Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-04 21:00:00

Egyelőre nincs kétséget kizáró bizonyíték

Bin Laden: újabb fotók várhatók a holttestről?

Az amerikai tisztviselők által elvégzett DNS-tesztekhez ugyan a bin Laden-család több tagjától is szereztek mintákat, az így szerzett bizonyosság mégis „virtuálisnak” tűnik.

Egyelőre az al-Kaida vezér egyik feleségének vélt asszony azonosította a testet, illetve a Pentagon állítása szerint az Egyesült Államok számos politikai vezetője is felismerte a testről készült képeket. Kérdéseket vetnek fel a temetés körülményei is, egy amerikai tisztviselő szerint „igen nehéz lenne olyan országot találni, ahol szívesen adnának helyt a keresett terrorista sírjának, az USA ezért döntött a tengeri temetés mellett”. A végső tisztességre állítólag a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetén került sor, valahol az Észak-Arab tengeren.

Magas beosztású katonatisztek közölték a hírügynökségekkel, hogy Oszama testét az iszlám hagyományok szerint készítették fel a szertartásra, ami magában foglalta a rituális mosást, a halott lepelbe csavarását és a 24 órán belüli temetést. Érdekes, hogy ezt az egy napon belüli szükségszerűséget csak esetenként alkalmazzák – például az iraki diktátor likvidált fiainak, Udáj és Kuszáj Husszeinnek a testét bebalzsamozták és csak a megölésüket követő tizenegyedik napon helyezték őket végső nyughelyükre. Testeiket így később meg is mutathatták a média nyilvánossága előtt.


Kései bizonyítékok: így a meggyőző?

Az érvek között található az is, hogy amennyiben képeket hoztak volna nyilvánosságra, az sem oszlatott volna el minden kétséget, manipulációnak vélték volna – különösképp az interneten szövődő összeesküvés-elméletek korában. Elképzelhető az is, hogy a képi bizonyítékok még rejtett kártyák a kormányzat paklijában, hiszen John Brennan, Barack Obama terrorizmus-ellenes tanácsadója elmondta: „mindent meg fogunk tenni azért, hogy senkinek se legyen alapja azt állítani: nem mi likvidáltuk Oszama bin Ladent. Megosztjuk mindazt, ami lehetséges, hiszen nem csak az amerikai néppel, hanem a világon mindenkivel meg akarjuk érttetni, hogy pontosan mi is történt.”

Brad Sagarin, az Észak-Illinois Egyetem pszichológusa, aki a meggyőzés tudományának szakértője állítja: a képek gyors bemutatása sokak – különösképp az erre motiváltak – számára épp, hogy a hitetlenkedést erősítette volna meg. Példaként állította azt az esetet, amikor sokak megkérdőjelezték Barack Obama amerikai állampolgárságának tényét: számosan vannak tehát, akiket nem lehetett meggyőzni nyilvánvaló bizonyítékokkal sem, egyértelmű hát, hogy tömegek szűrik az információkat saját érdekeiknek, hozzáállásuknak megfelelően.


Pakisztánban azt sem hiszik, hogy ott volt

Nőttön-nő a kétkedők száma már Pakisztánban is. Sokan egyszerűen nem akarják elhinni, hogy bin Laden tényleg halott, annak ellenére sem, hogy az al-Kaida szóvivője bosszút hirdetett Amerika ellen, a vezetőt mártírnak titulálta és az Egyesült Államokra hárította a gyilkossággal kapcsolatos felelősséget.

Széleskörű a hitetlenkedés, Abbottabadban tömegek tagadják bin Laden halálát, sőt azt is, hogy egyáltalán valaha is az országban élt volna: „Nem tudom elfogadni, hogy itt élt, hogy lehet, hogy senki sem tudott róla, hogy itt van? Miért kellett ennyire gyorsan eltemetni? Ez az egész kamu, megrendezett és nagyon durva sztori” – fogalmazott a 22 éves Haris Rasheed. A 25 éves, munkanélküli Kamal Khan szerint a hivatalos történet „úgy néz ki, hogy igen gyanús”.


Ami biztos: nem az iszlám szerint temettek

A muzulmán temetkezési hagyományok szempontjából az egyik legfontosabb szokás, hogy a testet fejjel Mekka városának irányában helyezik végső nyugalomba, míg a tengeri temetés az iszlámban extrém ritkaság. Moszlim honlapok azonban egyetértenek abban, hogy bizonyos körülmények között megengedett. Az egyik ilyen, ha a hívő egy hosszú hajóút során veszíti életét, és fenyegető, hogy a test bomlása komoly egészségügyi kockázatot jelent a többi utas számára – foglalta össze a tunéziai Ahmed al-Gharbi iszlámkutató, aki hozzátette: háborús helyzetben is lehetőség nyílik a tengeri temetésre, amikor komolyan fennáll annak a lehetősége, hogy kiássák és megszégyenítik vagy megcsonkítják a holttestet.

Dr. Saud al-Fanisan, a Rijádi Egyetem iszlám jogi karának egykori dékánja szerint tengeri temetés esetén a testet meg kell óvni a tengeri körülmények roncsoló hatásától. Az alislam.org elemzése rámutat: a testet ebben az esetben egy agyag edénybe kell helyezni és súlyokat kell rakni a lábrészhez. Mohammed al-Qubaisi, Dubai főmufti a vitához hozzátette: „azt ugyan mondhatjuk, hogy a tengeren temették el, de azt senki sem állíthatja, hogy az iszlám szabályai szerint. Tengeri temetés csak rendkívüli körülmények esetén engedélyezhető, amelyek közül ebben az esetben egy sem állt fenn.”


Egyenesen provokációnak tartják

Abdul-Szattar al-Janabi, a bagdadi Abu Hanifa mecset hitszónoka kiemelte: amit az amerikaiak tettek, azt egyenesen tiltja az iszlám, ezzel fenn áll a veszélye annak, hogy számos muszlim provokációnak veszi a temetés levezénylését. „Nem fogadható el, sőt egyenesen bűncselekmény, hogy egy moszlim ember testét a tengerbe vetették. Bin Laden testét át kellett volna adni a családjának, hogy keressenek egy országot, ahol eltemethetik.”

A radikális libanoni pap, Omar Bakri Mohammed szerint az amerikaiak egyenesen az iszlám hitű embereket akarták megalázni ezen a temetésen keresztül, ami egyben ellentétes az Egyesült Államok kormányának érdekeivel is. Az egyiptomi Montasser el-Zayat jogi elemző rámutatott: a tengeri temetés egyetlen célja annak a megakadályozása volt, hogy az al-Kaida vezető sírja szentély lehessen. Úgy fogalmazott: „az amerikaiak nem akarták, hogy jelképpé váljon, de ő már egész népek szívében vált szimbólummá”.

 

guardian.co.uk/ Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.