Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-24 20:05:00

Miért lehet büntetlenül cigányozni, zsidózni, négerezni egy focimeccsen?

Nagyon rassz ízű történet

Hiába a nemzetközi és a hazai kampány, a súlyos szankciókkal való fenyegetés, a futballpályák lelátóin megállíthatatlanul terjed a rasszizmus: ez már nemcsak a sport, hanem az egész társadalom problémája.

„Say no to racism”, azaz „Mondj nemet a rasszizmusra” – hirdeti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egyik legtöbbször idézett kampánymondata, de mindhiába. A magyar futballpályákon egyre többször hangzanak fel fajgyűlölő, kirekesztő rigmusok, sőt, ezek lassan megszokottá válnak. Másfél−két évtizeddel ezelőtt országos botrányt váltott volna ki egy-egy olyan rigmus, amire manapság már fel sem kapják a fejüket az egyszerű nézők. Sajnos itthon is a meccsek részévé vált a „cigányozás”, a „zsidózás”, a légiósok megjelenésével a „négerezés” is, s úgy tűnik, nincs ellenszer. Pedig a szabályok egyértelműek: sértő, rasszista bekiabálások esetén először félbe kell szakítani a játékot, majd ha ez folytatódik, be kell szüntetni a mérkőzést. Ha a paragrafust szóról szóra betartanák, nem sok focimeccs tartana kilencven percig Magyarországon.


A nézőtértől a parlamentig

Az MTK játékosai például minden idényben megszenvedik, hogy a nagyobb szurkolótáború csapatok nézői az „Indul a vonat Auschwitzba” kezdetű nótával kedveskednek nekik, míg a Fradi-pályán tavaly egy drukker békés-boldogan lengethetett egy „Milyen hatmillió?” feliratú táblát, senki sem akadt, aki kivezette volna. Biztosan van abban igazság, hogy a lelátók világa alapvetően nem különbözik a társadalomtól, hiszen annak az egyik leképeződése. Márpedig a rasszista megnyilvánulások mindennapossá váltak, sőt: a parlamentben éppen úgy jelen van a kirekesztés, a rasszizmus, mint a stadionokban, csak a meccseken hangosabb a kórus. A szurkolótábor néha odáig is elmegy, hogy saját csapata fekete bőrű játékosát gyalázza…


A kosarasoknál elfogadták a feketéket

A sport akár a toleranciára nevelés eszköze is lehetne, jó példa erre, hogy a kosárlabda-csarnokokban nagyon ritka a fajgyűlölő rigmus. Szinte mindegyik magyar csapatban pattogtat egy-két fekete bőrű fiú, s általában ők a sztárok. A jelenleg Szolnokon játszó, amerikai Obi Trotter hamarosan magyar állampolgár (és válogatott) lehet, azaz ebben a sportágban jóval nagyobb a másság elfogadása, mint a futballban.

Ilyen egy népdal speciális értelmezése Diósgyőrben

Érdekes a helyzet a diósgyőri futballszurkolókkal. A borsodi csapatban évek óta szerepelnek afrikai légiósok, akiket elfogadtak, sőt kedvelnek. Dalba is foglalták őket (egy klasszikus magyar nótát írtak át), ami önmagában akár sértő is lehetne, ám ez esetben a szimpátia jele, mégha kicsit nehezen emészthető is.


Kötelező lenne a szankció

A bírókat szabály kötelezi a rasszizmus szankcionálására, bármikor lefújhatnának egy bajnokit. Csakhogy Magyarországon ilyesmit sosem tesznek. A mindennapi.hu-nak név nélkül nyilatkozó focibíró elmondta: tényleg beavatkozhatna, de egy-egy csapat vállalhatatlan szurkolói csoportosulása miatt nem a kirekesztő módon viselkedőket, hanem a klubot büntetné, tudniillik ebben az esetben a győzelemért járó három pontot automatikusan a vendégcsapat kapná, márpedig ezt egyetlen játékvezető sem vállalja fel. „Ha így tennék, beavatkoznék a bajnokságba: úgy lehetne bajnok egy csapat, hogy a pályán kikap legfőbb riválisától, ám nézői miatt mégis három pontot kap. A bajnokságot nem akarom eldönteni, ezért inkább becsukom a fülem… Arról nem is szólva, ha lefújom a meccset, még nagyobb botrány tör ki” – mondta.

A szövetségben is pontosan tudják, mi zajlik egy-egy focimeccs apropóján a lelátón, de az MLSZ sem akar markánsan beavatkozni. Holott később, a videoelemzés és a fegyelmi eljárás után akár visszamenőleg is lehetne büntetni a szabályt sértő csapatokat. Egy inkognitóját megőrző MLSZ-vezető szerint azonban egy ponton túl már nem a szövetség dolga a rasszista botrányokozók megfékezése: „Addig nem tudunk mit tenni, amíg a legnagyobb verekedő, a rasszista indulókat a szurkolótábornak előéneklő és vezénylő drukker nem a biztonsági szűrőkapun, hanem a főbejáraton át, a klubvezetés asszisztálásával, jegy nélkül foglalja el helyét a kerítés tetején…” Mégsem ez a legérthetetlenebb, hanem az, hogy mi indokolja ezt a feneketlen nagy indulatot a nézőtéren. A magyar futball színvonala biztosan nem.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.