Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-06 17:10:00

A katolikus egyház elítéli az erőszakot

Kuba nem tűri az ellentmondást?

A havannai katolikus érsekség közleménye szerint a kubai kormány azt közölte velük: nem utasítottak senkit az ellenzék megtámadására.

A katolikus egyház közleményét szkeptikusan fogadták az emberi jogi szervezetek. Szerintük ugyanis a védtelen emberek elleni erőszakra nincs magyarázat. A kubai állam tagadja, hogy utasítást adott volna a „másként gondolkodók” megtámadására.


Erőszak a felvonulásokon

A múlt héten az Asszonyok Fehérben nevű csoport, akik a bebörtönzött ellenzékiek családtagjai, a katolikus egyháznál arra panaszkodtak, hogy néma felvonulásaikon rendszeresen megtámadják őket. A havannai katolikus érsekség elítéli a védtelen emberek ellen irányuló erőszakot, de mint írják: a kubai kormány közleményben tagadta, hogy ők adtak volna utasítást a támadásokra. A katolikus egyház azt írja: az ország életének ebben az időszakában fontos a kubai nép békéje, és az erőszakot alkalmazók a keresztény világnézettel bíró emberek között semmiféle támogatásra nem számíthatnak.


Nincsenek biztonságban. Fotó innen

Elizardo Sanchez, a Kubai Emberi Jogok független szervezetének vezetője szerint a kormányellenes tüntetők ellen irányuló erőszak a kubai vezetés legfelsőbb szintjéről ered, beleértve Raul Castro elnököt is. Sanchez szerint az elnök jóváhagyta az erő alkalmazását az efféle megmozdulásokon. Hozzátette: nem akar spekulációkba bonyolódni, de a katolikus egyház közleménye is félelemről árulkodik, a kormányt védi.

Havanna érseke 2010-ben egyezett meg Castro elnökkel arról, hogy minden vasárnap engedélyezik a nőknek a felvonulást családtagjaikért. De az Asszonyok Fehérben csoport arról panaszkodik, hogy soha nem voltak békések a demonstrációk, mindig megzavarták őket.

A vasárnapi menetelések 2003 márciusában kezdődtek, amikor 75 család demonstrált azért, hogy engedjék szabadon ellenzéki családtagjaikat. Az Ortegával történt megállapodás értelmében Castro 115 politikai foglyot szabadon engedett, de 65-en még mindig rácsok mögött vannak.

– mi (Reuters) MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.