Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-19 15:30:00

„A nyomorba taszít és a halálba visz”

A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

Elítélte a korrupciót az afrikai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa szombaton, egyúttal felszólította a földrész vezetőit, hogy ne fosszák meg népeiket a „reménytől”.

A katolikus egyházfő Benin gazdasági központjában, Cotonou-ban az elnöki palotában mondott beszédében úgy vélte, „túl sok a botrány és az igazságtalanság, a korrupció és a mohóság, a megvetés és a hazugság, és túl sok erőszakos cselekmény (történik), amely nyomorba taszít és halálba visz”. Hozzátette, hogy e bajok nem csak Afrikát, hanem a világ többi részét is sújtják.


Ne fosszák meg a reménytől

A pápa felszólította az afrikai és más országok politikai és gazdasági tisztségviselőit, ne fosszák meg népeiket a reménytől, hanem „etikusan fogják fel kötelezettségeiket”. XVI. Benedek beszédében emlékeztetett az Arab tavaszra – a több országban kitört demokráciakövetelő mozgalmakra –, valamint arra, hogy új állam jött létre Afrikában: Dél-Szudán kivált Szudánból.

„Az elmúlt hónapokban számos nép kifejezésre juttatta a szabadság iránti vágyát, az anyagi biztonság iránti igényét, és abbéli akaratát, hogy harmonikusan éljen az etnikai csoportok és vallások különbözőségében. Még egy új állam is született az Önök földrészén” – mondta.


Nekik szól. Fotó innen

A katolikus egyházfő a nap folyamán Ouidah városába látogat, amely a benini katolikus és vudu vallású híveknek is fontos központja. A pápa itt írja majd alá a 2009-ben rendezett afrikai püspöki szinódus utáni apostoli buzdítást. A latinul Africae munus (Afrika feladata) című dokumentumot az egyházfő vasárnap Cotonouban adja át a kontinens 35 nemzeti püspöki konferenciája elnökeinek, illetve a kontinens regionális konferenciái hét képviselőjének.

A világon Afrikában nő a leggyorsabban a katolikus hívek száma, de a katolikus egyháznak vetélytársai akadtak új protestáns egyházak képében, amelyek sok százezer hívőt vonzanak. A katolikus egyház tekintélyét botrányok is megtépázták, amelyek miatt az egyházfő 2010-ben két afrikai püspököt, idén pedig egy apátot elmozdított a hivatalából.

Mint arról már írtunk, noha csak Beninbe látogat el ezúttal a Szentatya, szavai az egész kontinensnek szólnak majd. Afrika jelentősége egyébként nem elhanyagolható, hiszen 2050-ben nem Európa, nem is Latin-Amerika, hanem Afrika lesz a katolicizmus bástyája. Míg az utóbbi évtizedben a pápa szülőhazájában, Németországban a katolikusok száma kétmillió fővel csökkent, Beninben félmillióval nőtt. Globálisan is megdöbbentő a fejlődés: az előző századfordulón alig tízmillió volt az afrikai katolikusok száma, 2015-re félmilliárdan lesznek – számolta ki a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilap.

A Szentatya először két éve járt Afrikában, akkor Angolát és Kamerunt kereste föl. Az akkori útjának mondanivalóját hiába fűzte fel a korrupció elleni harcra, legemlékezetesebb nyilatkozataként mégis az maradt meg, amikor kijelentette: az óvszer nem megoldás az AIDS-re – ezt több NGO, Németország, Franciaország és az Európai Unió is kritizálta, mondván, hogy vallási megközelítésből a HIV-vírus egyik leghatékonyabb megelőzési módszerére rontott rá a pápa.

– mi, MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • Már nem csókolózik a pápa

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.