Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-28 08:00:00

Arra voksolnak, aki vallási szempontból is közelebb áll hozzájuk

A legtöbb amerikai nem tudja, hogy mi Obama vallása

A legtöbb amerikai választópolgár nem tudja, hogy a 2012-es elnöki verseny várható szereplői milyen vallásúak, pedig a kutatást végző cég szerint ez fontos tényező.

A 2012-es amerikai elnökválasztás szoros küzdelmében a hit-faktor egyelőre elég homályos: a tengerentúli ország legtöbb választópolgára nem tudja keresztényként beazonosítani Obama elnököt, minthogy kihívójáról, Mitt Romney-ről sem köztudott mormon vallása – állítja az egyik legújabb felmérés. A kutatásért felelős, az amerikai közvélemény-formálásban számottevő Public Religion Research Institute vezetője, Robert Jones szerint ez a „tudatlanság” igenis számít. Az eredményeket hétfőn közölték.

A kutató szerint a legtöbb amerikai választó a vallás lencséjén keresztül tekint a jelöltre, és sokszor itt dől el, hogy tud-e azonosulni az elnöki székért induló személlyel. Ennek megfelelően a korábbi hónapokban Romney gyengeségeként aposztrofált mormon-kötődése elképzelhető, hogy nem is annyira fenyegető probléma. Érdekes azonban, hogy a megkérdezettek 48 százaléka szerint Obama vallása – annak ellenére, hogy nem biztos, hogy tudták, mi is az – a véleményük szerint különbözik az övékétől. A negatív megnyilatkozás arra enged következtetni, hogy így sokkal kevésbé valószínű, hogy ezek a személyek támogatni fogják a jelenlegi elnök személyét.

A válaszadók 40 százaléka egyáltalán nincs tisztában az elnök vallásával, 38 százalékuk – helyesen – kereszténynek gondolja, 18 százalékuk úgy véli, hogy muszlim, míg a kutatásban résztvevők 4 százaléka szerint Obama nem vallásos. Romney esetében a válaszadók 46 százaléka nem tudta, hogy milyne vallással rendelkezik, 11 százalékuk valamilyen kereszténynek véli, pedig 2008 óta a személyével kapcsolatos, elsődleges információk mormon meggyőződésével álltak kapcsolatban.

Ettől függetlenül a kutatásban résztvevők 72 százaléka szerint a mormonok hite jelentősen különbözik az ő gondolkodásmódjuktól és 56 százalék úgy nyilatkozott, hogy nagyon vagy számottevően fontos, hogy egy elnökjelölt határozott vallási meggyőződéssel rendelkezzen – függetlenül attól, hogy hitélete az övétől eltérő-e. Azok között, akik tudják, hogy Romney mormon és úgy vélik, hogy ez alapvetően eltér a saját hitbéli meggyőződésüktől, a két jelölt közül Obama áll nyerőre – 53-36-százalékos arányban.

A felmérés nem kérdezett rá a szintén elnök-aspiráns Michele Bachmann konkrét vallási identitására, azt megtudakolta, hogy véleményük szerint az ő vallása közel áll-e a válaszadóéhoz. Ez alapján kiderült: 31 százalékuk szerint lényegesen eltérő, 24 százalékuk szerint pedig inkább hasonló hitelveket vall, mint a teszt kitöltői. 5 százalékuk egyáltalán nem is hallott a politikusnőről.

 

USA Today/ Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.