Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-31 21:32:00

Botrány botrány hátán az amerikai elnökválasztások küszöbén

Egymást likvidálják a republikánus elnökjelöltek?

Nincs elnökválasztás botrányok nélkül: most Herman Cain „pizzakirályt” vádolja szexuális zaklatással két volt női alkalmazottja.

Természetesen az ügy most derült ki, az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén. Herman Cain, volt pizzérialán- tulajdonos, republikánus elnökjelölt kénytelen szembenézni két, a múltból feltűnt nőszemély vádjaival. A politico.com információ szerint Cain a kilencvenes években, az amerikai étteremtulajdonosok szövetségének (National Restaurant Association) elnökeként két alkalmazottját is molesztálta. A politikai portál információi szerint az NRA le is fizette a két nőt, hogy ne beszéljenek az esetről.


Ki mond igazat?

Marc Block, Herman Cain vezérkari főnöke az MSNBC hétfő reggeli adásában elmondta: a nők állításai megalapozatlanok, Cain nem zaklatott senkit, és ez a történet vége. A kampánystáb a Twitteren is reagált a vádakra, eszerint „már láttak korábban hasonló filmeket”, és Amerika jobbat érdemel ennél.

A most vádaskodó két nő azt állítja, hogy Cain félreérthetetlen módon közeledett feléjük, valamint azt is, hogy főnökük viselkedése kínos és szégyenteljes helyzetbe hozta őket. Elmondták: jelezték panaszukat más vezetőknek is, akik jobbnak látták, ha a törvény bevonása nélkül intézik az incidenst. Nem tagadták, hogy a szövetség megvette a hallgatásukat. Nevüket nem hozták nyilvánosságra, állításuk szerint azért, mert félnek a megtorlástól.

A politico.com közlése szerint a vádak megalapozottak, több hiteles forrást tudnak a történet mögé felsorakoztatni. A honlap vasárnap megkérdezte Caint is a vádakról, aki annyit fűzött hozzá: az évtizedek alatt több ezer emberrel dolgozott együtt, és amíg nem lát kézzelfogható bizonyítékot a szexuális vádakra, addig nem hajlandó foglalkozni az üggyel.


Ki a következő?


Nemrégiben rasszista botrányba keveredett az ugyancsak republikánus amerikai elnökjelölt, Rick Perry is. A texasi kormányzó családjának évtizedek óta a birtokában van a Niggerhead (Négerfej) nevű vadászbirtok. Perry a rasszista vádakra reagálva elmondta: a kompromittáló feliratot már évtizedekkel ezelőtt eltüntették, de egyes szemtanúk szerint pár éve még jól kivehető volt a felirat a birtok bejárata fölött.


Romney, Cain, Perry.  Fotó innen

Akkor Herman Cain, Perry texasi ellenfele azt nyilatkozta, hogy ez az incidens is remek példája annak, hogy semmilyen faji érzékenysége nincs a vallásos megnyilvánulásairól híres kormányzónak. Szerinte az a tény, hogy Perry évtizedeken keresztül rendezett a barátainak vadászatokat a csöppet sem hízelgő nevű birtokon, azt jelenti, hogy nem is nagyon akarta átnevezni a helyet. Hozzátette: az „N” betűvel kezdődő szó sértő az afro-amerikai emberekre nézve.

A most szintén botrányba keveredett Cain nagy valószínűséggel hasonlóan „kedves” szavakra számíthat ellenfelétől. Herman Cain egyébként megelőzte a sorban legfőbb riválisát, a mormon Mitt Romney-t is. Sokan Caint emlegetik a 2012-es novemberi elnökválasztáson Obama ellenfeleként, és a merészebbek szerint ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

 

– mi (forrás: bbc.co.uk, politico.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.