Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-02 16:57:00

Mint egy igazi hollywood-i mese

Miből van a bin Laden családnak pénze?

Oszama bin Laden halálával egy dúsgazdag klán veszítette el egyik örökösét, igaz, a család szerint a terrorista már korábban kegyvesztetté vált a bin Ladenek között.

A bin Laden család felemelkedése tipikus amerikai sikertörténet. Az 1957-ben Rijádban, 52 testvére közül a tizenhetedikként született Oszama apja, Mohamed egyszerű jemeni bevándorolóként érkezett Szaúd-Arábiába. Építési munkásként melózott, majd 1931-ben létrehozta saját vállalkozását. Bin Ladenéknek szerencséje volt, az 1930-as években a fiatal Szaúd-Arábia egymás után húzta fel a királyi palotákat a családi céget bízva meg.

A néhány évvel ezelőtt már 5 milliárd dollárra becsült birodalom az 50-es, 60-as években kezdett a szaúd-arábiai királyság egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb családjává emelkedni. Az atya kizárólagos koncessziót kapott az iszlám két legszentebb helye, a mekkai és a medinai mecsetek bővítésére, megóvására. Az uralkodói család bizalmasává vált klán létrehozta a Saudi Binladin Group-ot, amely már katonai bázisokat, utakat és reptereket is épített. Többek között az 1991-es Öböl-válságban az amerikai csapatoknak légibázisokat és kaszárnyákat.

Mohamed 1967-es – majd a legidősebb fiú – halála után a vállalatbirodalmat az unoka, Bakr vezeti. A bin Ladenek az egész arab világban befolyásos befektetők. Az alapító Mohamednek négy törvényes feleségén túl állítólag még számos ágyasa volt, és a különféle országokból származó anyáktól kiinduló fiúágak egy-egy országra kiterjedő érdekeltségi kört alkotnak. Így létezik a többi között szír, libanoni, jordániai és egyiptomi ág is.


A fekete bárány

A Saudi Binladin Group nyugat-európai és amerikai vállalatokkal is bizniszel. A cég képviseli az Audi és a Porsche autócégeket Szaúd-Arábiában, illetve partnere különböző holland, acéliparral és luxusárukkal kereskedő csoportoknak. A Motorolával is üzleti kapcsolatban áll. A szaúdi cég az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában képviseletet tart fenn, nemzetközi tevékenységének központja azonban Genfben található, ahol 1980-ban megalapították a Saudi Investment Company-t.

A 2001-es New York-i és a washingtoni merényletek után a bin Laden família közleményében hangsúlyozta, hogy a családnak nincs kapcsolata Oszama tevékenységével, és elítélte a terrortámadásokat. A család azt is állította, hogy a terroristának soha nem volt tulajdonrésze a vállalatbirodalomban. Szakértők azonban nem zárják ki, hogy a hatalmas klán egyes tagjai titokban tartották a kapcsolatot Oszamával, és küldetésében is osztoztak.


S.G.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.