Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-02 16:49:00

Voltak alteregói is a terroristavezérnek

Túl sok a furcsaság: lehet, hogy mégsem halt meg Bin Laden?

Az amerikaiak a holttestet feltűnően gyorsan eltüntették. Az azonosítás a DNS-teszt, valamint arcfelismerő technikák segítségével állítólag folyamatban van, napokat kell várni rá.

Bin Ladennel együtt öt ember halt meg a műveletben, köztük a terroristavezér egyik fia - mondta a washingtoni kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. A CNN weboldala azt írta, hogy „az iszlám hagyományoknak megfelelően kezelték a holttestet”, amelyet ismeretlen helyszínen bocsátottak vízre, alig néhány órával a likvidáklása után. Állítólag az amerikai hatóságok nem akarták, hogy zarándokhellyé váljon bin Laden sírja a követői számára. Kérdés, ez miért jelentett volna olyan nagy veszélyt.

Ez az arc nem az az arc

Az ABC úgy tudja, hogy a holttestet a tűzharc után helikopterrel szállították Afganisztánba, ahol megállapították a személyazonosságát. Bin Laden földi maradványait ezután washingtoni idő szerint hajnali kettőkor (magyarországi idő szerint reggel nyolckor) bocsátották vízre.

Pakisztáni televíziók helyi idő szerint hétfőn reggel képet mutattak Oszama bin Laden állítólagos holttestéről. Az al-Kaida halott vezetőjének véres arcát ábrázoló kép valódiságát nem erősítették meg az amerikai hatóságok. A fotót a legnagyobb pakisztáni televízió társaság, a Geo Tv mutatta be először, majd több más tévé is átvette. Órák elteltével azonban sem az Egyesült Államok, sem Pakisztán nem igazolta a fotó hitelességét, sőt két amerikai hivatalnok figyelmeztette is az NBC tévétársaságot, hogy a kép nem hiteles. A fotón egy Oszama bin Ladenre hasonlító férfi véres feje látható, a sérülések megfelelhetnek annak a reggeli hírnek, hogy fejlövés végzett Oszama bin Ladennel. Az NBC fotóblogja szerint a kép hamisítvány, azt Oszama egy 1998-as fotójából készítették.


Vigyázat! Photoshop! - a hamisítvány és az eredeti fotó

A BBC élő blogján többen azt írják, Bin Laden halálát csak akkor hiszik el, ha látják a holttestet, és nem értik, hogy miért kellett ilyen gyorsan hullámsírba temetni, miért nem lehetett megmutatni a testét, mint korábban Saddam Husseinét. Ha nincs test, nincs bizonyíték - írja egyikük.


Már nem volt aktív

Egy brit szakértő szerint már régen nem bin Laden irányította az al-Kaidát. Az al-Kaida terrorhálózat a vezér halála előtt ibénult állapotban volt, és bin Laden nem vett részt az operatív irányításban - véli az iszlamista mozgalmak egyik legnevesebb nagy-britanniai szakértője, Fawaz Gerges a BBC-nek: ezt már Ajman az-Zavahri, a terrorhálózat második számú vezetője végezte helyette.

Bár amerikaiak szerint iszlám szokás szerint temették hullámsírba Bin Ladet, Dalil Boubakeur, a párizsi nagymecset rektora szerint ez, "teljesen ellentétes az iszlám szabályaival" - írja az MTI. A muzulmán hagyományok azt írják elő, hogy az elhunyt holttestét először szappanos, majd tiszta, végül pedig kámforos vízzel le kell mosni, mielőtt azt három gyolcsdarabba betekernék. A sírba tétel pedig földben, koporsó nélkül kell hogy történjen. A holttestet Mekkával párhuzamosan kell elhelyezni, a fejet kissé jobbra, Kába szentélye, a mekkai nagymecset felé fordítva.


Hányadszor halt meg meg Bin Laden?

Bin Laden halálhírét már nem először gerjeszti a média, 2006 környékén azt terjesztették, hogy a vezér hosszas betegeskedés után tífuszban meghalt. De olyan hír is felröppent, miszerint bombázások során egy barlangban rekedt, s ott vesztette életét. Egy azonban biztos: míg ezen állítások egyikére, úgy a mai eseményekre sincs – egyelőre – semmiféle konkrét bizonyíték. Korábbi híradások szerint a terroristavezérnek – a szokások szerint – több alteregója is volt, éppen azért, hogy esetleges likvidálási kísérlet során esetén ösze lehessen őket téveszteni.


Izrael és a palesztinok együtt örülnek

"Izrael állam osztozik az amerikai nép örömében bin Laden likvidálása után" - olvasható Benjámin Netanjahu kormányfő irodájának közleményében. Maga a miniszterelnök már korábban magasztalta az Egyesült Államokat a sikeres akcióért, és úgy vélte, hogy Oszama bin Laden megölése "világraszóló diadal" Washington és a vele közös értékeket valló szövetségesei, valamint az igazságért, a szabadságért és a terrorizmus ellen küzdő többi demokratikus ország számára.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság is üdvözölte az al-Kaida-vezér halálát. "Az, hogy megszabadultunk bin Ladentől, világszerte jó a béke ügyének, de az a lényeg, hogy leküzdjük azt a beszédmódot és módszereket - erőszakos módszereket -, amelyeket bin Laden és mások megteremtettek és ösztönöztek a világon" - hangoztatta Gasszán Hatíb, a Palesztin Hatóság szóvivője.


A dzsihádnak nincs vége – dühös fanatikusok

Az amerikai SITE és Jihadology dzsiháddal foglalkozó honlapok fordításában megjelent hozzászólások szerint Obama vasárnap éjjeli bejelentése sokkolta a radikális iszlamistákat. "Ha ez igaz, akkor ez egy szégyenteljes nap a pakisztániak számára, amiért nem tudták megvédeni az iszlám hősét" - írta az egyik kommentelő. "Ez egy gyásznap számunkra" - tette hozzá. "Ha Isten is úgy akarja, ez a hír nem igaz. Ha igaz, az egy katasztrófa" - vélte egy másik internetező. "Ha ez igaz, még szerencse, hogy Amerikának nem sikerült éve elfognia őt, mert akkor úgy megalázták volna, mint Szaddam Husszeint (kivégzett iraki diktátor). Így legalább teljesülhetett a leghőbb vágya, és mártírként halhatott meg".

Voltak, akik az első sokk után rögtön fenyegetőzni kezdtek. „Az oroszlánok oroszlánok maradnak, és továbbra is Oszama nyomdokaiban járnak. Ó, Allah, add, hogy Amerika olyan sokáig ne ismerje a biztonságot, mint Palesztina" - fohászkodott az egyik hozzászóló. Egy másik, az ünneplő amerikai tömeget ábrázoló képekre reagálva azt írta: „Ezek az örvendezők szórakoztatóak. Ünnepeljétek a hírt, ahogy csak akarjátok, hitetlenek. Már csak kevés időtök maradt ünnepelni, mielőtt szembe kellene néznetek a valósággal".

A kétkedők közül valaki megjegyezte: „Amerika csak azért csinálta ezt az egészet, hogy legyen egy jó indokuk kivonulni Afganisztánból még az idén".


-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.