tavasszal. A pontos dátumot még nem közölték, de óriási ovációval fogadták az országok a bejelentést.

A katolikus egyházfőnek ez lesz a második látogatása Latin-Amerikában, 2007-ben Brazíliában tette tiszteletét. A kubai katolikus egyház nagy örömmel fogadta a bejelentést, szerintük a pápa kubai látogatása rávilágíthat az egyház növekvő státusára és arra a soha nem látott egyetértésre, amely a kommunista kormánnyal alakult ki az elmúlt években.


Behódoltak?

A pápa látogatása ugyanakkor egybeesik a Kuba védőszentjének tartott Virgen de la Caridad del Cobre szobra megtalálásának 400. évfordulójával. A kubai kormány ez idáig nem foglalt állást a Vatikán bejelentésével kapcsolatban, de Frederico Lombardi pápai szóvivő szerint ez azért van, mert pontos dátumot még nem tudnak mondani. Hozzátette: heteken belül közlik XVI. Benedek pápa látogatásának pontos időpontját.

Jaime Ortega kubai kardinális havannai riportereknek elmondta: míg az erősen katolikus Mexikóba a pápai látogatás magától értetődő, a kubai kitérő azt mutatja, hogy a szigetország előkelő helyet foglal el a pápa szívében. Hozzátette: Kuba lakossága valósággal pezsegni kezdett az örömhír hallatán. Ortega kardinálisnak nagy szerepe volt abban, hogy Raúl Castro, Kuba elnöke tavaly több mint 115 politikai foglyot szabadon engedett, és hogy csitította azokat az indulatokat, amelyek az Asszonyok Fehérben aktivista csoport felé irányultak.

Mint arról már hírt adtunk, Havanna érseke 2010-ben egyezett meg Castro elnökkel arról, hogy minden vasárnap engedélyezik a nőknek a felvonulást családtagjaikért. De az Asszonyok Fehérben csoport arról panaszkodik, hogy soha nem voltak békések a demonstrációk, mindig megzavarták őket. A vasárnapi menetelések 2003 márciusában kezdődtek, amikor 75 család demonstrált azért, hogy engedjék szabadon ellenzéki családtagjaikat. Az Ortegával történt megállapodás értelmében Castro 115 politikai foglyot szabadon engedett, de 65-en még mindig rácsok mögött vannak.

A kubai kormány engedélyezte a katolikus egyháznak, hogy iskolákat építsenek, új szemináriumokat indítsanak, felkarolják és istápolják az időseket és a szegényeket, és alkalmanként szócsőként használják az abszolút állami tulajdonban lévő médiát. Persze bírálatok is érik a kubai katolikus egyházat, egyesek szerint behódoltak a kormánynak, aki bábként bánik az egyházi elöljárókkal.


Nyitni a világ felé

Marco Antonio Ramos, egy nyugalmazott, Miamiban élő lelkipásztor elmondta: XVI. Benedek pápa látogatása hangsúlyozhatja a katolikus egyház egyre növekvő szerepét Kubában, és ezáltal talán a kormány is nyitni fog a külvilág felé. Hozzátette: nem szabad a pápai látogatást túlértékelni. II. János Pál pápa1998-as látogatása kapcsán megemlítette, hogy bár akkor nagyobb teret kapott a kormánytól a katolikus egyház és más felekezetek is, de radikális változások nem történtek.


Történelmi pillanat. II. János Pál pápa és Fidel Castro.  Fotó innen

A kubai kormány a hatvanas években rengeteg papot utasított ki az országból, és 1991-ig hivatalosan is ateista államnak vallotta magát. Az egyház és állam közötti kapcsolatok akkor kezdtek javulni, amikor a Szovjetunió összeomlott az 1990-es évek elején. Nyolc évvel később, II. János Pál pápa látogatott a szigetországba, ahol több százezer ember gyűlt össze a tiszteletére. Akkor arra biztatta az embereket, hogy ne féljenek, és a kormánynak azt üzente, hogy nyisson a világ felé.

A látogatást követően a katolikus egyház és a különféle felekezetek vezetői arról számoltak be, hogy egyre többen merészkednek be a templomokba, tartanak keresztelőket és egyházi esküvőket. A vatikáni tisztviselők azóta is rendszeresen utaznak Kubába, hogy találkozzanak a katolikus egyház vezetőivel és a kormány képviselőivel. Az utóbbi időben azonban arra lettek figyelmesek, hogy egyre kevesebb a katolikus vallást gyakorló ember.

Dagoberto Valdés kubai katolikus aktivista szerint bármelyik pápai látogatás a szabadság érzését viheti Kubába, egy olyan érzést, amelyet nehéz lesz majd megállítani. Mindazonáltal XVI. Benedek pápa jövő tavaszra tervezett látogatása a vallási toleranciát viheti a szigetországba.

 

– mi (forrás: Miami Herald)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.