Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-23 12:10:00

„A kígyómarás óta látom Istent"

Tel-Avivnak saját messiása van

A város egyik szabadtéri piaca közelében a kavicsos földön törökülésben gubbasztó férfi bibliai személy képzetét kelti hosszú hajával, szakállával és sarujával.

Tel Aviv régóta büszke világias, kozmopolita státuszára a vallásokkal, szentekkel és szentélyekkel bőven ellátott országban. Most azonban saját messiása lett.  „Egy évvel és két hónappal ezelőtt még én is átlagember voltam, aztán Betlehemben megmart egy kígyó. Ettől kezdve látom Istent” – meséli a fiatalember. Részletesen beszámolt arról, hogyan halt meg, és „támadt fel” messiásként.

A magát „Tel Aviv messiásának” nevező orosz származású bevándorló a környék ismert arcának számított a koldusokhoz és vagabundokhoz szokott városrészben már azelőtt is, hogy prófétának kiáltotta ki magát, és sötét jóslatokat kezdett mondani a közelgő világvégéről. Története szokatlan, bár egyesek szerint Tel Aviv messiása tökéletesen beleillik a Szent Városra jellemző mintába, melyet stílszerűen Jeruzsálem-szindrómaként ismernek.

Turisták révületben

Az állapot főként Izraelbe és a palesztin területekre látogató turistákat érinti, ahol a kereszténység, a judaizmus és az iszlám szent helyei találkoznak, és az érintetteket hirtelen olyan mértékben elárasztja a légkör, hogy bibliai személynek hiszik magukat. „Jeruzsálembe jönnek, általában azért, hogy meglátogassák a szent helyeket. Annyira elárasztják őket az érzelmek és az elvárások, hogy néhány esetben kialakul bennük egyfajta mániákus, extatikus, pszichotikus állapot” – mondja dr. Grigory Katz, a jeruzsálemi Kfar Shaul elmegyógyintézet pszichiátere, a Jeruzsálem-szindróma szakértője. Elmondása szerint a szindróma ritka, de amikor lesújt, többnyire amerikai vagy skandináv kisvárosi protestánsokat ragad magával, akik vallásos családban nevelkedtek, és a Szentföldre tett látogatásuk talán életük első külföldi útja. Sokuk meg van győződve arról, hogy ők maguk Jézus Krisztus, Szűz Mária, vagy valamilyen más bibliai személy. A tünetek általában nem tartanak sokáig. „Egyszerű nyugtatókkal az ilyen pácienseket néhány napon belül vissza lehet hozni a normális életbe” – állítja Katz.

Mit visel el a messiás?

Ezalatt Tel Avivban a messiás a „Tel Aviv játszik, amikor Jeruzsálem imádkozik” szállóigét ismételgeti, amivel nem lopja be magát az emberek szívébe. „Gyűlölnek, megütnek, leköpnek, és megpróbálnak megölni” – meséli a járókelőkről, akiknek gúnyolódását és ütlegeit naponta el kell viselnie. „Egy megváltónak azonban az ilyen dolgokra fel kell készülnie.”
 


Néhány hónappal ezelőtt egy rövid időre országos hírnévre tett szert, amikor a YouTube egyik videóján bemutatták, amint egy Dávid-csillagos fekete pólót viselő nagydarab férfi megverte. A támadás, és az ezt követő figyelem azonban csak még jobban felbátorította a prófétát. „Nem lett bajom, mert Isten megvédett” – állította. „Az sem érdekel, ha újra megvernek.”

 

 

A megváltó nem  csodabogár

Tel Aviv „kiválasztottja” néha Jézusnak, máskor Mózesnek vallja magát, filozófiája pedig leginkább a Kabbala misztikus tanaiból kölcsönöz, amely a gnoszticizmus elemeit is magában foglalja. Küldetése az, hogy arra tanítsa az embereket, hogy többet adjanak, kevesebbet vegyenek el, és ne legyenek önzők – mindezt pedig még azelőtt, hogy 2012-ben bekövetkezik a világvége.

Izraelben azonban, ahol sokan ragaszkodnak azokhoz a vallásos szövegekhez, amelyek azt ígérik, hogy egy napon megjelenik az igazi megváltó, hogy megmentse az emberiséget, a messiásság kikiáltása nem tréfadolog. A zsidó vallás egyik alapja a messiás megjelenése” – magyarázza Menahem Brod rabbi, a haszidista zsidó mozgalom, a Chabad szóvivője. „A messiás nem vicc, nem is egy mókás történet, és a megváltó nem egy csodabogár. Nagyon komoly és nagyszerű személy.” A keresztények hite szerint Jézus a megváltó, ezt azonban a judaizmus nem fogadja el.

Az utcán a Chabad másik követője egy kissé nyersebben fogalmaz. „Ha ez a fickó a messiás, akkor az szívás” – mondja, miközben szórólapokat osztogat a mozgalom néhai vezetője, Menachem Mendel Schneerson tanításaival, akiről sokan azt hiszik, hogy később megváltóként fog visszatérni.
 

Bár Tel Aviv messiása nem vonz tömegeket, neki is vannak követői. Mellette ül egy vékony, szőke nő, aki a próféta elmondása szerint egy éven belül már a harmadik „felesége”. Az első akkor tűnt el, amikor a szülei autóval elragadták a piacról.  A második, egy moldáv nő, akit vízuma lejárta miatt toloncoltak ki az országból, még mindig hívő.

-medipress-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.