Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-09 13:07:00

Durvuló vita az elnökjelöltek között

Ismét össztüzet zúdítottak Mitt Romneyra, a népszerűségi listát vezető republikánus elnökaspiránsra riválisai vasárnap; a Fehér Házra pályázó politikusok két napon belül másodszor csaptak össze a tévékamerák előtt.

Az ellenfelek az NBC News és a Facebook által megrendezett vitán újfent megkérdőjelezték volt massachusettsi kormányzónak a konzervatív mivoltát és üzletemberi kvalitásait is. "Egy bátor és nagyon erős gazdasági programmal rendelkező, reagani konzervatív jelölt nagyobb sikerrel érhet el sikert, mint egy massachusettsi mérsékelt" - próbálta kidomborítani a maga és a Romney közötti különbséget Newt Gingrich volt képviselőházi elnök. Gingrich negatív kampányolással vádolta Romneyt, aki szerint viszont minden igaz, amit szövetségesei az ellenfeléről állítanak.

Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor azt feszegette, hogy ha Romney olyan sikeres kormányzó volt Massachusettsben, ahogyan azt állítja, akkor miért nem indult újra a tisztségért. A megtámadott politikus szerint a New Hampshire-i választókat nem lehet félrevezetni a szomszédos államban elért eredményekkel kapcsolatban, majd amikor Santorum egy közbevetéssel meg akarta szakítani a válaszát, így állította meg: "Ez még mindig az én (televíziós) időm, Rick!" Romney bírálta Jon Huntsman volt utahi kormányzót, amiért republikánus létére elvállalta a pekingi nagyköveti posztot a demokrata Barack Obama elnöktől. Huntsman azt válaszolta, hogy Amerika belefáradt már a megosztottságba és megoldásokra vár.

Mitt Romney a várakozások szerint a múlt heti iowai republikánus jelölőgyűlések után valószínűleg a keddi New Hampshire-i előválasztást is megnyeri. A riválisok ismétlődő rohamainak hatására a Suffolki Egyetem felmérése Romney valamelyest veszített előnyéből az északkeleti államban: a támogatottsága a 40 feletti tartományból 35 százalékra csökkent. Ron Paul texasi képviselő 22 százalékra erősödött, s a harmadik helyre messze leszakadva pályázik Santorum, Gingrich és Rick Perry texasi kormányzó - igaz, ez utóbbi az esélytelenek nyugalmával, mert az ő ízlésének túlságosan liberális New Hamshire-ben nem is folytatott kampányt.

Perry és Santorum vasárnap a következő, január 21-én megtartandó előválasztásnak otthont adó Dél-Karolinába utazott kampányolni, mert úgy látja, hogy itt esélye lehet az előretörésre. A múlt héten nyilvánosságra hozott CNN/Time felmérés szerint azonban itt is Romney vezet 37 százalékkal, a 19, illetve 18 százalékon álló Gingrich és Santorum előtt.

A republikánusok talpon maradt jelöltjei a választási naptár szerint még legalább 8 alkalommal csapnak össze a televízió nyilvánossága előtt, mielőtt a párt eldöntené, hogy ki legyen Obama hivatalos kihívója a novemberi elnökválasztáson.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Mitől fél a Pentagon?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.